Lecsapott a NAV a gabonával feketézőkre


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Földdel nem rendelkezőkkel válttattak ki őstermelői igazolványt a fiktív árubeszerzésekhez, lebuktak.


A NAV dél-alföldi pénzügyi nyomozói egy gabonával üzletelő bűnszövetségre csaptak le – olvasható a NAV weboldalán. A gyanú szerint egy békéscsabai férfi irányította azt a bűnszövetséget, amely fiktív felvásárlási jegyekkel próbálta igazolni árubeszerzéseit. A férfi gabonával üzletelt, de áruját feketén szerezte be, így versenytársainál olcsóbban tudta a terményt továbbértékesíteni. Az illegális vásárláshoz nehéz körülmények között élő személyeket kerestek, akikkel őstermelői igazolványt váltattak ki. Mivel ezek az emberek gazdálkodásra alkalmas földterülettel nem rendelkeztek, sok esetben a nevükben fiktív bérleti szerződéseket is készíttettek és anyagi helyzetüket kihasználva, ellenszolgáltatás fejében valótlan tartalmú felvásárlási jegyeket írattak alá velük.

Kiskönyvtár az áfáról 3. rész: Áfalevonás és áfa-visszaigénylés

Gyakorlati példákon keresztül bemutatjuk az adólevonási jog természetét, szabályait, az adólevonás általános és különös feltételeit, kitérve a speciális termék- és szolgáltatáskörökre. Ismertetjük az adólevonás tárgyi feltételeit, valamint az áfa-visszaigénylés jelenleg hatályos rendszerét.

Rendelje meg most! Ára mindössze 2990 Ft+ 5% áfa

A NAV adóellenőrei és pénzügyi nyomozói a nagyszámú felvásárlási jegyek mögöttes tartalmát is megvizsgálták. Így olyan esetre is bukkantak, ahol az iratok szerint egy vagyontalan, földdel nem rendelkező, őstermelői igazolványát frissen kiváltó férfi mintegy 500 millió forint értékű gabonát értékesített az elkövetőknek. A nyomozás több száz fiktív bizonylatot tárt fel.

A pénzügyi nyomozók kihallgatták a termelőként feltüntetett személyeket, házkutatásokat tartottak, majd a békéscsabai férfit és két társát őrizetbe vették. A csaláshoz felhasznált kft. gépjárműveit és hajóját zár alá vették. Az adóvégrehajtók további 30 millió forint értékű követelést és bankszámlát zároltak.

A költségvetési csalás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt kihallgatott elkövetők akár 8 évig terjedő szabadságvesztésre is számíthatnak.


Kapcsolódó cikkek

2024. július 17.

Szponzori támogatások a sportban – társasági adó szemmel

2024 nyarán több olyan rangos sportesemény is megrendezésre kerül, amely nemcsak a sportközvetítések nézőit hozza lázba, hanem az esetleges támogatók, szponzorok számára is érdeklődésre tarthat számot. A jelentős marketingérték, amelyet ezek a rendezvények magukban hordoznak, azzal jár, hogy a gazdasági élet szereplői előszeretettel támogatják az adott sportág keretein belül működő sportszervezeteket, illetve sportköztestületet. Mindez természetesen adóvonzattal is jár – ennek kérdéskörét járjuk körül a társasági adó tekintetében.