Letölthető a Szakmakód jegyzék 2008


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Statisztikai Közlöny december 28-án kelt 2007/7. számában megjelent a Szakmakód jegyzékről szóló 9005/2007. (SK 7.) KSH közlemény, amely a KSH honlapjáról, illetve a Complex Jogtárról is letölthető.

Az ebben szereplő kódokat kell alkalmazni az egyéni vállalkozók, az egyéni vállalkozói igazolványhoz nem kötött tevékenységet végző vállalkozók, valamint az általános forgalmi adó hatálya alá tartozó vagy adószám kiváltására kötelezett magánszemélyek bejelentésre kötelezett tevékenységeinek besorolásánál és nyilvántartásánál. A Szakmakód jegyzék a TEÁOR 08 alapján készült, a jellemzően egyéni vállalkozók által üzletszerűen végzett gazdasági tevékenységek TEÁOR-nál részletesebb rendszerezése és megjelenítése céljából. A szakmakód az új jegyzék szerint 6 számjegyű, ebből az első 4 számjegy a TEÁOR-al azonos kódszám, az utolsó 2 számjegy pedig a tevékenység TEÁOR-on belüli sorszáma.

A KSH honlapján megtekinthető a Termékek és Szolgáltatások Osztályozási Rendszere (TESZOR 08) sutruktúra tervezete. Ez tulajdonképpen a TEÁOR 08-ra épülő, 6-számjegyű osztályozás, amely 2008-ban (1-6. számjegyen) felváltja a Szolgáltatások Jegyzékét (SZJ 03-at) és a Belföldi Termékosztályozást (BTO-t). A Statisztikai Hivatal tájékoztatása szerint amint hatályba lép a vonatkozó EU rendelet, úgy közzéteszik a végleges TESZOR 08 struktúrát, fordítókulcsokat és tartalmi meghatározásokat is. 2008-ban a TESZOR kizárólag statisztikai célra használható, a számlázásban ellenben továbbra is az SZJ 03-at kell alkalmazni.


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 27.

Kreatív pályázatot hirdet az Adóhatóság

 Kreatív pályázatot hirdet 10-23 éves fiataloknak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A Megosztod? című pályázatra adózási témájú alkotásokat várnak.

2023. szeptember 27.

Adóellenőrzés: adózói jogok és kötelezettségek (2. rész)

Az eljárás és az ellenőrzési határidő megindulását követően, egészen a vizsgálatok befejezéséig érvényesülniük kell mindazoknak a jogoknak és kötelezettségeknek, amelyekkel a jogszabályok az adózót és az adóhatóságot felhatalmazzák, illetve előírnak. Az adózói jogok és kötelezettségek az Air.-ban, míg az adóhatóság jogai és kötelezettségei az Adóig. vhr.-ben kerültek szabályozásra.