Kétpilléres a nyugdíjrendszer


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Kétpilléressé vált a magyar nyugdíjrendszer, s Orbán Viktor szerint kár azt az illúziót kelteni, hogy bármilyen módon, akár alkotmánybírósági ítélettel ez a helyzet megváltoztatható lenne. Év végére már egyéni számlás rendszer lesz, a nyugdíjkasszából pedig nem jut szociális kifizetésekre.

Kiemelkedő összefogásnak nevezte sajtótájékoztatóján Orbán Viktor miniszterelnök, hogy a magán-nyugdíjpénztári tagok 97 százaléka a társadalombiztosításba történő visszatérést választotta. Az ország egy nagy közös vállalkozásba vágott bele, ami a nyugdíjrendszer harmadik pillérének a kiiktatása volt, s úgy érezte illendőnek, hogy mivel az akció véget ért, és az egyik legnagyobb strukturális reformról van szó, a kormány köszönetét kell tolmácsolnia azoknak, akik így döntöttek – mondta.

Ezzel véglegesen kétpilléressé vált a magyar nyugdíjrendszer. Kár azt az illúziót kelteni, hogy bármilyen módon, akár alkotmánybírósági ítélettel ez a helyzet megváltoztatható lenne – közölte. Arra, hogy sokan, akik Alkotmánybírósághoz fordultak, éppen azt kifogásolták, hogy nem szabad választásról volt szó, Orbán Viktor úgy reagált: szabad volt a választás. A magán-nyugdíjpénztári rendszerben maradó háromszázalékos arány pont arra elegendő, hogy azt tudjuk mondani, volt választás. Hiszen egyetlen ember sem maradt le a magán-nyugdíjpénztári rendszerben való maradás lehetőségéről. Egy százszázalékos arány nekem is gyanús lett volna – tette hozzá. Aztán úgy folytatta: kétségkívül nehéz kondíciók között kellett választani, de mindenkinek megvolt a lehetősége, hogy felnőtt döntést hozzon.

–Nem kívánom azokat egy pillanatig sem bírálni, akik az egyéni utat választották. Sőt, örülök, hogy Magyarországon van százezer olyan ember, aki azt gondolta, hogy állami segítségtől függetlenül is meg fog tudni állni a lábán. Ez rendkívül bátor tett a részükről, nagyon magabiztosnak kell hogy legyenek, nyilván megfelelő anyagi kondíciókkal – fogalmazott a miniszterelnök, egyértelművé téve: a kormány hosszabb távon sem szeretne változtatni azon, hogy „mindig azok járnak jobban, akik benne maradnak a közös szolidaritási rendszerben, azokkal szemben, akik az egyéni utat választják”.

A sajtótájékoztatón Orbán Viktor a harmadik pillér „felszámolása” kapcsán megismételte, hogy a kormány lépése nélkül nem lehetett volna fenntartani a nyugdíjrendszert; „az összeomlás veszélye nagyon közel volt”, különösen, hogy a GDP-hez mérten 80 százalékos az államadósság, a költségvetési hiánycél pedig „iszonyatos erőfeszítéssel” csak háromszázalékos lehet. E lépés nélkül ezt képtelenség lett volna kigazdálkodni – jegyezte meg. Így viszont a kormány hozzákezdhet az ország „első számú ellenségének”, az államadósságnak az érzékelhető mértékű csökkentéséhez is.

Forrás: Népszabadság


Kapcsolódó cikkek

2024. július 12.

Megújították a magyar-svájci kettős adóztatás elkerüléséről szóló dokumentumot

A magyar-svájci gazdasági kapcsolatok további erősítése kiemelt fontosságú mindkét fél számára – hangsúlyozta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyi államtitkára, miután aláírta Jean-François Parozzal, a Svájci Államszövetség magyarországi nagykövetével a két ország közötti, a kettős adóztatás elkerüléséről szóló, egyezmény módosító jegyzőkönyvét a Pénzügyminisztérium (PM) pénteki közleménye szerint.

2024. július 12.

NAV: elindult a dohány-kontroll

Elindult a dohány-kontroll: július elején megkezdődött a dohánylevelek betakarításának szezonja, az úgynevezett „törés”, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatósága kiemelt figyelmet fordít a feketekereskedelem megakadályozására – közölte a NAV pénteken.