Új áfatörvény készül ősszel


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Elveket, irányokat, határidőket és felelősöket rögzít majd a koalíciós megállapodás kiegészítése az egyes területeken, így az adójogszabályok tervezett változtatásánál is.

Az adóügyekről a szocialisták nem kívánnak középtávú megállapodást kötni, az SZDSZ korábban 2010-ig szóló politikai egyezséget akart elérni. A részleteket illetően ezen a területen a konkrét szabályok kidolgozásánál lesznek még viták, mindenesetre a vasárnapra tervezett megállapodás után a koalíciós béke ígérete mellett vonulnak „nyaralni” a pártok. Az SZDSZ ügyvivői tegnapi közleményükben rögzítették, hogy egyhangúlag megerősítették a koalíciós egyeztetésen elfogadott megállapodástervezet tartalmát, s vélhetően így tesznek a szocialisták is.

Egyes adók összevonása, az adóadminisztráció egyszerűsítése, a „kisadók” és bizonyos kedvezmények megszüntetése – ezek a 2008-as adójogszabályok változásainak irányai. A koalíció e témában is megállapodik, azzal a kitétellel, hogy őszre az apparátus dolgozza ki a részleteket. A kormány jogalkotási programjában szerepel, hogy új áfatörvény készül ősszel, célul tűzve ki az egyszerűsítést, illetve a „tipikus” áfacsalások visszaszorítását.

A távlati ügyek között kell megegyeznie a koalíciónak az ingatlanadó sorsát illetően is. Ezt az ügyet – ahogy az adót általában véve is – az elmúlt hetekben levették a napirendről. A liberálisok egyelőre kitartanak az egységes, értékalapú ingatlanadó bevezetése mellett, hiszen ezt a konvergenciaprogram is tartalmazza. A szocialisták viszont ebben a formájában még mindig nem tartják aktuálisnak az új sarcot. Legfeljebb az önkormányzatokat eddig is illető ilyen típusú adókat vonnák egy kalap alá, illetve a luxusadót „vinnék lejjebb”, de így sem terjesztenék ki mindenkire.

Az SZDSZ ügyvivői tegnap azt hangsúlyozták: a liberális párt továbbra is a reformfolyamatok következetes és átgondolt megvalósítását tartja a koalíció legfontosabb feladatának, mert csak így lehetséges igazságosabb és méltányosabb társadalmi viszonyokat, az életkörülmények javulását megalapozó nagyobb gazdasági növekedést és jobb közszolgáltatásokat teremteni. A július 1-jén folytatódó egyeztetésen a tárgyalódelegációk új melléklettel látják el a koalíciós megállapodást.

Forrás: Világgazdaság


Kapcsolódó cikkek

2024. április 19.

A vélelmezett értékesítőkre vonatkozó szabályok alkalmazása – forgatókönyvek (8. rész)

A vélelmezett értékesítők minősége szinte kimeríthetetlen tárházát jelenti a témával foglalkozó cikkeknek. A következőkben olyan konkrét forgatókönyvekkel fogunk foglalkozni, amelyek a vélelmezett értékesítőkre vonatkozó rendelkezések alkalmazására vonatkoznak. Ezek a forgatókönyvek sematikusan mutatják be, hogy a vélelmezett értékesítővé váló elektronikus felületekre az áfa, és adott esetben a vám tekintetében milyen feladatok hárulnak.

2024. április 18.

A személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékát felajánlók milliárdokról dönthetnek

Legtöbben személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékát gyermekek gyógyítására és állatmenhelyekre szánják, a támogatott szervezeteknek óriási segítséget jelentenek az adóforintok, a felajánlók évről évre milliárdok sorsáról dönthetnek – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) csütörtökön az közleményben.

2024. április 18.

A közhatalmi tevékenység és az áfa

Az általános forgalmi adó elveit és rendszerét vizsgálva, mindig meg kell állapítani, hogy az ügyletben résztvevő felek adóalanynak minősülnek-e, illetve tevékenységük gazdasági tevékenységnek minősül-e, ugyanis, csak ebben az esetben merülhet fel áfafizetési kötelezettség.