NAV-Figyelő 3. hét | változás a szocho-kedvezményekben


2024. január 1-jétől kezdődően a munkaerőpiacra lépők utáni szociális hozzájárulási adókedvezmény már kizárólag a magyar állampolgárságú munkavállalók, illetve a Magyarországgal határos, nem EGT-államok (Szerbia, Ukrajna) állampolgárai után vehetők igénybe. A szochó kedvezmények változásairól, illetve más adóhivatali aktualitásokról számol be a NAV-Figyelő eheti száma.

Frissülő információs füzetek és nyomtatványok

A NAV továbbra is folyamatosan aktualizálja a honlapján elérhető egyes információs füzeteket, melyekből részletesen lehet tájékozódni az egyes adókötelezettségekkel kapcsolatban.

Az elmúlt hét során a következő tájékoztató anyagokat frissítette az adóhatóság, így azok már a 2024-ben hatályos szabályokat tartalmazzák:

  • Bejelentkezés a NAV-hoz: adószám és adóazonosító jel kiváltása (01. sz. információs füzet)
  • A számla, nyugta kibocsátásának alapvető szabályai (18. sz. információs füzet)
  • Társasházak adózása (28. sz. információs füzet)
  • A távközlési adó és a távközlési pótadó (39. sz. információs füzet)
  • A társasági adó legfontosabb szabályai (41. sz. információs füzet)
  • A pénzügyi tranzakciós illeték (44. sz. információs füzet)
  • Az adózói minősítéssel kapcsolatos tudnivalók (71. sz. információs füzet)
  • Jövedéki termékek meghatározása (75. sz. információs füzet)
  • Kisadózó vállalkozók tételes adója (KATA – 99. sz. információs füzet)

Tájékozódáskor javasoljuk, hogy mindenki ellenőrizze, a legkésőbb közzétett információs füzetet forgatja-e.

Az egyes tájékoztató anyagok mellett az adóhatóság folyamatosan teszi közzé mind a 2024-re vonatkozó alkalmazható nyomtatványokat, illetve a korábbi nyomtatványok frissítéseit.

Változás a szochó-kedvezményekben

2024. január 1-jétől kezdődően a munkaerőpiacra lépők utáni szociális hozzájárulási adókedvezmény már kizárólag a magyar állampolgárságú munkavállalók, illetve a Magyarországgal határos, nem EGT-államok (Szerbia, Ukrajna) állampolgárai után vehetők igénybe.

Az EGT-államok állampolgárai után kiállított igazolások az idei évtől már nem vehetők figyelembe, azaz 2024. január hónapra vonatkozóan már nem érvényesíthetnek kedvezményt a munkáltatók EGT-állampolgárnak minősülő munkavállalók után, a korábban kiállított igazolás alapján sem.

Külföldi kiküldetések – igazolás nélkül elszámolható költségek

2024. január 1-től kezdőden a nemzetközi vízi és légi árufuvarozásban és személyszállításban, nemzetközi forgalomban üzemeltetett jármű fedélzetén foglalkoztatott, külföldön is munkát végző magánszemély esetében külföldi kiküldetéskor igazolás nélkül, költségként elszámolható naponta 85 eurónak megfelelő forintösszeg.

A magánszemély a külföldi kiküldetéskor kapott költségtérítésből igazolás nélkül napi 85 eurónak megfelelő forintösszeg levonását kérheti az adóelőleg-nyilatkozatban, legfeljebb a napidíj összegéig.

A szabályozás korábban csak a közúti áru- és személyszállításban gépkocsivezetőként vagy árukísérőként foglalkoztatott magánszemélyek esetében ismerte el ezt a költséget igazolás nélkül.

A teljes cikk – benne az adótrafipax infóval, új adósorok magyarázatával és üzemanyagárakkal tudnivalók IDE kattintva érhető el.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek

2024. február 21.

Négymilliárdos cigarettafogás a NAV-nál, adózatlan és hamis termékek

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói négymilliárd forint értékben foglaltak le ukrán gyártmányú cigarettát. A szerda közlemény szerint az elmúlt évek legnagyobb illegális cigarettadepóját fedezték fel. Pécs közelében közúti ellenőrzés során bukott le egy magyar férfi, akinél több mint nyolcszáz doboz ukrán cigarettát és hét zacskó vágott dohányt találtak. Továbbá otthonában árult hamis termékek miatt emelt vádat az ügyészség egy böhönyei férfi ellen – tájékoztatta a Somogy Vármegyei Főügyészség szerdán.