Csökkenne a regisztrációs adó?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A magyarországi autókereslet élénkítésének lehetőségeit is vizsgálná az Autóipari Versenyképességi Munkacsoport.

Az Autóipari Versenyképességi Munkacsoport szerdai ülésén szóba került a keresletélénkítés lehetőségeinek vizsgálata is – mondta Bajnai Gordon, a fejlesztési tárca vezetője a megbeszélések után tartott sajtótájékoztatón -, de csak olyan intézkedésre kerülhet sor, ami nem változtat a büdzsé idei számain, a kormányzat ugyanis például mindenképpen tartani akarja a 3 százalék alatti hiánycélt.

Elméletileg felmerülhet például a regisztrációs adó mértékének csökkentése, a kormányzat ezt is megvizsgálja, döntés tehát egyelőre nem született erről. Emellett az autó gyártásban foglalkoztatottak számának megőrzését, az iparág talpon maradási, erősítési lehetőségeit is megvizsgálták.

Az autógyártásban jelenleg körülbelül százezer ember dolgozik, a kereskedelemben pedig további mintegy 40 ezer, október eleje óta 5-8 ezer fő munkahelye szűnt meg, ám az év első felében további 15-20 ezer munkahely kerülhet veszélybe. A munkahelyek megőrzése érdekében több pályázat is napvilágot látott, az erre fordítható keretösszeg 16 milliárd forint, amit várhatóan további 50 milliárdos uniós forrás egészíthet ki.

Emellett számos, támogatott finanszírozási konstrukció (mikrohitel, portfólió garancia, beruházási hitelcsomag) is életbe lépett az utóbbi időben, de a bankok e támogatott hitelek kihelyezése kapcsán lassúak maradtak. Bajnai azt is jelezte, hogy rövidesen forgóeszközhitel-konstrukcióval is megjelennek.

Forrás: napi online


Kapcsolódó cikkek

2024. július 12.

Megújították a magyar-svájci kettős adóztatás elkerüléséről szóló dokumentumot

A magyar-svájci gazdasági kapcsolatok további erősítése kiemelt fontosságú mindkét fél számára – hangsúlyozta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyi államtitkára, miután aláírta Jean-François Parozzal, a Svájci Államszövetség magyarországi nagykövetével a két ország közötti, a kettős adóztatás elkerüléséről szóló, egyezmény módosító jegyzőkönyvét a Pénzügyminisztérium (PM) pénteki közleménye szerint.

2024. július 12.

NAV: elindult a dohány-kontroll

Elindult a dohány-kontroll: július elején megkezdődött a dohánylevelek betakarításának szezonja, az úgynevezett „törés”, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatósága kiemelt figyelmet fordít a feketekereskedelem megakadályozására – közölte a NAV pénteken.