Jöhetnek még új helyi adók


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az ingyenes óvodai étkezés is adóemelésre sarkallhatja az önkormányzatokat.
 


A helyhatóságok meglehetősen nehéz helyzetben vannak, hiszen miközben a gazdálkodásukra egyre kevesebb pénz jut, az adók emelésének korlátot szab a helyiek tiltakozása – állapítja meg az azenpenzem.hu elemzése Az adóprés beindítására mindenesetre kaptak lehetőséget a települések. Az adótörvény szerint ugyanis az önkormányzatok bármilyen, egyéb törvényben nem tiltott, „települési” adót kivethetnek

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) és a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) kifogásolta, hogy a kormány úgy jelentette be az ingyenes óvodai étkezés tervezett bevezetését, hogy velük egyáltalán nem egyeztettek. A számlát pedig a helyhatóságoknak kell állniuk. Emlékeztettek arra, hogy az óvodai étkeztetés kötelező önkormányzati feladat, aminek költségeihez az állam az eddigiek során is csak részben járult hozzá. Egyúttal kérték, hogy a döntés végrehajtásához szükséges anyagi fedezetet biztosítsa a kormányzat, és ne kényszerítse többletadó kivetésére a településeket – írja cikkében az azenpenzem.hu.


Kapcsolódó cikkek

2024. július 15.

Egy percig se vegyük be, hogy a tranzakciós illeték emelése nem érinti az ügyfeleket

A hétfői kormányinfón Gulyás Gergely miniszter bejelentette, hogy a kormány megemeli a pénzügyi tranzakciós illetéket. Az állami elvonás mértéke 2024. augusztus 1-től a nem készpénzes tranzakcióknál 0,45 százalékra, de maximum 20 ezer forintra emelkedik (eddig 0,3 százalék és maximum 10 ezer forint volt), míg a készpénzt érintő tranzakciók esetében a korábbi 0,6-ról 0,9 százalékra nő.

2024. július 15.

A fejlesztési tartalék kezelése a társasági adóban

Az adózó – döntése szerint – a jövőbeni beruházásaira fejlesztési tartalékot képezhet. A fejlesztési tartalék a következő évek beruházásaira számvitelileg elkülönített forrás, amelyet lekötött tartalékként addig kell kimutatni az éves beszámolóban, ameddig az adózó a beruházást meg nem valósítja. A fejlesztési tartalék népszerű vállalatfinanszírozási eszköz, amelyhez a társasági adóban adózás előtti eredményt csökkentő tétel kapcsolódik. Az Adó szaklap írása a fejlesztési tartalékhoz kapcsolódó társaságiadó- és számviteli szabályokat ismerteti, illetve röviden kitér az egyéni vállalkozók fejlesztési tartalékképzési szabályaira is.