NAV-figyelő, 33. hét: adóváltozásokat ismertet a NAV


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A hatályba lépett kata- szja- és szocho-kedvezmények mellett a bevándorlási különadó szabályait is értelmezi a NAV. Az adóhatóság ismerteti az online pénztárgép-használat nyolc leggyakoribb hibáját is.

1. Fókuszban az online pénztárgépek

Az elmúlt néhány hét során az adóellenőrök Budapesten és a Balaton környékén is razziáztak. Az ellenőrzések tapasztalataiból merítve most a NAV megosztja az adózókkal a 8 leggyakoribb hibát, melyet az online pénztárgép használatára kötelezettek elkövetnek. Érdemes tehát tüzetesen végigolvasni az összefoglalót, mert ahogy mondani szokás, okos ember más kárán tanul.

2. Ügyvédi irodák osztaléka is adózik

2018. január 1-től „megengedőbb” lett a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló törvény, ugyanis 2018-tól már ügyvédi irodák is adózhatnak a KATA szerint. 2018. augusztus 25-étől hatályos rendelkezése alapján a kisadózó vállalkozások tételes adója szerinti adózásra áttérő ügyvédi irodák a betéti társaságokra, közkereseti társaságokra, egyéni cégekre vonatkozó általános szabályok szerint kötelesek megállapítani, bevallani és megfizetni az osztalék utáni adót kiváltó adót.

Részletesebben a szabályok itt olvashatók.

3. A nyári adóváltozások eltörölték a magánszemélyek különadóját

Ennek értelmében 2018. július 26-tól megszűnik a magánszemélyek 75 százalékos mértékű különadója. Ez a rendelkezés már az ez év elejétől megszerzett jövedelmekre is vonatkozik.

4. Újabb különadó

Az előbbi különadó eltörlésével párhuzamosan pedig bevezetésre került a bevándorlási különadó, amelynek szabályai 2018. augusztus 25-től hatályosak.

Az új különadó tárgya:

  • a bevándorlást segítő tevékenység magyarországi végzésének anyagi támogatása vagy

  • a Magyarországon székhellyel rendelkező, bevándorlást segítő tevékenységet végző szervezet működésének anyagi támogatása.

Alanya a bevándorlást segítő tevékenységhez, vagy a magyarországi székhelyű, bevándorlást segítő tevékenységet végző szervezet működéséhez anyagi támogatást nyújtó szervezet, kivéve a párt, a pártalapítvány és az a szervezet, amelynek mentességét nemzetközi szerződés vagy viszonosság biztosítja.

A különadó alapja a juttatott anyagi támogatás vagy – bizonyos feltételek mellett -a bevándorlást segítő tevékenység végzése során felmerült költség. Mértéke pedig a különadó alap 25%-a.

A különadó alanya legkésőbb az anyagi támogatás nyújtását követő hónap 15. napjáig nyilatkozatot köteles adni a bevándorlást segítő tevékenységet végző magyarországi székhelyű szervezet számára arról, hogy a bevándorlási különadóját teljes körűen bevallotta. Amennyiben ezt elmulasztja, akkor a bevándorlási különadó alanya – az eredetileg kötelezett helyett – a bevándorlást segítő tevékenységet végző magyarországi székhellyel rendelkező szervezet lesz.

További tudnivalók ezen a linken olvashatók.

5. Az állam támogatja a jogsit!

A közlekedési alapismeretek tanfolyam és vizsga díjához nyújtott támogatásról szóló 55/2018. (III.23.) Korm. rendelet alapján az állam visszatéríti a „B” kategóriás járművezetői engedély megszerzéséhez szükséges elméleti tantárgyhoz kapcsolódó tanfolyam és elméleti vizsga megfizetett díját, a jogszabályban meghatározott személyeknek, akik 2018. július 1-jét követően tették le sikeresen a közlekedési alapismeretek vizsgát. A visszatérítés feltétele azonban, hogy a vizsga napjáig a vizsgázó ne töltse be a 20. életévét.

A támogatás mértéke a közlekedési alapismeretek tanfolyam és a vizsga igazgatási szolgáltatási díjának ténylegesen megfizetett összege, de legfeljebb 25 ezer forint.

A támogatás az Szja tv. 1. sz. mellékletének 2018. július 26-től hatályos 7.40. pontja értelmében adómentes juttatásnak minősül. (De a 2018. július 1-jét követően teljesített kifizetésekre is lehet alkalmazni.)

A visszaigénylés iránti kérelmet a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóságánál kell benyújtani.

Részletes tudnivalók itt.

6. Szocho kedvezmény változás

A nyári adócsomag kedvezően módosította a megváltozott munkaképességű vállalkozók után érvényesítető szociális hozzájárulási adókedvezményre vonatkozó szabályokat.

A 2018. július 26-ától hatályos szabályok az eddigiekhez képest szélesebb körben, a komplex minősítés alapján 60 százalékos vagy ennél kisebb mértékű egészségi állapotú egyéni, illetve társas vállalkozók vonatkozásában is biztosítja az adókedvezmény igénybevételét.

A kedvezőbb szabályok már a 2018. júliusi bevallásban is érvényesíthetők.

Arról, hogy pontosan kiket illet meg a kedvezmény és milyen esetben van lehetőség annak érvényesítésére, a NAV oldalán olvashatunk bővebben.

7. Múlt heti vámtémák

Megjelent a 4005/2018. tájékoztatás a NAV vámadatbázisaiból történő adatszolgáltatásról.

Értesítés a jövedéki illetve dohánytermék-kiskereskedelmi ügyekben alkalmazandó ÁNYK-nyomtatványokról

Elektronikus ügyintézés a dohánytermék-kiskereskedelemmel kapcsolatos ügyekben

Legfrissebb jövedéki statisztikák.

8. Bűnügyi igazgatóság


…által kiadott HIRDETMÉNY.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek

2018. augusztus 13.

NAV figyelő 32. hét: Mentor Program és üzemanyagárak

Nyilvános adózói fórumokat rendez a NAV a Mentor Program keretében. Kihirdette az adóhatóság a szeptemberben alkalmazandó üzemanyagárat is, amelyről jó tudni, hogy alkalmazása nem kötelező. Ha az adott benzinkúton a literenkénti egységár ennél magasabb volt, akkor ha ezt számlával tudja igazolni a kiküldött magánszemély, úgy a valójában fizetett egységár szerint számíthatja ki a térítendő összeget.
2018. augusztus 6.

NAV figyelő 31. hét: sok a szabálytalan büfé a Balatonnál

Az adóhatóság idén kiemelten ellenőrzi a strandokat és a büféket a Balatonnál. A háromezer vizsgált vállalkozás közül minden negyediknél találtak szabálytalanságot – derül ki a NAV tájékoztatójából. Az adóhatóság közölte a második negyedévig lefoglalt dohánytermékek értékét is.
2018. július 30.

NAV-figyelő, 30. hét: mikor méltányos a NAV?

A NAV köteles méltányosságot gyakorolni törvényi felhatalmazása céljának megfelelően, amennyiben az adózó bizonyítja, hogy körülményei a méltányosság feltételeinek megfelelnek – erről szól a NAV friss tájékoztatója. Az adóhatóság ezen túl illetékügyekben nyújtott átfogó tájékoztatást.