Már be lehet fizetni az Államadósságcsökkentő Alapba


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Összefogás az Államadósság Ellen Alap létrehozásáról szóló 69/2011. (IV.28.) kormányrendelet szerint április 29-től bárki utalhat az Alap számlaszámára, akár itthonról, akár külföldről. Május 3-án pedig megkezdődött annak a törvényjavaslatnak a vitája is, ami a befizetésekhez kapcsolódó adókedvezményeket szabályozza.

Az alapba bárki befizethet, legyen szó belföldi vagy külföldi természetes vagy jogi személyről, vagy jogi személyiség nélküli szervezetről.

Az OTP Banknál nyitott számla száma a belföldön indított utalás esetében 11707000-22222222, a külföldön indított utalás esetében HU62 11707000-22222222-00000000, SWIFT kód: OTPVHUHB.

A kormányrendelet kiköti, hogy az alapba befizetett összegeket csakis az államadósság csökkentésére lehet felhasználni, másra nem. A számlaszámra beérkező összegeket legkésőbb három nap múlva az OTP Bank továbbutalja a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapba.

Az Összefogás az Államadósság Ellen Alapot határozatlan időre hozták létre, esetleges megszüntetésekor az abban felgyűlt vagyont ugyancsak tovább kell adni a nyugdíjreform-alapba.

A rendelet szerint az alap honlapján nyomon lehet majd követni, hogy folyamatosan mennyi pénz gyűlik az Alapba. A honlap azonban egyelőre még nem üzemel.


Kapcsolódó cikkek

2023. október 3.

Uniós biztosjelölt: meg kell fontolni a kerozinadó és a fosszilis üzemanyagadó bevezetését

Mivel az Európai Uniónak vezető szerepet kell vállalnia a környezetvédelem területén, meg kell fontolnia a repülőgépek üzemanyagának megadóztatását, azaz a kerozinadó, illetve a fosszilis üzemanyagadó, azaz a karbonadó bevetésének lehetőségeit – jelentette ki Wopke Hoekstra holland külügyminiszter, új uniós biztosjelölt Strasbourgban, az Európai Parlament környezetvédelmi, közegészségügyi és élelmiszer-biztonsági bizottságának (ENVI) meghallgatásán hétfőn.

2023. október 2.

Könnyebb lesz a KKV-k élete

Az ETAF (European Tax Adviser Federation) tájékoztatása szerint az Európai Bizottság 2023. szeptember 12-én elfogadott egy jelentős mérföldkőnek számító KKV javaslatcsomagot az EU-ban működő határon átnyúló mikro-, kis- és középvállalatok támogatására, mely az adózással kapcsolatos adminisztratív kötelezettségek drasztikus könnyítésére irányul – hívta fel a figyelmet a Niveus Consulting Group.