Hamarosan jön a közműadó


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Meglepő új adónemet ígér Tarlós István főpolgármester, amelyet még szeptemberben elfogadhat a kormány.


Nem titkolózunk a közműadóval kapcsolatban, csak nem szeretnénk felizgatni a közvéleményt – mondta Tarlós István főpolgármester a Fővárosi Közgyűlés vízművekről szóló vitájában a Népszabadság beszámolója szerint.

Annyit azért elárult a városvezető, hogy koncepciójukat az NGM államtitkárával, Naszvadi Györggyel közösen dolgozták ki, és az meglepő lesz, mert másként néz ki, mint ahogy azt sokan gondolják. A kormány még szeptemberben dönthet az új adóról – tette hozzá a városvezető.

Mint arról az Adó Online is beszámolt, a korábbi hírek szerint nagy multinacionális cégektől számítana ezen a jogcímen bevételre a főváros; a pénzt a BKV finanszírozására fordítanák. A Magyar Nemzet korábban úgy értesült, hogy a nagy önkormányzati közszolgáltatókon túl a távközlési társaságoknak és a televíziós, internetes, telefonos kábelszolgáltatóknak kellene majd fizetniük.


Kapcsolódó cikkek

2024. június 20.

Mi történhet még idén a forinttal és a magyar kamattal?

A napokban látott forintgyengülés ellenére az euró jegyzése a 385 és 400 forint közötti sávban maradhat az idén. Legalábbis erre számít Németh Dávid, a K&H vezető elemzője alapesetben, azaz akkor, ha nem történik jelentős változás az év hátralévő hónapjaiban a világ- és a magyar gazdaságban. A szakember beszélt a magyar inflációról, a várható kamatpályáról és a szükséges kiigazításról, valamint az uniós kilátásokról is.

2024. június 20.

Illeték: cserét pótló vétel

Életünk során adunk-veszünk dolgokat, akár ingatlanokat is. Változunk is változtatunk. Abban az esetben, ha ingatlant szerzünk ellenérték fejében, általában vagyonszerzési illetéket kell fizetni. Az ingatlan szerzése, átruházása, hasznosítása jogi esemény is, mely akár csere formájában is megvalósulhat. Jelen cikkben az illetéktörvényben szereplő csere, illetve cserét pótló vétel szabályait, érdekességeit mutatjuk be.

2024. június 19.

Varga Mihály: Magyarország élen jár a gazdaságfehérítésben az uniós országok között

Az Európai Unión belül Magyarország hajtotta végre az egyik legnagyobb gazdaságfehérítést 2010 óta: az áfarés mértéke 22 százalékról 4,4 százalékra, a GDP-arányos adóelvonás mértéke pedig 40 százalékról 35 százalékra csökkent – jelentette ki Varga Mihály az Adóigazgatások Európai Szervezete (IOTA) éves közgyűlésének szerdai nyitó napján Budapesten.