Melyik üzlet fogadhat el meleg étel utalványt?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A meleg étel utalványok elfogadására csak azoknak az üzleteknek van lehetőségük, amelyek a TEÁOR szerinti étkezőhelyi vendéglátás, munkahelyi étkeztetés, közétkeztetés tevékenységeket végeznek, és működési engedélyükben ezeknek a tevékenységeknek megfelelő üzletkör szerepel – olvasható az APEH tájékoztatójában.

A személyi jövedelemadóról szóló szerint adómentes a munkáltató által a munkavállaló részére vagy étkezőhelyi vendéglátás, munkahelyi étkeztetés, közétkeztetés nyújtása (biztosítása) révén juttatott bevételnek (ideértve a kizárólag e szolgáltatások igénybevételére jogosító utalványt is) a havi 12 000 forintot meg nem haladó része vagy a kizárólag fogyasztásra kész étel vásárlására jogosító utalvány (ideértve az étel-, ital-automatából történő vásárlásra jogosító elektronikus adathordozót is) formájában juttatott bevételnek a havi 6 000 forintot meg nem haladó része.

A juttatások vonatkozásában a köznyelvben a meleg étkeztetés, illetve az utalványokra a meleg étel utalvány, és a hidegétel utalvány elnevezés terjedt el, amelyet egyébként maga a törvény nem ismer. A kétféle juttatás elkülönítése azonban nem az étel hőfokához kötődik, azaz hogy az utalvánnyal vásárolt étel meleg vagy hideg-e. Az utalványforgalmazók által kibocsátott meleg étel utalvány az APEH álláspontja szerint csak akkor felel meg az adómentesség feltételének, ha az kizárólag étkezőhelyi vendéglátásra, munkahelyi étkeztetésre, közétkeztetésre használható fel.

A törvény a 2003-as TEÁOR, illetve az SZJ fogalmait vette át. A TEÁOR 55.30 pontja szerint étkezőhelyi vendéglátás az ital és helyszínen készített étel helybeni fogyasztásra történő értékesítése, gyakran a szórakoztatás valamilyen formájával együtt, az 55.51 pont szerint munkahelyi étkeztetés az étel és ital meghatározott személyek (pl. munkavállalók, tanulók) által igénybe vehetően, általában mérsékelt áron történő közvetlen értékesítése, az 55.52 pontja szerint pedig közétkeztetés a más helyen történő fogyasztásra központi konyhán készített étel értékesítése. Olyan utalványt lehet tehát havi 12 000 forint értékben adómentesen juttatni, amely a fentiekben meghatározott szolgáltatások ellenértékeként használható fel. Az utalvány elfogadásának feltétele természetesen, hogy a szolgáltató hely és az utalványforgalmazó erről megállapodást kössön.

Az étkezőhelyi vendéglátás, a munkahelyi étkeztetés, vagy a közétkeztetés nyújtására sor kerülhet akár kereskedelmi-, illetve élelmiszerüzletben is. Az említett szolgáltatások, termékek (látványpékség, grillsütő, helyben sütött pizza) ellenértékeként akkor fogadható el a meleg étel utalvány, ha azok összeegyeztethetőek a TEÁOR szerint definiált, az szja-törvényben kiemelt tevékenységekkel.

A kereskedelmi üzletek tevékenységüket azonban nem a TEÁOR, illetve SZJ szerinti besorolás, hanem külön jogszabályban meghatározott üzletkör besorolás szerint végzik. Az üzletekről szóló jogszabály szerint a kereskedő csak jogerős határozattal kiadott működési engedély birtokában és az abban foglalt üzletkörök szerint kezdheti meg, illetve folytathatja tevékenységét.

Ebből következően a melegétel utalványok elfogadására csak azoknak az üzleteknek van lehetőségük, amelyek a TEÁOR szerinti csoportosításban definiált, étkezőhelyi vendéglátás, munkahelyi étkeztetés, közétkeztetés tevékenységeknek megfeleltethető tevékenységet végeznek, és működési engedélyükben ezen tevékenység végzését megengedő üzletkörrel rendelkeznek. Ilyen üzletkör például a 1111. hipermarket és 1112. élelmiszerüzlet, amelyekre együttesen mondja ki a jogszabály, hogy az üzletekben megengedett a mélyhűtött sütemény, pékáru helyben sütése és forgalmazása (látványpékség működtetése), a 1220. hús- és húsáruüzlet (az üzletben az ott forgalmazott húsáruk sütésére is lehetőség van.), 1240. kenyér- és pékáruüzlet (látványpékség), illetve a 2110-2400. számú kereskedelmi vendéglátóhelyek.


Kapcsolódó cikkek

2024. július 12.

Megújították a magyar-svájci kettős adóztatás elkerüléséről szóló dokumentumot

A magyar-svájci gazdasági kapcsolatok további erősítése kiemelt fontosságú mindkét fél számára – hangsúlyozta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyi államtitkára, miután aláírta Jean-François Parozzal, a Svájci Államszövetség magyarországi nagykövetével a két ország közötti, a kettős adóztatás elkerüléséről szóló, egyezmény módosító jegyzőkönyvét a Pénzügyminisztérium (PM) pénteki közleménye szerint.

2024. július 12.

NAV: elindult a dohány-kontroll

Elindult a dohány-kontroll: július elején megkezdődött a dohánylevelek betakarításának szezonja, az úgynevezett „törés”, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatósága kiemelt figyelmet fordít a feketekereskedelem megakadályozására – közölte a NAV pénteken.