Megtizedelt táppénzek: mi változik?


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Július 31-e után bekövetkező keresőképtelenség esetén 10 százalékkal csökken a táppénz mértéke.

A táppénz mértéke folyamatos, legalább kétéves biztosítási idő esetében a figyelembe vehető jövedelem naptári napi átlagának a 70 százalékáról 60 százalékára csökken. Ennél rövidebb biztosítási idő esetén, vagy a fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátás tartama alatt pedig 50 százalék lesz, az eddigi 60 százalék helyett.

Az alkalmazotti jogviszonyban állók esetén a keresőképtelenség első 15 munkanapjára járó betegszabadság mértéke szintén csökken, a távolléti díj jelenlegi 80 százalékáról 70 százalékra. A folyamatban lévő táppénzeket a változás nem érinti.

A továbbiakban maximálják ráadásul az egy napra kifizethető táppénz összegét is. Az egy naptári napra jutó bruttó táppénz legmagasabb összege a biztosítási jogviszony fennállásának ideje alatt legfeljebb a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér 400 százalékának harmincad része (jelenleg 9533,33 forint) lehet. A jogviszony megszűnését követően, ún. passzív táppénz esetén a minimálbér 150 százalékának harmincad része a plafon, ez jelenleg 3575 forintot tesz ki.

Az egészségbiztosítás ellátásairól szóló törvény értelmében a táppénz a keresőképtelenség időtartamára jár, legfeljebb azonban a biztosítási jogviszony fennállásának időtartama alatt egy éven át. A jogszabály lehetővé teszi, hogy a beteg a biztosítási jogviszony megszűnése után – a jogosultsági feltételek fennállása esetén -, passzív jogon továbbra is táppénzellátásban részesüljön, ennek időtartama az eddig 45 napról augusztus 1-jétől 30 napra csökken.

Forrás: http://www.privatbankar.hu/cikk/ado/megtizedelt_tappenzek_mi_valtozik_31240


Kapcsolódó cikkek

2023. június 6.

Emlékérmét bocsátott ki az MNB Neumann János tiszteletére

Neumann János születésének 120. évfordulója alkalmából a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 3 ezer forint névértékű színesfém emlékérmét bocsátott ki kedden, tisztelegve a világhírű magyar matematikus előtt – tájékoztatott az MNB kedden

2023. június 6.

Értékké válik a személyes adat a vásárlók számára

Az online megoldások térnyerése tudatosabbá tette a vásárlókat, akik ma már legszívesebben csak akkor adnák meg a személyes adataikat, ha valódi kedvezményeket kapnak cserébe – derül ki az EY 21.000 fogyasztó körében végzett nemzetközi felméréséből.