NAV-figyelő, 28. hét: új adónemről tájékoztat a NAV


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Új adónemet ajánl az adózók figyelmébe a NAV. Az adóhatóság elszámolható üzemanyagárakat közölt, frissítette több feketelistáját, és most kezdődő balatoni razziáját részletezte.

1. Az adóellenőrök is szeretnek strandolni

A „kellemeset a hasznossal” elv alapján a NAV tájékoztatása szerint 2018. július 16-tól több száz ellenőrrel találkozhatunk a Balatonnál. A Balaton-környéki települések kereskedőit fogják ellenőrizni, elsősorban az online pénztárgépek adatai alapján kockázatosnak tekinthető vendéglátóegységeket, ajándékboltokat, piacokon, strandokon értékesítőket. Az ellenőrzések széleskörűek lesznek, az alábbiakat veszik górcső alá:

  • a nyugta- és számlaadás,
  • az online pénztárgépek szabályszerű üzemeltetése,
  • a foglalkoztatottak bejelentése,
  • a készpénzkészlet,
  • a turizmus fejlesztési hozzájárulás teljesítése,
  • az étel-ital automaták regisztrációja, valamint
  • indokolt esetben a jövedéki termékekkel összefüggő ellenőrzések.

Részletek itt.

2. Új adónem, amire érdemes figyelni!

2018. január 1-vel került bevezetésre a turizmusfejlesztési hozzájárulás. A NAV úgy tapasztalta az elmúlt időszaki ellenőrzések során, hogy több adózó elmulasztja teljesíteni az új adónemmel kapcsolatos kötelezettségeit. Annak érdekében, hogy segítse az adózókat, közzétett egy tájékoztatót, melyben röviden összefoglalja az új adónemmel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

Turizmusfejlesztési hozzájárulás kötelezettség alá esik az Áfa tv 3. számú melléklet II. részében foglalt táblázat 3. pontja szerinti szolgáltatás nyújtása, vagyis az étkezőhelyi vendéglátásban az étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalom.

Az adókötelezettség egyértelműen a hozzájárulás-köteles szolgáltatáshoz kötődik, így abban az esetben, ha az adózó az adott bevallási időszakban nem nyújt hozzájárulás-köteles szolgáltatást, bevallási kötelezettség sem terheli.

A hozzájárulás alapja a hozzájárulás-köteles szolgáltatás általános forgalmi adó nélküli ellenértéke. A hozzájárulás mértéke 4%.

Főszabály szerint a bevallás benyújtásának határideje egybeesik az áfa bevallás benyújtásának határidejével. FIGYELEM! EVA-s és áfa alanyi mentes adózók is kötelesek teljesíteni a turizmusfejlesztési hozzájárulást.

A bevallási kötelezettség a 18FEJLH nyomtatványon teljesíthető.

[htmlbox felteteles_adomegallapitas]

3. Tandíj megtérítésének adókötelezettsége

A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény – egyebek mellett – az óvodai, az iskolai neveléshez és oktatáshoz, a kollégiumi ellátáshoz és a pedagógiai szakszolgálathoz kapcsolódó bármilyen térítési díj, a tandíj elengedését, mérséklését, továbbá bármilyen térítési díj, tandíj megfizetéséhez nyújtott támogatást minősíti adómentesnek a köznevelési intézmény fenntartójától függetlenül. Az adómentességet azonban nem lehet kiterjesztően értelmezni, nem alkalmazható bármilyen – oktatáshoz kapcsolódó – fizetési kötelezettség átvállalásával kapcsolatos adókötelezettség megállapítására. További információkat a témában a NAV tájékoztatójában találunk.

4. Augusztusi üzemanyagárak

Az Szja tv. lehetővé teszi, hogy a kifizető a magánszemélynek adómentesen megtérítse a magánszemélynek a saját személygépkocsi használata miatt fizetett költségtérítés összegéből a kiküldetési rendelvényben feltüntetett km-távolság szerint az üzemanyag-fogyasztási norma és legfeljebb az állami adóhatóság által közzétett üzemanyagár, valamint maximum 15 Ft/km általános személygépkocsi normaköltséget.

Idén is a 9+6 Ft-os szabály alkalmazandó, amiből 9 Ft-ot kötelező juttatni munkába járás esetén, míg további 6 Ft juttatása a kifizető döntésén alapszik. A 9+6 Ft idén is adómentes. A kiküldetés esetén elszámolható kilométerenkénti átalány fenntartási költség is változatlanul 15 Ft.

A NAV által közölt üzemanyagár alkalmazása nem kötelező. Ha az adott benzinkúton a literenkénti egységár ennél magasabb volt, akkor ha ezt számlával tudja igazolni a kiküldött magánszemély, úgy a valójában fizetett egységár szerint számíthatja ki a térítendő összeget. Általános tapasztalat azonban, hogy a NAV által közzétett árak túlnyomó többségben magasabbak, mint amit a magyar kutak alkalmaznak. A számla szerinti egységár alkalmazása autópályák melletti kutak vagy nyugati országokban történt tankolás esetén lehet előnyös.

[htmlbox szamvitel_konyv]

5. Intézkedések

Európai Unió által elrendelt pénzügyi és vagyoni korlátozó intézkedések

ENSZ BT határozatai a terrorizmus finanszírozása elleni pénzügyi és vagyoni korlátozó intézkedések

6. Feketelisták szereplői

Bejelentkezési kötelezettségüket elmulasztó adózók

Jelentős összegű adóhiánnyal érintett adózók listája

7. Múlt heti vámtéma

A múlt hét folyamán megjelent a 3008/2018. útmutató a szellemi tulajdonjogok védelmében bevezetendő vámhatósági intézkedésekről szóló 3013/2018. útmutató módosításáról.

8. HIRDETMÉNY

A Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatóság 61003/296/2018. bü. számú hirdetménye elérhető a NAV honlapján.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek

2024. július 17.

Szponzori támogatások a sportban – társasági adó szemmel

2024 nyarán több olyan rangos sportesemény is megrendezésre kerül, amely nemcsak a sportközvetítések nézőit hozza lázba, hanem az esetleges támogatók, szponzorok számára is érdeklődésre tarthat számot. A jelentős marketingérték, amelyet ezek a rendezvények magukban hordoznak, azzal jár, hogy a gazdasági élet szereplői előszeretettel támogatják az adott sportág keretein belül működő sportszervezeteket, illetve sportköztestületet. Mindez természetesen adóvonzattal is jár – ennek kérdéskörét járjuk körül a társasági adó tekintetében.