Lekérhetők az áfa összesítő jelentés adatai


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

2013. július 1-jétől az adózók lekérhetik az általuk befogadott számlák után a számla kibocsátójának általános forgalmi adó összesítését. Az információ a Kormányzati Portálon az Ügyfélkapun keresztül érhető el.


Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény (a továbbiakban: Art.) 175. § (15) bekezdésének 2013. július 1-jétől hatályos d) pontja alapján az általános forgalmi adó alanya az általa befogadott számlák tekintetében más adózó által, az Art. 31/B. § alapján teljesített általános forgalmi adó összesítő jelentés adataihoz hozzáférhet. Ezzel a lekérdezési lehetőséggel a termék beszerzője, szolgáltatás igénybevevője ellenőrizheti, hogy az általa befogadott számla tekintetében a számlát kibocsátó az összesítő jelentéstételi kötelezettségének eleget tett-e.

Az általános forgalmi adó összesítő jelentés adatainak lekérdezésére 2013. július 1-től nyílik lehetősége az adózónak a Kormányzati Portálon elérhető Ügyfélkapun keresztül.

A központi elektronikus szolgáltató rendszerben a 2013. évtől kezdődően a ’65 áfa-bevallás ’65M-01 és ’65M-01-K lapjain, valamint a ’43 eva-bevallás ’43-06 és ’43-06/K lapjain szereplő adatokat teszi elérhetővé az állami adóhatóság.

Az egyedi azonosítóval és titkos jelszóval rendelkező adózók a weboldalon az „e-BEV szolgáltatások” linkre, azon belül pedig a „Szolgáltatások” menüpontban lévő „Összesítő jelentés adatainak lekérdezése” fülre kattintva kérdezhetik le saját vonatkozásukban a partnerük által teljesített összesítő jelentés adatokat. A  központi elektronikus szolgáltató rendszer használatához szükséges egyedi azonosítóhoz és titkos jelszóhoz az ügyfelek úgynevezett regisztrációs eljárás során juthatnak hozzá. A regisztrációról részletes információ található az adóhatóság honlapján az Információs füzetek blokkban, a „Tájékoztató az adóügyek elektronikus úton történő intézéséhez” megnevezésű útmutatóra kattintva.


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 29.

Nagy meglepetések a 2023-as SZJA 1% felajánlásoknál, növekvő tételek, új szereplők

Az 1% felajánlás továbbra is a civil szervezetek fontos bevételi forrása Magyarországon. Sok szervezet léte múlik azon, hogy a magánszemélyek rendelkeznek-e az adójuk 1%-áról. 2023-ban a felajánlások száma mellett a felajánlott összeg is nőtt, így több mint 15 milliárd forint jut el még idén a civil szervezetekhez.

2023. szeptember 29.

Csaknem nyolcvan kilogramm dohánylevelet foglalt le a NAV

Költségvetési csalás bűntett elkövetésének gyanúja miatt indítottak eljárást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai egy Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei lakossal szemben – tájékoztatta a NAV.