Máskor emelkedik a jövedéki adó


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Május helyett júliusban emelkedik a dohánytermékek jövedéki adója. A kormány tervei szerint idén már több emelés nem lesz, de a kényszer felülírhatja az elképzelést – írja keddi számában a Napi Gazdaság.


A lap emlékeztet: a korábban tervezett májusi és novemberi adóemelés helyett már februárban nőtt az adó mértéke, a második emelkedés pedig júliusban lesz.

Februártól az ezer szál cigarettára kivetett adó mértéke 10 550 forintól 11 500 forintra emelkedett és a kiskereskedelmi eladási ár 28,4 százaléka helyett már legalább 30 százalékot kell fizetni, ami a minimumadót 19 530 forintról 21 100 forintra emelte ezer szálanként. Július elsejétől a cigaretta adója 11 900 forintra, illetve a kiskereskedelmi eladási ár 31 százalékára nő, így ezer szálanként legalább 22 300 forintot kell fizetni. A szivarokat, szivarkákat nem érinti az adóemelés, az adó mértéke ez esetben változatlanul a kiskereskedelmi ár 28,8 százaléka. A vágott dohány esetében szintén két lépésben emelkedik az adó mértéke: februárban kilónkénti adója 8790 forintról 10 150 forintra nőtt, júliusban pedig újabb ezer forinttal emelkedik kilónként.

A kormány tervei szerint a dohány jövedéki adója az idén már nem emelkedik − ám nem kizárt, hogy a költségvetési kényszerek miatt az év végén újabb adóemelés sújtja a dohánytermékeket – írja a Napi Gazdaság.


Kapcsolódó cikkek

2024. július 12.

Megújították a magyar-svájci kettős adóztatás elkerüléséről szóló dokumentumot

A magyar-svájci gazdasági kapcsolatok további erősítése kiemelt fontosságú mindkét fél számára – hangsúlyozta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyi államtitkára, miután aláírta Jean-François Parozzal, a Svájci Államszövetség magyarországi nagykövetével a két ország közötti, a kettős adóztatás elkerüléséről szóló, egyezmény módosító jegyzőkönyvét a Pénzügyminisztérium (PM) pénteki közleménye szerint.

2024. július 12.

NAV: elindult a dohány-kontroll

Elindult a dohány-kontroll: július elején megkezdődött a dohánylevelek betakarításának szezonja, az úgynevezett „törés”, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatósága kiemelt figyelmet fordít a feketekereskedelem megakadályozására – közölte a NAV pénteken.