Masszív recesszióban a magyar ipar


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szeptemberben az előzetes adatok szerint 2,4 százalékkal zsugorodott az ipari termelés volumene, igazolva a szektor nehézségeiről szóló anekdotikus információkat. A világ fejlett országaihoz hasonlóan a magyar ipar növekedése is megállt, sőt, tulajdonképpen a szektor már receszióban van.

Eddig 3269 ember vesztette el a munkáját a válság miatt.
Előzetes adatok alapján az ipari termelés az előző év azonos időszakához viszonyítva 2008 szeptemberében 0,7 százalékkal, munkanaphatástól megtisztítva 5,3 százalékkal csökkent. Az ipar tavaly szeptemberben még 6,2 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál.

A kiigazítás nehézségei miatt az adatot érdemes óvatosan kezelni, de havi 2,4 százalékos visszaesés is azt mutatja: az exportrendelések csökkenésével az ipari szektorra borús időszak vár.

Az ipar már a második negyedévben is csak stagnált a GDP-statisztika szerint, a harmadik negyedévben jó eséllyel csökkenést mutat ki a Központi Statisztikai Hivatal (az előző negyedévhez képest). Március óta mindössze két olyan hónap volt, amikor az ipar növekedést tudott felmutatni, ötször pedig havi alapon csökkent a szektor.

Ráadásul a tendencia is egyértelműen visszaesésről árulkodik: augusztusban még a kiigazított termelési index 0,8 százalékkal nőtt, és az év első nyolc hónapjában 3,6 százalékkal magasabb volt, mint az előző év azonos időszakában. Ez az utóbbi érték kilenc hónap után már csak 3,1 százalékos növekedést mutat. Az év első nyolc hónapjában az ipari export 5,4 százalékkal emelkedett, ezzel szemben augusztusban 7,2 százalékkal visszaesett az előző év azonos időszakához mérten.

A recesszió, a termelés további visszaesése olvasható ki a csütörtökön közzétett, a vártnál kedvezőtlenebb, szeptemberi előzetes ipari termelési adatokból az MTI által megkérdezett elemzők szerint. Barcza György, a K&H vezető elemzője szerint nem jelentenek nagy meglepetést a számok. A gazdaság már a recessziós pályán van, az augusztusi export adatok után már lehetett látni, hogy továbbra is gyengén teljesít az ipar.

Török Bálint, a Buda-Cash Brókerház elemzője szerint a magyar termékek nyugat-európai főbb exportpiacainak visszaesése miatt csökken a magyar ipari termelés. Az 5,3 százalékos termelés csökkenés azt mutatja, hogy a visszaesés már az exportra termelő iparágaknál is markánsan megjelenik. Kondrát Zsolt, a MKB Bank elemzője azt emelte ki: az adatok arra utalnak, hogy az év hátralévő részében folyamatosan csökkenni fog az ipari termelés.


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 28.

A forrásbevonásban segíti a vállalkozásokat egy új alkalmazás

Elkészült a Vállalkozói Információs Portállal (VALI) integráltan működő Forrástérkép elnevezésű alkalmazás, amely a finanszírozási lehetőségek bemutatásával segíti a vállalkozásokat, azon belül főként a mikro- és kisvállalkozásokat – közölte az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft.

2023. szeptember 28.

Kell-e sírnia Argentínának?

A XIX. század végétől a nagy gazdasági válságig (1930) tartott Argentína igazi aranykora: ekkor az egy főre jutó GDP még az Egyesült Államokat is megelőzte és Argentína a világ 7. leggazdagabb országa volt. A nagy gazdasági válság súlyosan érintette az országot, amely kis túlzással ebből a sokkból a mai napig nem tudott feltápászkodni. Argentína adórendszere bonyolult és nem befektetőbarát.