Kiterjesztené a fordított áfázást az EU


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az EU jóval határozottabban lépne fel az áfacsalókkal szemben.


Kiterjesztené a fordított áfafizetést például a mobiltelefonok értékesítésére, a telekommunikációs szolgáltatásokra, vagy például a gáz és az elektromos áram szállítására az Európai Bizottság.

Két fronton indítana harcot az Európai Bizottság (EB) az egyre kritikusabb méretet öltő áfacsalások megfékezésére: gyorsabb reagálással és a fordított áfafizetés kiterjesztésével − írja hétfői számában a Napi Gazdaság.

A jövőben sokkal gyorsabb lesz a kérelmek elbírálása, emellett több szolgáltatásra, illetve termékre terjedhet ki a fordított adóztatás. Ide kerül várhatóan a mobiltelefonok értékesítése, a telekommunikációs szolgáltatások, a játékkonzolok, számítógépek, laptopok és táblagépek kereskedelme, az integrált áramkörök adásvétele, a gáz és az elektromos áram szállítása, a nyers, illetve félig feldolgozott fém értékesítése és a gabonakereskedelem.

A testület a következő hónapokban dolgozza ki a 2006-os áfairányelv módosítását; az új szabályok 2018 végén léphetnek hatályba.


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 21.

Hamis mosószert terjesztő céget buktatott le a NAV

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) budapesti pénzügyi nyomozói egy több ezer tonna mosószerrel „ügyeskedő” elkövető felelősségre vonását kezdték meg iparjogvédelmi jogok megsértése miatt, és egy börtön elől bujkáló nőt is megtaláltak.

2023. szeptember 21.

NAV: érkeznek az adószámla-értesítők

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) október végéig megküldi az adószámla-értesítőket magánszemély és egyéni vállalkozó ügyfeleinek, az adószámla-egyenlegéről csak az kap értesítést, akinek ötezer forintnál több tartozása, vagy ezer forintnál több túlfizetése van, illetve 2022-re késedelmi pótléka keletkezett – közölte az adóhatóság csütörtökön.