NAV-Figyelő 3. hét | változás a szocho-kedvezményekben


2024. január 1-jétől kezdődően a munkaerőpiacra lépők utáni szociális hozzájárulási adókedvezmény már kizárólag a magyar állampolgárságú munkavállalók, illetve a Magyarországgal határos, nem EGT-államok (Szerbia, Ukrajna) állampolgárai után vehetők igénybe. A szochó kedvezmények változásairól, illetve más adóhivatali aktualitásokról számol be a NAV-Figyelő eheti száma.

Frissülő információs füzetek és nyomtatványok

A NAV továbbra is folyamatosan aktualizálja a honlapján elérhető egyes információs füzeteket, melyekből részletesen lehet tájékozódni az egyes adókötelezettségekkel kapcsolatban.

Az elmúlt hét során a következő tájékoztató anyagokat frissítette az adóhatóság, így azok már a 2024-ben hatályos szabályokat tartalmazzák:

  • Bejelentkezés a NAV-hoz: adószám és adóazonosító jel kiváltása (01. sz. információs füzet)
  • A számla, nyugta kibocsátásának alapvető szabályai (18. sz. információs füzet)
  • Társasházak adózása (28. sz. információs füzet)
  • A távközlési adó és a távközlési pótadó (39. sz. információs füzet)
  • A társasági adó legfontosabb szabályai (41. sz. információs füzet)
  • A pénzügyi tranzakciós illeték (44. sz. információs füzet)
  • Az adózói minősítéssel kapcsolatos tudnivalók (71. sz. információs füzet)
  • Jövedéki termékek meghatározása (75. sz. információs füzet)
  • Kisadózó vállalkozók tételes adója (KATA – 99. sz. információs füzet)

Tájékozódáskor javasoljuk, hogy mindenki ellenőrizze, a legkésőbb közzétett információs füzetet forgatja-e.

Az egyes tájékoztató anyagok mellett az adóhatóság folyamatosan teszi közzé mind a 2024-re vonatkozó alkalmazható nyomtatványokat, illetve a korábbi nyomtatványok frissítéseit.

Változás a szochó-kedvezményekben

2024. január 1-jétől kezdődően a munkaerőpiacra lépők utáni szociális hozzájárulási adókedvezmény már kizárólag a magyar állampolgárságú munkavállalók, illetve a Magyarországgal határos, nem EGT-államok (Szerbia, Ukrajna) állampolgárai után vehetők igénybe.

Az EGT-államok állampolgárai után kiállított igazolások az idei évtől már nem vehetők figyelembe, azaz 2024. január hónapra vonatkozóan már nem érvényesíthetnek kedvezményt a munkáltatók EGT-állampolgárnak minősülő munkavállalók után, a korábban kiállított igazolás alapján sem.

Külföldi kiküldetések – igazolás nélkül elszámolható költségek

2024. január 1-től kezdőden a nemzetközi vízi és légi árufuvarozásban és személyszállításban, nemzetközi forgalomban üzemeltetett jármű fedélzetén foglalkoztatott, külföldön is munkát végző magánszemély esetében külföldi kiküldetéskor igazolás nélkül, költségként elszámolható naponta 85 eurónak megfelelő forintösszeg.

A magánszemély a külföldi kiküldetéskor kapott költségtérítésből igazolás nélkül napi 85 eurónak megfelelő forintösszeg levonását kérheti az adóelőleg-nyilatkozatban, legfeljebb a napidíj összegéig.

A szabályozás korábban csak a közúti áru- és személyszállításban gépkocsivezetőként vagy árukísérőként foglalkoztatott magánszemélyek esetében ismerte el ezt a költséget igazolás nélkül.

A teljes cikk – benne az adótrafipax infóval, új adósorok magyarázatával és üzemanyagárakkal tudnivalók IDE kattintva érhető el.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek

2024. július 22.

Ezért nem adómentes a borravaló

Az adómentes borravaló gyakorlati megvalósulásának jelenleg két alapvető akadálya van – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. Jelenleg csak a felszolgálónak készpénzben adott borravaló adómentes.