Új áfatörvény készül ősszel


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Elveket, irányokat, határidőket és felelősöket rögzít majd a koalíciós megállapodás kiegészítése az egyes területeken, így az adójogszabályok tervezett változtatásánál is.

Az adóügyekről a szocialisták nem kívánnak középtávú megállapodást kötni, az SZDSZ korábban 2010-ig szóló politikai egyezséget akart elérni. A részleteket illetően ezen a területen a konkrét szabályok kidolgozásánál lesznek még viták, mindenesetre a vasárnapra tervezett megállapodás után a koalíciós béke ígérete mellett vonulnak „nyaralni” a pártok. Az SZDSZ ügyvivői tegnapi közleményükben rögzítették, hogy egyhangúlag megerősítették a koalíciós egyeztetésen elfogadott megállapodástervezet tartalmát, s vélhetően így tesznek a szocialisták is.

Egyes adók összevonása, az adóadminisztráció egyszerűsítése, a „kisadók” és bizonyos kedvezmények megszüntetése – ezek a 2008-as adójogszabályok változásainak irányai. A koalíció e témában is megállapodik, azzal a kitétellel, hogy őszre az apparátus dolgozza ki a részleteket. A kormány jogalkotási programjában szerepel, hogy új áfatörvény készül ősszel, célul tűzve ki az egyszerűsítést, illetve a „tipikus” áfacsalások visszaszorítását.

A távlati ügyek között kell megegyeznie a koalíciónak az ingatlanadó sorsát illetően is. Ezt az ügyet – ahogy az adót általában véve is – az elmúlt hetekben levették a napirendről. A liberálisok egyelőre kitartanak az egységes, értékalapú ingatlanadó bevezetése mellett, hiszen ezt a konvergenciaprogram is tartalmazza. A szocialisták viszont ebben a formájában még mindig nem tartják aktuálisnak az új sarcot. Legfeljebb az önkormányzatokat eddig is illető ilyen típusú adókat vonnák egy kalap alá, illetve a luxusadót „vinnék lejjebb”, de így sem terjesztenék ki mindenkire.

Az SZDSZ ügyvivői tegnap azt hangsúlyozták: a liberális párt továbbra is a reformfolyamatok következetes és átgondolt megvalósítását tartja a koalíció legfontosabb feladatának, mert csak így lehetséges igazságosabb és méltányosabb társadalmi viszonyokat, az életkörülmények javulását megalapozó nagyobb gazdasági növekedést és jobb közszolgáltatásokat teremteni. A július 1-jén folytatódó egyeztetésen a tárgyalódelegációk új melléklettel látják el a koalíciós megállapodást.

Forrás: VilággazdaságKapcsolódó cikkek

2022. december 2.

Nemzetközi számlagyár vezetője ellen emeltek vádat

A Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség vádat emelt egy az Egyesült Államokban elfogott férfi és 43 társa ellen, akiket azzal gyanúsítanak, hogy fiktív számlákkal 4,7 milliárd forint forgalmi adót csaltak el – közölte a főügyészség helyettes sajtószóvivője.