Lazítanák a tételes adózás feltételeit


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Eltörölné az Országgyűlés költségvetési bizottsága a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló törvénynek azt a bekezdését, amely szerint a kisadózó vállalkozások tételes adóját választó adózónak be kell jelentenie az adhatósághoz, ha a bevétele a 6 millió forintot meghaladja, és hosszabb időt biztosítanának a bevallás elkészítésére is.


A parlament honlapján olvasható bizottsági módosító javaslat indoklásában kifejtik: ehhez a bejelentéshez jogkövetkezmény nem kapcsolódik, a vállalkozás a bevételéről más formában is számot ad, így a bejelentési kötelezettség felesleges adminisztrációs teher a vállalkozások számára.

A módosítás a kisadózó vállalkozások tételes adóját választó vállalkozások számára hosszabb időt biztosít a bevallás vagy a bevételről szóló nyilatkozat benyújtására. Az adóévet követő január 20-i időpont túl szűk időtartamot ad az adókötelezettségek teljesítésére, ezért azt a módosítás február 25-ére tolja ki. A módosítás nyilvánvalóvá teszi, hogy a bevételről szóló nyilatkozat papír alapon is benyújtható az adóhatósághoz. Ezzel párhuzamosan a kisadózó vállalkozások tételes adójából év közben kilépő, kieső vállalkozások számára a bevallási határidő az adóalanyiság megszűnését követő 30 napra változik, hasonlóan a soron kívüli bevallás benyújtására vonatkozó szabályokhoz.

Enyhítene a javaslat a tételes adót választók nyilvántartási kötelezettségein, oly módon, hogy a vállalkozás bevételi nyilvántartásában a számlán feltüntetett üzletfél nevét, címét nem kell feltüntetni, mivel ezek az adatok a számlán is megtalálhatók.

A tételes adózás tervezetéról itt olvashat.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. július 23.

eÁFA: duplázódik az adatszolgáltatási hiba büntetésének felső határa

A NAV eÁFA rendszerében július 1-jétől elérhető az önellenőrzés funkció, míg adatszolgáltatási hibák esetén augusztus 1-jétől a mulasztási bírság felső határa megduplázódik. A PwC közleménye az eÁFA bevezetésének tapasztalatairól, kihívásairól, valamint a rendszer fejlesztésének további elemeiről.