Kiterjesztené a fordított áfázást az EU


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az EU jóval határozottabban lépne fel az áfacsalókkal szemben.


Kiterjesztené a fordított áfafizetést például a mobiltelefonok értékesítésére, a telekommunikációs szolgáltatásokra, vagy például a gáz és az elektromos áram szállítására az Európai Bizottság.

Két fronton indítana harcot az Európai Bizottság (EB) az egyre kritikusabb méretet öltő áfacsalások megfékezésére: gyorsabb reagálással és a fordított áfafizetés kiterjesztésével − írja hétfői számában a Napi Gazdaság.

A jövőben sokkal gyorsabb lesz a kérelmek elbírálása, emellett több szolgáltatásra, illetve termékre terjedhet ki a fordított adóztatás. Ide kerül várhatóan a mobiltelefonok értékesítése, a telekommunikációs szolgáltatások, a játékkonzolok, számítógépek, laptopok és táblagépek kereskedelme, az integrált áramkörök adásvétele, a gáz és az elektromos áram szállítása, a nyers, illetve félig feldolgozott fém értékesítése és a gabonakereskedelem.

A testület a következő hónapokban dolgozza ki a 2006-os áfairányelv módosítását; az új szabályok 2018 végén léphetnek hatályba.


Kapcsolódó cikkek

2024. július 15.

Egy percig se vegyük be, hogy a tranzakciós illeték emelése nem érinti az ügyfeleket

A hétfői kormányinfón Gulyás Gergely miniszter bejelentette, hogy a kormány megemeli a pénzügyi tranzakciós illetéket. Az állami elvonás mértéke 2024. augusztus 1-től a nem készpénzes tranzakcióknál 0,45 százalékra, de maximum 20 ezer forintra emelkedik (eddig 0,3 százalék és maximum 10 ezer forint volt), míg a készpénzt érintő tranzakciók esetében a korábbi 0,6-ról 0,9 százalékra nő.

2024. július 15.

A fejlesztési tartalék kezelése a társasági adóban

Az adózó – döntése szerint – a jövőbeni beruházásaira fejlesztési tartalékot képezhet. A fejlesztési tartalék a következő évek beruházásaira számvitelileg elkülönített forrás, amelyet lekötött tartalékként addig kell kimutatni az éves beszámolóban, ameddig az adózó a beruházást meg nem valósítja. A fejlesztési tartalék népszerű vállalatfinanszírozási eszköz, amelyhez a társasági adóban adózás előtti eredményt csökkentő tétel kapcsolódik. Az Adó szaklap írása a fejlesztési tartalékhoz kapcsolódó társaságiadó- és számviteli szabályokat ismerteti, illetve röviden kitér az egyéni vállalkozók fejlesztési tartalékképzési szabályaira is.