Megtizedelt táppénzek: mi változik?

Szerző: Adó Online
Dátum: 2009. július 31.
Rovat:

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Július 31-e után bekövetkező keresőképtelenség esetén 10 százalékkal csökken a táppénz mértéke.

A táppénz mértéke folyamatos, legalább kétéves biztosítási idő esetében a figyelembe vehető jövedelem naptári napi átlagának a 70 százalékáról 60 százalékára csökken. Ennél rövidebb biztosítási idő esetén, vagy a fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátás tartama alatt pedig 50 százalék lesz, az eddigi 60 százalék helyett.

Az alkalmazotti jogviszonyban állók esetén a keresőképtelenség első 15 munkanapjára járó betegszabadság mértéke szintén csökken, a távolléti díj jelenlegi 80 százalékáról 70 százalékra. A folyamatban lévő táppénzeket a változás nem érinti.

A továbbiakban maximálják ráadásul az egy napra kifizethető táppénz összegét is. Az egy naptári napra jutó bruttó táppénz legmagasabb összege a biztosítási jogviszony fennállásának ideje alatt legfeljebb a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér 400 százalékának harmincad része (jelenleg 9533,33 forint) lehet. A jogviszony megszűnését követően, ún. passzív táppénz esetén a minimálbér 150 százalékának harmincad része a plafon, ez jelenleg 3575 forintot tesz ki.

Az egészségbiztosítás ellátásairól szóló törvény értelmében a táppénz a keresőképtelenség időtartamára jár, legfeljebb azonban a biztosítási jogviszony fennállásának időtartama alatt egy éven át. A jogszabály lehetővé teszi, hogy a beteg a biztosítási jogviszony megszűnése után – a jogosultsági feltételek fennállása esetén -, passzív jogon továbbra is táppénzellátásban részesüljön, ennek időtartama az eddig 45 napról augusztus 1-jétől 30 napra csökken.

Forrás: http://www.privatbankar.hu/cikk/ado/megtizedelt_tappenzek_mi_valtozik_31240


Kapcsolódó cikkek:


Ingatlanpiac: gyenge volt az augusztus
2019. szeptember 16.

Augusztusban is lényegesen gyengébb volt a szokásosnál az ingatlanpiaci forgalom Magyarországon, azonban éves szinten még mindig kitart az áremelkedés a Duna House elemzése szerint.

Felpörgött az építőipar
2019. szeptember 13.

Júliusban az építőipari termelés 32,9 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Az épületek építése változatlan áron számolva 32,2 százalékkal, az egyéb építményeké 34,1 százalékkal nőtt.

Minden pénzünket elviheti a végrehajtó?
2019. szeptember 13.

A végrehajtás célja, hogy a jogosult követeléséhez minél előbb, az állami kényszerítőeszközök igénybe vételével, hozzájuthasson, ugyanakkor ez nem járhat az adós életének ellehetetlenítésével.