NAV-Figyelő 43. hét: elérhető a VISSZADO jelű nyomtatvány


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Megjelent a nyilatkozat a gyermeket nevelő magánszemélyek adó visszatérítéséhez, bevallási határidő volt az OSS/IOSS-rendszerbe regisztrált adózóknak.

Megjelent a VISSZADO jelű nyilatkozat a gyermeket nevelő magánszemélyek adó visszatérítéséhez

Aki családi pótlékot kap, nem kell nyilatkoznia, mert az ellátást folyósító szervtől a NAV megkapja a kiutaláshoz szükséges adatokat.

A nyomtatványt elektronikusan vagy papíralapon is be lehet nyújtani a NAV-hoz:

az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban (ONYA: https://onya.nav.gov.hu)

az Általános Nyomtatványkitöltő Keretprogram (ÁNYK) használatával vagy

papíralapon kitöltve, postán vagy személyesen.

A papíralapú „üres” nyomtatvány letölthető és kinyomtatható a NAV honlapjáról vagy elérhető a NAV ügyfélszolgálatain.

Papíralapú benyújtáskor a nyomtatványt egy példányban a NAV lakóhely szerint illetékes igazgatóságához kell eljuttatni. Ha a nyilatkozatot papíron kívánják benyújtani, annak aláírásáról se feledkezzenek meg. Ha a jogosult szülő helyett annak meghatalmazottja jár el, a nyilatkozatot a meghatalmazottnak kell aláírnia.

A nyilatkozat benyújtásának határideje 2021. december 31.

nav-figyelőFontos kiemelni viszont, hogy a határidő elmulasztása az adó-visszatérítésre való jogosultságot nem érinti. Az adó-visszatérítést a 21SZJA jelű bevallásban (az adóbevallási tervezet kiegészítésével vagy önállóan benyújtott bevallásban) kérhetik az arra jogosultak.

2021. október 31. bevallási határidő volt az OSS/IOSS-rendszerbe regisztrált adózóknak

Az OSS-bevallást:

az uniós és a nem uniós sémában negyedévente, a naptári negyedévet követő hónap utolsó napjáig (első alkalommal a 3. negyedévre 2021. október 31-ig),

az importsémában (IOSS) havonta, a naptári hónapot követő hónap utolsó napjáig (2021. szeptember hónapra 2021. október 31-ig)

kellett benyújtaniuk a NAV honlapján elérhető OSS-portálon keresztül.

Felhívjuk a figyelmet, hogy bevallást arra az időszakra is be kell adni, amikor az adózó nem teljesített az OSS/IOSS hatálya alá tartozó szolgáltatást vagy távértékesítést.

Ha a bevallásban fizetendő adót tüntet fel, a bevallás benyújtásával egyidejűleg az adót is meg kell fizetni forintban, átutalással a NAV OSS ÁFA beszedési számla 10032000-01077027 számlaszámra. A közlemény rovatba be kell írni a bevallási referenciaszámot. A bevallás vagy befizetés elmaradása esetén a NAV figyelmeztetést küld az adózónak.

A NAV-figyelőben a fentieken túl az egészségügyi járulék mértékéről, valamint a Vám, Jövedéki és Adóügyi Szolgáltatók Szövetségének szakmai konferenciájáról is olvashat.

A cikk szerzője, Kertész Gábor az Accace Hungary adómenedzsere. Az Accace az Adó Online szakmai partnere.


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 22.

Matolcsy az inflációról: a kormány olajjal oltotta a tüzet

Egyetértve és együttműködve a jegybanki törekvésekkel a kormány az infláció letörését tekinti legfontosabb gazdaságpolitikai feladatának – jelentette ki a pénzügyminiszter csütörtökön, a 61. Közgazdász-vándorgyűlés nyitónapján, Egerben. A jegybankelnök ugyanakkor úgy vélte: az „inflációs sokk” mélyén az ország gazdasági-pénzügyi függése rejlik, mely 2014 óta nőtt a meghatározó területeken.

2023. szeptember 22.

A magánszálláshely-szolgáltatás adózása – az áfa-szabályok (3. rész)

A kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás az általános forgalmi adó rendszerében ingatlan bérbeadásnak minősül. Az ingatlan bérbeadás az Áfa tv. 86. § (1) bekezdés l) pontja értelmében adómentes szolgáltatás, ugyanakkor ez az adómentesség az ingatlanok idegenforgalmi, turisztikai célú hasznosítására már nem terjed ki. Tisztázzuk még az ingatlan-bérbeadás és a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás közötti különbséget.