Megtizedelt táppénzek: mi változik?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Július 31-e után bekövetkező keresőképtelenség esetén 10 százalékkal csökken a táppénz mértéke.

A táppénz mértéke folyamatos, legalább kétéves biztosítási idő esetében a figyelembe vehető jövedelem naptári napi átlagának a 70 százalékáról 60 százalékára csökken. Ennél rövidebb biztosítási idő esetén, vagy a fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátás tartama alatt pedig 50 százalék lesz, az eddigi 60 százalék helyett.

Az alkalmazotti jogviszonyban állók esetén a keresőképtelenség első 15 munkanapjára járó betegszabadság mértéke szintén csökken, a távolléti díj jelenlegi 80 százalékáról 70 százalékra. A folyamatban lévő táppénzeket a változás nem érinti.

A továbbiakban maximálják ráadásul az egy napra kifizethető táppénz összegét is. Az egy naptári napra jutó bruttó táppénz legmagasabb összege a biztosítási jogviszony fennállásának ideje alatt legfeljebb a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér 400 százalékának harmincad része (jelenleg 9533,33 forint) lehet. A jogviszony megszűnését követően, ún. passzív táppénz esetén a minimálbér 150 százalékának harmincad része a plafon, ez jelenleg 3575 forintot tesz ki.

Az egészségbiztosítás ellátásairól szóló törvény értelmében a táppénz a keresőképtelenség időtartamára jár, legfeljebb azonban a biztosítási jogviszony fennállásának időtartama alatt egy éven át. A jogszabály lehetővé teszi, hogy a beteg a biztosítási jogviszony megszűnése után – a jogosultsági feltételek fennállása esetén -, passzív jogon továbbra is táppénzellátásban részesüljön, ennek időtartama az eddig 45 napról augusztus 1-jétől 30 napra csökken.

Forrás: http://www.privatbankar.hu/cikk/ado/megtizedelt_tappenzek_mi_valtozik_31240


Kapcsolódó cikkek

2024. április 17.

Kísérleti üzemanyagár-statisztikát indít a KSH

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a régiós üzemanyagárak monitorozása és összehasonlíthatósága érdekében 2024. április 19-én pénteken közzéteszi új kísérleti statisztikáját. Az üzemanyagár-kísérleti statisztika alapját az Eurostat Weekly Oil Bulletin jelenti, amelynek adataiból a KSH régiós átlagárat számol a 95-ös benzin és dízelüzemanyagokra vonatkozóan – jelentette be szerdán a KSH.

2024. április 17.

Hatalmasak az anyagi különbségek a középkorúak táborában

Bár az infláció visszahúzódott, a középkorúak jövedelme nem emelkedett jelentősebben, így érdemben nem változott az anyagi helyzetüket jónak vagy gyengének látók aránya. A K&H biztos jövő felmérés idei első negyedéves eredményei szerint a 30-59 évesek 58 százaléka inkább pozitívnak tartja az anyagi helyzetét, 42 százalékuk pedig gyengének. A válaszadók háztartásában az átlagos jövedelem 499 ezer forint volt, ami magas értéknek számít, ugyanakkor a korábban látott emelkedés megállt. A középkorúak 2 százaléka átlagosan 232 ezer forintos háztartási jövedelem mellett úgy érzi, hogy nélkülöznie kell, míg a másik végletet a 751 ezer forintos átlaggal rendelkezők képviselik, akiknek nincs anyagi gondja és rendszeresen félre tudnak tenni.