NAV-Figyelő 43. hét: elérhető a VISSZADO jelű nyomtatvány


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Megjelent a nyilatkozat a gyermeket nevelő magánszemélyek adó visszatérítéséhez, bevallási határidő volt az OSS/IOSS-rendszerbe regisztrált adózóknak.

Megjelent a VISSZADO jelű nyilatkozat a gyermeket nevelő magánszemélyek adó visszatérítéséhez

Aki családi pótlékot kap, nem kell nyilatkoznia, mert az ellátást folyósító szervtől a NAV megkapja a kiutaláshoz szükséges adatokat.

A nyomtatványt elektronikusan vagy papíralapon is be lehet nyújtani a NAV-hoz:

az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban (ONYA: https://onya.nav.gov.hu)

az Általános Nyomtatványkitöltő Keretprogram (ÁNYK) használatával vagy

papíralapon kitöltve, postán vagy személyesen.

A papíralapú „üres” nyomtatvány letölthető és kinyomtatható a NAV honlapjáról vagy elérhető a NAV ügyfélszolgálatain.

Papíralapú benyújtáskor a nyomtatványt egy példányban a NAV lakóhely szerint illetékes igazgatóságához kell eljuttatni. Ha a nyilatkozatot papíron kívánják benyújtani, annak aláírásáról se feledkezzenek meg. Ha a jogosult szülő helyett annak meghatalmazottja jár el, a nyilatkozatot a meghatalmazottnak kell aláírnia.

A nyilatkozat benyújtásának határideje 2021. december 31.

nav-figyelőFontos kiemelni viszont, hogy a határidő elmulasztása az adó-visszatérítésre való jogosultságot nem érinti. Az adó-visszatérítést a 21SZJA jelű bevallásban (az adóbevallási tervezet kiegészítésével vagy önállóan benyújtott bevallásban) kérhetik az arra jogosultak.

2021. október 31. bevallási határidő volt az OSS/IOSS-rendszerbe regisztrált adózóknak

Az OSS-bevallást:

az uniós és a nem uniós sémában negyedévente, a naptári negyedévet követő hónap utolsó napjáig (első alkalommal a 3. negyedévre 2021. október 31-ig),

az importsémában (IOSS) havonta, a naptári hónapot követő hónap utolsó napjáig (2021. szeptember hónapra 2021. október 31-ig)

kellett benyújtaniuk a NAV honlapján elérhető OSS-portálon keresztül.

Felhívjuk a figyelmet, hogy bevallást arra az időszakra is be kell adni, amikor az adózó nem teljesített az OSS/IOSS hatálya alá tartozó szolgáltatást vagy távértékesítést.

Ha a bevallásban fizetendő adót tüntet fel, a bevallás benyújtásával egyidejűleg az adót is meg kell fizetni forintban, átutalással a NAV OSS ÁFA beszedési számla 10032000-01077027 számlaszámra. A közlemény rovatba be kell írni a bevallási referenciaszámot. A bevallás vagy befizetés elmaradása esetén a NAV figyelmeztetést küld az adózónak.

A NAV-figyelőben a fentieken túl az egészségügyi járulék mértékéről, valamint a Vám, Jövedéki és Adóügyi Szolgáltatók Szövetségének szakmai konferenciájáról is olvashat.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek

2024. július 25.

A közvetett adózás rendszere Nigériában (1. rész)

Nigéria Afrika legnépesebb országa, több mint 250 etnikai népcsoporttal; hivatalos nyelve az angol. A legtöbben a mezőgazdaságból élnek, a gazdaság motorja a kőolaj-kitermelés. A kormány az elmúlt időszakban a közvetett adóztatásra fókuszált, így az áfa kulcsa 5%-ról 7,5%-ra nőtt. Következnek az érdekes részletek.