Limitált gyártású cipők kereskedőit ellenőrizte a NAV


Limitált gyártású cipők kereskedőit ellenőrizték a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai, akik ennek során több millió forint értékben adószám nélküli értékesítéseket fedtek fel.

A NAV csütörtökön közölte, többek között egy olyan magánszemélyt is ellenőriztek, aki közösségi oldalakon üzletszerűen árult limitált gyártású vadonatúj sneakercipőket és kiegészítőket. A bankszámlaforgalom lekérdezése után az elektronikus információkat követve további két, online csoportban aktívan kereskedő ember ellenőrzését is elindították a revizorok.

A hivatal munkatársai nyilatkoztatták az eladókat tevékenységükről, bevételeikről, és a bekért banki adatok alapján elemezték az áruforgalmat. Megkeresték az értékesített termékeket szállító csomagküldő szolgáltatókat és a vevőket is.

Az egyik eladóról hamar bebizonyosodott, hogy tevékenységét adószám nélkül végezte. A NAV ellenőrei százötvennél is több adásvételt mutattak ki, az eladott cipőkből csaknem négymillió forintnyi jóváírás érkezett a bankszámlára.

A tájékoztatás szerint a másik eladó néhány hónap alatt félszáznál több terméket adott el, ebből több mint négymillió forint jövedelme származott.

A harmadik sneakerárus 2019-től 2021 őszéig szintén adószám nélküli értékesített, ez idő alatt 9 millió forint értékben adott el termékeket. Ezután katás vállalkozó lett, és 92 millió forintnyi bevétele származott az eladásokból, miközben ezekről az adásvételekről sem nyugtát, sem számlát nem állított ki.

A széleskörű adatgyűjtés után a NAV elrendelte a három kereskedő utólagos ellenőrzését. Két eladónál a bankszámlaadatok alapján Elf Bar-értékesítést is találtak. A bekért vevői nyilatkozatok megerősítették ezt az információt, így a NAV mindkét eladónál jövedéki jogsértést is megállapított – olvasható a közleményben.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. július 19.

Orbán Trump ígérete nyomán adómentessé tenné a borravalót

Orbán Viktor miniszterelnök figyelemre méltónak tartja Donald Trump amerikai republikánus elnökjelölt javaslatát a borravaló adómentességéről, és Magyarországon sem látja annak szükségét, hogy a borravalót adóztassák.

2024. július 17.

Szponzori támogatások a sportban – társasági adó szemmel

2024 nyarán több olyan rangos sportesemény is megrendezésre kerül, amely nemcsak a sportközvetítések nézőit hozza lázba, hanem az esetleges támogatók, szponzorok számára is érdeklődésre tarthat számot. A jelentős marketingérték, amelyet ezek a rendezvények magukban hordoznak, azzal jár, hogy a gazdasági élet szereplői előszeretettel támogatják az adott sportág keretein belül működő sportszervezeteket, illetve sportköztestületet. Mindez természetesen adóvonzattal is jár – ennek kérdéskörét járjuk körül a társasági adó tekintetében.