Letölthető a Szakmakód jegyzék 2008


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Statisztikai Közlöny december 28-án kelt 2007/7. számában megjelent a Szakmakód jegyzékről szóló 9005/2007. (SK 7.) KSH közlemény, amely a KSH honlapjáról, illetve a Complex Jogtárról is letölthető.

Az ebben szereplő kódokat kell alkalmazni az egyéni vállalkozók, az egyéni vállalkozói igazolványhoz nem kötött tevékenységet végző vállalkozók, valamint az általános forgalmi adó hatálya alá tartozó vagy adószám kiváltására kötelezett magánszemélyek bejelentésre kötelezett tevékenységeinek besorolásánál és nyilvántartásánál. A Szakmakód jegyzék a TEÁOR 08 alapján készült, a jellemzően egyéni vállalkozók által üzletszerűen végzett gazdasági tevékenységek TEÁOR-nál részletesebb rendszerezése és megjelenítése céljából. A szakmakód az új jegyzék szerint 6 számjegyű, ebből az első 4 számjegy a TEÁOR-al azonos kódszám, az utolsó 2 számjegy pedig a tevékenység TEÁOR-on belüli sorszáma.

A KSH honlapján megtekinthető a Termékek és Szolgáltatások Osztályozási Rendszere (TESZOR 08) sutruktúra tervezete. Ez tulajdonképpen a TEÁOR 08-ra épülő, 6-számjegyű osztályozás, amely 2008-ban (1-6. számjegyen) felváltja a Szolgáltatások Jegyzékét (SZJ 03-at) és a Belföldi Termékosztályozást (BTO-t). A Statisztikai Hivatal tájékoztatása szerint amint hatályba lép a vonatkozó EU rendelet, úgy közzéteszik a végleges TESZOR 08 struktúrát, fordítókulcsokat és tartalmi meghatározásokat is. 2008-ban a TESZOR kizárólag statisztikai célra használható, a számlázásban ellenben továbbra is az SZJ 03-at kell alkalmazni.


Kapcsolódó cikkek

2024. július 22.

Ezért nem adómentes a borravaló

Az adómentes borravaló gyakorlati megvalósulásának jelenleg két alapvető akadálya van – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. Jelenleg csak a felszolgálónak készpénzben adott borravaló adómentes.

2024. július 19.

Orbán Trump ígérete nyomán adómentessé tenné a borravalót

Orbán Viktor miniszterelnök figyelemre méltónak tartja Donald Trump amerikai republikánus elnökjelölt javaslatát a borravaló adómentességéről, és Magyarországon sem látja annak szükségét, hogy a borravalót adóztassák.