Mire figyel az APEH augusztusban?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Elérkezett az augusztus – a tikkasztó melegben mindenki figyelme lankad, csak az adóhatóságé nem. A hónap során adózás szempontjából 12-e, 15-e és 20-a a fontos dátum, a második két dátum azonban csúszik, hétvége, illetve az ünneplés miatt.

A múlt hónap második fele és az augusztus eleje meglehetősen mozgalmasra sikeredett az állami adóhivatalnál. Az APEH többek között közzétette az előző negyedévben jogerőre emelkedett legnagyobb adótartozással rendelkezők, és a 180 napon túli nagy összegű (10 illetve 100 millió forint) adótartozással rendelkezők listáját, valamint augusztus 5-e óta azt is megtudhatják az elektronikus bevallók, hogy érintettek-e 2009. évi pótléktartozással.

Kiderült, hogy ebben a hónapban az adómentes pálinkafőzéssel biztosan várni kell még az Országgyűlés által már elfogadott törvény hatálybalépéséig. Ezek mellett az APEH közzétette a 2009. évi adóbevallásról gyűjtött első tapasztalatait is.

Hétvége és állami ünnep miatt is csúsznak egyes bevallási határidők augusztusban. Az áfafizetésre kötelezettek örülhetnek a legjobban, nekik ugyanis az augusztus 20-i hosszú hétvége miatt csak augusztus 23-án érkezik el a fizetési határidejük. Emellett két időpontra kell figyelniük az adózóknak ebben a hónapban, augusztus 12-én és 16-án van egy-egy szigorú APEH határidő, melyeken az alábbi dolgoknak kell eleget tenni.

A cikk teljes terjedelemben a pénzcentrum.hu-n olvasható.

Forrás: pénzcentrum.hu

Az első lényeges napig, 12-éig temérdek fontos feladatot el kell végeznie az adózóknak.

Bevallás

Az Art. 31. § (2) bekezdése szerinti havi bevallás a kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adóról, járulékokról, tagdíjakról és egyéb adatokról.Bevallás a kiegészítő tevékenységet folytatónak nem minősülő egyéni vállalkozó járulék, tagdíj és egészségügyi hozzájárulás kötelezettségeiről, valamint a biztosított mezőgazdasági őstermelő járulék és tagdíj kötelezettségeiről.


Befizetés


A munkáltató által levont személyi jövedelemadó-előleg, különadó-előleg, a kifizető által levont személyi jövedelemadó-előleg, különadó-előleg,a külföldi személytől levont adó, az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás, a vállalkozói járulék, az egészségügyi hozzájárulás, a START, START PLUSZ, START EXTRA kártyával rendelkezőkre vonatkozó 10 és/vagy 15 és/vagy 20 és/vagy 25 %-os mértékű kötelezettség, a munkáltató által levont járulék (tagdíj, tagdíj-kiegészítés), a kifizető által levont járulék (tagdíj, tagdíj-kiegészítés), korkedvezmény-biztosítási járulék, a Tbj. 4. § b) pontja szerinti egyéni vállalkozó által fizetendő járulék (tagdíj, tagdíj-kiegészítés), a társas vállalkozás által fizetendő egészségügyi szolgáltatási járulék, a magánszemély által a Tbj. 39. § (2) bekezdése alapján fizetendő egészségügyi szolgáltatási járulék, a munkaadói járulék és munkavállalói járulék.

15-e szombatra esik, ezért az alábbi feladatokat elég hétfőn, azaz 17-én elvégezni.


Adatszolgáltatás


Adatszolgáltatás a költségvetési támogatás igénybevételéhez felhasználható igazolás kiadásáról, pénzintézetek adatszolgáltatása a pénzforgalmi bankszámla megnyitásáról és megszüntetéséről, adatszolgáltatás az adózó által az Európai Közösség más tagállamában illetőséggel bíró, közösségi adószámmal nem rendelkező vevő(k) részére történt, az áfatörvényben meghatározott új közlekedési eszköz(ök) értékesítéséről.

20-a idén csütörtökre esik, ám mivel a másnapi péntekkel együtt hosszú hétvégére megy az ország apraja-nagyja, ezért az APEH is megkegyelmez, így elég 24-én eleget tenni az alábbi feladatoknak.


Bevallás


Bevallás az egyes adókötelezettségekről az államháztartással szemben havi, évközi (negyedéves), éves bevallás benyújtására kötelezett adózók részére 0901, áfabevallás az általános forgalmi adó kötelezettségének, illetve jogosultságának összegéről (havi bevallók esetén), áfabevallás az Európai Közösség (EK) más tagállamából történt beszerzések esetén az áfatörvény 20. § (1) bek. d) pontjában meghatározott adóalanyok és adófizetésre kötelezett nem adóalany jogi személyek részére, valamint személygépkocsinak és regisztrációs adóköteles motorkerékpárnak nem minősülő új közlekedési eszköznek az EK más tagállamából történt beszerzés esetén – közösségi adószámmal nem rendelkező adózók részére, bevallás a pénznyerő automaták játékadójáról, valamint a játékautomata nyilvántartásba vételéhez kapcsolódó kötelezettségről, bevallás az államháztartással szembeni egyes juttatások igényléséről (költségvetési támogatás, fogyasztói árkiegészítés igénylése), bevallás a biztonságos és gazdaságos gyógyszer- és gyógyászati segédeszköz-ellátás, valamint a gyógyszerforgalmazás általános szabályairól szóló 2006. évi XCVIII. törvény (Gyftv.) által bevallásra kötelezett adóalanyok részére.


Befizetés


Általános forgalmi adó befizetése, társasági adó előleg (ha havonként fizet adóelőleget), játékadó befizetése, kulturális járulék befizetése, TV-készülék üzembentartási díj befizetése, a gyógyszer forgalomba hozatali engedély jogosultja, illetve a forgalmazó (ideértve a tápszer társadalombiztosítási támogatása iránti kérelmet benyújtót is, ha az nem azonos a tápszer forgalmazójával, akkor a forgalmazót), a gyógyszer-nagykereskedelmi engedéllyel rendelkező gazdálkodó szervezet (ideértve a tápszer nagykereskedelmet folytatót), a gyógyszerismertetőt foglalkoztató, illetve a gyógyászati segédeszköz ismertetőt foglalkoztató fizetési kötelezettsége.

Forrás: Pénzcentrum.hu


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 28.

A forrásbevonásban segíti a vállalkozásokat egy új alkalmazás

Elkészült a Vállalkozói Információs Portállal (VALI) integráltan működő Forrástérkép elnevezésű alkalmazás, amely a finanszírozási lehetőségek bemutatásával segíti a vállalkozásokat, azon belül főként a mikro- és kisvállalkozásokat – közölte az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft.

2023. szeptember 28.

Felkai: növelni az ökológiai művelésű területek mennyiségét

A fenntarthatóság része a mindennapoknak, a témában megfogalmazott keretek és konkrét intézkedések a teljes élelmiszerláncra hatással vannak. Szükséges a kapcsolódó folyamatok nyomonkövetése és minden érintett szereplő bevonása a döntések előkészítésébe és adaptálásába – mondta az Agrárminisztérium (AM) közleménye szerint Felkai Beáta Olga szerdán Tapolcán.

2023. szeptember 28.

Royal Flush az IT-szektorban, avagy ami mindent visz: ransomware

Ransom malware vagy ransomware egy olyan típusú rosszindulatú program, amely megakadályozza a felhasználókat, hogy hozzáférjenek a rendszerükhöz, avagy a személyes fájljaikhoz. Rendszerint váltságdíjat követelnek a hozzáférés visszaadásáért cserébe.