Már be lehet fizetni az Államadósságcsökkentő Alapba


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Összefogás az Államadósság Ellen Alap létrehozásáról szóló 69/2011. (IV.28.) kormányrendelet szerint április 29-től bárki utalhat az Alap számlaszámára, akár itthonról, akár külföldről. Május 3-án pedig megkezdődött annak a törvényjavaslatnak a vitája is, ami a befizetésekhez kapcsolódó adókedvezményeket szabályozza.

Az alapba bárki befizethet, legyen szó belföldi vagy külföldi természetes vagy jogi személyről, vagy jogi személyiség nélküli szervezetről.

Az OTP Banknál nyitott számla száma a belföldön indított utalás esetében 11707000-22222222, a külföldön indított utalás esetében HU62 11707000-22222222-00000000, SWIFT kód: OTPVHUHB.

A kormányrendelet kiköti, hogy az alapba befizetett összegeket csakis az államadósság csökkentésére lehet felhasználni, másra nem. A számlaszámra beérkező összegeket legkésőbb három nap múlva az OTP Bank továbbutalja a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapba.

Az Összefogás az Államadósság Ellen Alapot határozatlan időre hozták létre, esetleges megszüntetésekor az abban felgyűlt vagyont ugyancsak tovább kell adni a nyugdíjreform-alapba.

A rendelet szerint az alap honlapján nyomon lehet majd követni, hogy folyamatosan mennyi pénz gyűlik az Alapba. A honlap azonban egyelőre még nem üzemel.


Kapcsolódó cikkek

2024. július 23.

eÁFA: duplázódik az adatszolgáltatási hiba büntetésének felső határa

A NAV eÁFA rendszerében július 1-jétől elérhető az önellenőrzés funkció, míg adatszolgáltatási hibák esetén augusztus 1-jétől a mulasztási bírság felső határa megduplázódik. A PwC közleménye az eÁFA bevezetésének tapasztalatairól, kihívásairól, valamint a rendszer fejlesztésének további elemeiről.