Csökkenne a regisztrációs adó?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A magyarországi autókereslet élénkítésének lehetőségeit is vizsgálná az Autóipari Versenyképességi Munkacsoport.

Az Autóipari Versenyképességi Munkacsoport szerdai ülésén szóba került a keresletélénkítés lehetőségeinek vizsgálata is – mondta Bajnai Gordon, a fejlesztési tárca vezetője a megbeszélések után tartott sajtótájékoztatón -, de csak olyan intézkedésre kerülhet sor, ami nem változtat a büdzsé idei számain, a kormányzat ugyanis például mindenképpen tartani akarja a 3 százalék alatti hiánycélt.

Elméletileg felmerülhet például a regisztrációs adó mértékének csökkentése, a kormányzat ezt is megvizsgálja, döntés tehát egyelőre nem született erről. Emellett az autó gyártásban foglalkoztatottak számának megőrzését, az iparág talpon maradási, erősítési lehetőségeit is megvizsgálták.

Az autógyártásban jelenleg körülbelül százezer ember dolgozik, a kereskedelemben pedig további mintegy 40 ezer, október eleje óta 5-8 ezer fő munkahelye szűnt meg, ám az év első felében további 15-20 ezer munkahely kerülhet veszélybe. A munkahelyek megőrzése érdekében több pályázat is napvilágot látott, az erre fordítható keretösszeg 16 milliárd forint, amit várhatóan további 50 milliárdos uniós forrás egészíthet ki.

Emellett számos, támogatott finanszírozási konstrukció (mikrohitel, portfólió garancia, beruházási hitelcsomag) is életbe lépett az utóbbi időben, de a bankok e támogatott hitelek kihelyezése kapcsán lassúak maradtak. Bajnai azt is jelezte, hogy rövidesen forgóeszközhitel-konstrukcióval is megjelennek.

Forrás: napi online


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 25.

A magyarok több mint háromnegyede rendszeresen adományoz

A magyarok több mint háromnegyede rendszeresen adományoz, csaknem egyharmaduk fél évente, 17 százalékuk havonta egyszer jótékonykodik – mondta a Visa Magyarországért felelős területi vezetője hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.

2023. szeptember 25.

A Booking-botrány mélyére ás a Gazdasági Versenyhivatal

Még korántsem került pont a Booking-ügy végére. A Gazdasági Versenyhivatal augusztus 24-én indította el gyorsított ágazati vizsgálatát az online szálláshelyfoglalás és a szálláshely-szolgáltatás hazai piacán. A vizsgálati jelentéstervezet elkészítésének eredeti határideje 2023. szeptember 24-én járt volna le, de a hatóság ezt egy hónappal meghosszabbította, mivel a piaci folyamatok teljes feltárásához és értékeléséhez további időre van szükség.