Nem népszerű az egyéni cég


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nem élnek az egyéni vállalkozók az egyéni cég nyújtotta lehetőséggel, pedig az új szabályozás alapján az a gazdasági forgalom teljes jogú szereplője lehet.

Nemhogy nőne, inkább fogyatkozni látszik az egyéni cégek száma. Az egyéni vállalkozóknak január óta biztosított kedvező törvényi lehetőséggel alig élnek. A Microsec Kft. adatai szerint az idén mindössze 188 ilyen vállalkozást alapítottak. Elgondolkoztató, hogy a korábban létrehozott egyéni cégeket nem is kívánják megújítani a jelenlegi szabályozásnak megfelelően. Napjainkig a korábbiak közül csupán 170 vállalkozás „igazolt át” az új törvény szerint. A 2010. január elsején nyilvántartott 3678 egyéni cégből eddig 1784-et töröltek.

Szakértők szerint az egyéni vállalkozók nem ismerik az új törvény előnyeit, de az érdektelenség fakadhat a gazdasági bizonytalanságból is. A januártól hatályos szabályozás a korábbihoz képest lényegesen megkönnyítette azok dolgát, akik egyéni vállalkozóként esetleg egyéni céget is alapítva igyekeznek helytállni az üzleti életben. Az egyéni vállalkozók elektronikus és ingyenes regisztrációja nélkülöz mindenféle adminisztratív procedúrát. Nem szükséges kiváltani egyéni vállalkozói igazolványt sem (ám aki igényt tart rá, kérhet a nyilvántartó hivataltól). Az egyéni vállalkozó pedig egyéni céget alapíthat, amely a közjegyző által készített vagy ügyvédi ellenjegyzéssel ellátott alapító okirattal és cégbírósági bejegyzéssel jön létre.

Az alapító maga szabhatja meg a vállalkozás jegyzett tőkéjét és a felelősség korlátait. A cég vagyona elkülönül a vállalkozó magánvagyonától. Jogi személyiség nélküli jogalany azonban más vállalkozásokkal egyenrangú részvevője az üzleti forgalomnak. Jogokat és tulajdont szerezhet, kötelezettségeket vállalhat, szerződést köthet, pert indíthat és perelhető. Érvényesülnek rá a gazdasági társaságokra, a cégeljárásra, a végelszámolási, csőd- és felszámolási eljárásra vonatkozó szabályok, valamint a számviteli törvény rendelkezései. A cég átruházható, örökölhető, és átalakulhat például kft.-vé.

A cikk teljes terjedelemben a Világgazdaság Online-on olvasható.

Forrás: Világgazgaság Online


Kapcsolódó cikkek

2024. július 15.

Egy percig se vegyük be, hogy a tranzakciós illeték emelése nem érinti az ügyfeleket

A hétfői kormányinfón Gulyás Gergely miniszter bejelentette, hogy a kormány megemeli a pénzügyi tranzakciós illetéket. Az állami elvonás mértéke 2024. augusztus 1-től a nem készpénzes tranzakcióknál 0,45 százalékra, de maximum 20 ezer forintra emelkedik (eddig 0,3 százalék és maximum 10 ezer forint volt), míg a készpénzt érintő tranzakciók esetében a korábbi 0,6-ról 0,9 százalékra nő.

2024. július 15.

A fejlesztési tartalék kezelése a társasági adóban

Az adózó – döntése szerint – a jövőbeni beruházásaira fejlesztési tartalékot képezhet. A fejlesztési tartalék a következő évek beruházásaira számvitelileg elkülönített forrás, amelyet lekötött tartalékként addig kell kimutatni az éves beszámolóban, ameddig az adózó a beruházást meg nem valósítja. A fejlesztési tartalék népszerű vállalatfinanszírozási eszköz, amelyhez a társasági adóban adózás előtti eredményt csökkentő tétel kapcsolódik. Az Adó szaklap írása a fejlesztési tartalékhoz kapcsolódó társaságiadó- és számviteli szabályokat ismerteti, illetve röviden kitér az egyéni vállalkozók fejlesztési tartalékképzési szabályaira is.