Nem adózik Windowszal a linuxos cég


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nem hagyja magát az egyik Linux-disztribúció hazai kiadója: mivel csak Windowszal lehetne kitöltenie elektronikus adóbevallását, inkább nem küld semmit az APEH-nek. Ügyvédje Alkotmánybírósághoz és az adatvédelmi biztoshoz fordult.

Nem hajlandó igazodni az adóhatóság által elvárt operációs rendszerhez a BlackPanther nevű Linux-disztribúció hazai kiadója. Az APEH honlapjáról ugyanis csak a Windows rendszerrel használható adóbevalló program tölthető le, így a Linuxot vagy Macet használók azzal nem tudják beadni adóbevallásukat. A linuxos cég vezetője ügyvédje útján figyelmeztette az adóhivatalt, hogy nem tud eleget tenni bevallási kötelezettségének. Az adóhivatal válaszlevelében elismerte, hogy a nem windowsos gépekről egyelőre nem lehet bevallást benyújtani, de azt ajánlotta, mégis vegyen Windowst az ügyfél.

Monopolhelyzet, diszkrimináció

Erre azonban a cég ügyvezetője nem hajlandó. Mint Barcza Károly, a BlackPanther-Linuxot kiadó vállalkozás vezetője érdeklődésünkre elmondta: mint egy Linux-disztribúció fejlesztőjét nem kényszeríthetik, hogy a konkurens szoftvert szerezze be, hogy az adózási kötelezettségének eleget tegyen. Az APEH magatartása diszkriminatív – tette hozzá Barcza. Monopolhelyzetbe hoz egy vállalatot, és kizárja az e-bevallásból azokat, akik más terméket használnak, mint amit az adóhatóság favorizál.

Dr. Radovics Csilla, a 2003-as kismamaperek kapcsán ismert ügyvédnő, a blackpantheresek jogi képviselője elmondta: egyelőre nem állnak perben senkivel, ám beadvánnyal fordultak az Alkotmánybírósághoz, és az adatvédelmi biztoshoz fordultak. Ez utóbbira azért volt szükség, mert az adóhivatal arra biztatta ügyfelét: ha nem akar Windowst vásárolni, egy ingyenes hozzáférést nyújtó helyen próbáljon leülni egy windowsos géphez, és azon keresztül küldje el adóbevallását. Radovics és Barcza szerint azonban nyilvános helyről küldeni az adóbevallást nem szerencsés, mivel a mások által is használt számítógépen maradhatnak olyan fájlok, amiből az utánuk érkező vendég bepillantást nyerhet az adóbevallásba – így akár vállalkozás egész évi forgalmába is.

Kártérítés is szóba jöhet

Radovics szerint amennyiben az Alkotmánybíróság megállapítja, hogy az adóhivatal magatartása a Microsoft számára teremt monopolhelyzetet, úgy nem csak arra köteleznék az APEH-et, hogy kibocsássa a Linuxszal, BSD-vel, Macintoshsal használható adóbevallási programot, hanem azok számára, akik igazolni tudják, hogy az elmúlt időszakban többletköltséget okozott nekik a diszkriminatív intézkedés, kártérítést lehetne megítélni. Az okozott kár eltérő nagyságrendű lehet: előfordulhat, hogy egy vállalkozás csak emiatt cseréli le windowsosra a hálózatát, ami igen költséges mulatság, de az is számíthat, ha valaki vidékről csak azért buszozik át egy másik településre havonta, hogy eleget tegyen elektronikus bevallási kötelezettségének.

Bakonyi Tibor, az APEH főosztályvezetője a nem Windowst használók lehetőségeit firtató kérdésünkre maga is három megoldást említett: az elterjedt operációs rendszer megvásárlását, külső könyvelő igénybevételét illetve a Windowszal felszerelt internetkávézók, teleházak igénybevételét. Míg az első kettővel kapcsolatban a költségek miatt lehet jogos az ellenállás, a nyilvános helyeken az adatbiztonság, az adótitok megőrzése kérdéses. Bakonyi elmondta: az APEH már 2006-ban kiadta az adóbevalló program nyilvános helyre telepíthető változatát. Ezzel a programmal lehet floppyra, vagy pendrive-ra menteni az adatokat, tehát nem kell a mások által is használt gépen tárolni információkat. Továbbá nem működnek benne olyan funkciók, amelyekkel a felhasználók – akár saját óvatlanságuk miatt – elmenthetik adataikat a gépen. Így nem működik például az adatok archiválása és az adóalanyok alapadatait elmentő törzsadat menüpont sem.

Bakonyi szerint idén év végén, vagy a jövő év elején jelenik meg az a Java-alapú, böngészőben futtatható program, amely már platformfüggetlenül működik majd, azaz használhatják Windowszal, Linuxszal, Macintoshsal egyaránt.

Forrás: Origo


Kapcsolódó cikkek

2024. július 22.

Ezért nem adómentes a borravaló

Az adómentes borravaló gyakorlati megvalósulásának jelenleg két alapvető akadálya van – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. Jelenleg csak a felszolgálónak készpénzben adott borravaló adómentes.