Ne lépjen adózási aknára!(x)


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jogászok, könyvelők és adótanácsadók számára teszi kölcsönösen átláthatóvá a szerződések adójogi minősítését az Adó kódex legfrissebb száma, amely adótippeket is tartalmaz. A Szerződések adójogi minősítése című lapszám itt rendelhető meg.


Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy tökéletes világ, ahol a szerződéskötéskor ott ült az ügyvezető oldalán az ügyvédje, az adótanácsadója és a könyvelője. Ahogy ez lenni szokott a mesék esetében, a valóságban viszont a legritkább esetben fordul elő. Az üzleti szerződések legtöbbször a fehér asztal felett köttetnek, legjobb esetben pedig legfeljebb az ügyvéd van még jelen, de legalábbis átnézi az iratot aláírás előtt. Pedig nagy szükség lenne mindhárom szakma támogatására abban, hogy az ügyvezetés által megszerzett üzlet sikerét ne árnyékolják be nem várt adózási konzekvenciák vagy későbbi jogviták a helytelen fogalmazás miatt.

Az Adó kódex 2017/9-es, Szerződések adójogi minősítése címet viselő számának célja, hogy sorvezetőt adjon a szerződéskötésben résztvevő és szerződésekkel dolgozók számára, hogy betekintést nyerjenek a jogi és adózási megfontolásokba. A lap hathatós segítségül szolgálhat a szerződést fogalmazó jogászoknak, ügyvédeknek, hogy felismerjék egy-egy ügylet során, mely pontok azok, amelyek az adózásban különös jelentőséggel bírnak, és tájékoztatni tudják megbízójukat, ha ilyen döntési pontot vagy bizonytalanságot találnak a szerződés kialkudott feltételei között. Ugyanígy támogatja a tanulmány a könyvelők, adótanácsadók munkáját, hogy a szerződések tekintetében melyek azok a jogi terminusok, alapelvek és követelmények, melyeket tiszteletben kell tartaniuk, és mely szerződési formák közül választhatnak.

Az Adó kódex legfrissebb számának célja, hogy akár a szerződés megkötéséről, akár a meglévő szerződés adójogi feldolgozásáról van szó, a kiadványban található elemzések után egyértelmű választ kapjon minden fél.

Az összefoglaló első részében a kötelmi jogi és az adójogi megfontolásokra koncentrálnak a szerzők. A második fejezetben részletezik a szerződések jogi aspektusait, a szerződési formákat és a garanciális elemeket. A harmadik fejezetben pedig kitérnek az ellenőrzés és a peres ügyek tapasztalataira.

Adótipp megnevezés alatt jelölik a szerzők, ahol az adott jogszabályi kereteken belül döntési pont lehetséges előnyösebb konstrukciók elérése végett. Határozottan és hangsúlyosan kiemelik azonban, hogy minden jelölt konstrukció és minden jelzett adótipp kizárólag a megfelelő és szükséges gazdasági racionalitás mellett alkalmazható. A gazdasági racionalitás elvárása olyan hangsúlyos, hogy az adótörvények több esetben is külön kiemelik, habár mint általános alapelv is alkalmazandó. Az esetleges adókockázatra e megnevezés alatt hívják fel a figyelmet.

Az Adó kódex legfrissebb száma itt rendelhető meg.


Kapcsolódó cikkek

2024. július 25.

A közvetett adózás rendszere Nigériában (1. rész)

Nigéria Afrika legnépesebb országa, több mint 250 etnikai népcsoporttal; hivatalos nyelve az angol. A legtöbben a mezőgazdaságból élnek, a gazdaság motorja a kőolaj-kitermelés. A kormány az elmúlt időszakban a közvetett adóztatásra fókuszált, így az áfa kulcsa 5%-ról 7,5%-ra nőtt. Következnek az érdekes részletek.