NAV-Figyelő 27. hét: Online Számlázó program használata


Az Adóvilág legújabb számából mindenki számára elérhető az Online Számlázó program alkalmazására vonatkozó hasznos tudnivalókról szóló cikk.

A cikk a NAV által üzemeltetett Online Számlázó program használatának legfontosabb tudnivalóit gyűjti össze, így például azt, hogy miképpen elérhető az az adózók számára, milyen beállítási lehetőségeket tartalmaz, melyek a program előnyei, és kiknek lehet jogosultsága alkalmazni a programot.

A cikkben olvashatunk arról is, mikre kell figyelni az egyes számlák kiállításakor, így például:

  • Alapértelmezésként normál számla kiállítása történik, amely átállítható előlegszámlára, rendszeren kívüli módosításra, érvénytelenítésre. A programmal gyűjtőszámla, egyszerűsített adattartamú számla jelenleg nem állítható ki.
  • Alapértelmezésként papíralapú számla készül, amely módosítható elektronikus számlára, és az előző kiállításakor alkalmazott számlatömb adatai jelennek meg, amely szükség esetén egy másikra módosítható. Emellett módosítható, ám az alapértelmezett fizetési mód átutalás, a pénznem magyar forint, a számla nyelve pedig magyar
  • A számla kelte minden esetben az aktuális dátum, amely nem módosítható, míg a fizetési határidő és a teljesítési dátum ezzel megegyezik, de ezek már megváltoztathatók.
  • A tételek esetében főszabály szerint a nettó egységárat kell megadni, azonban lehetőség van, egy erre vonatkozó jelölőnégyzet kiválasztásával a bruttó egységár alapján történő számításra is.

A cikk a fentiek mellett értekezik arról is, hogy miképpen lehet módosító/érvénytelenítő számlát készíteni a programmal. Amennyiben az eredeti számla az Online Számlázó programmal készült, úgy elvárt, hogy a módosító/érvénytelenítő számla is számlázóprogrammal készüljön. A program nem támogatja a kétlépcsős módosítást, azaz azt, hogy a korrekció az alapszámla érvénytelenítést követően új számla kibocsátásával történjen. Ha az eredeti számla nem a NAV Online Számlázó programmal készült, akkor annak módosításához, érvénytelenítéséhez a számla típusa mezőben a „Rendszeren kívüli módosító/érvénytelenítő számla” kiválasztása szükséges.

Ha az alapszámláról adatszolgáltatást kellett teljesíteni, akkor a módosító, érvénytelenítő számlát akkor javasolt kiállítani, ha az alapszámláról az adatszolgáltatás már teljesült, amit az Online Számla rendszerben célszerű ellenőrizni, tekintettel arra, hogy az adatszolgáltatás

befogadása során a rendszer ellenőrzi, hogy a hivatkozott számlára történt-e korábbi adatszolgáltatás; ha az alapszámláról már történt adatszolgáltatás, akkor azt az űrlapon a csúszka átállításával jelezni kell.

Az éles rendszer használatát megelőzően – vagy akár azzal párhuzamosan is – lehetőség van a rendszert, vagy annak egyes funkcióit tesztkörnyezetben kipróbálni. A tesztkörnyezet a https://onlineszamla-test.nav.gov.hu címen érhető el, és a működés szempontjából a fent ismertetettek vonatkoznak rá.

A legfrissebb NAV-Figyelőben emellett még Adótraffipaxot is találhatnak, amelyből kiderül hol várhatóak adóellenőrzések.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek

2023. január 27.

Ötmilliárd forint áfát csaltak el az élelmiszerkereskedők

Több mint 5 milliárd forint áfát csalt el egy sajtkereskedelemmel foglalkozó bűnszervezet, a 15 emberből álló bandával és az azt segítő 14 emberrel szemben vádat emelt a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Főügyészség – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken a Facebook-oldalán. A szervezet győri vezetője a koronavírus-járvány idején azzal vált ismertté, hogy a jelenleg már lefoglalt luxusautóival kórházakba szállított maszkokat adományként.

2023. január 27.

Videós útmutatók az adókedvezmény-nyilatkozatok kitöltéséhez

Év elején sok kérdés érkezik a munkavállalóktól a kitöltendő adókedvezmény-nyilatkozatokkal kapcsolatban. Ezek megválaszolásához és a gyakori hibák elkerüléséhez nyújt segítséget a NEXON ötrészes videósorozata, amelyben közérthetően magyarázzák el a teendőket.