Nem népszerű az egyéni cég


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nem élnek az egyéni vállalkozók az egyéni cég nyújtotta lehetőséggel, pedig az új szabályozás alapján az a gazdasági forgalom teljes jogú szereplője lehet.

Nemhogy nőne, inkább fogyatkozni látszik az egyéni cégek száma. Az egyéni vállalkozóknak január óta biztosított kedvező törvényi lehetőséggel alig élnek. A Microsec Kft. adatai szerint az idén mindössze 188 ilyen vállalkozást alapítottak. Elgondolkoztató, hogy a korábban létrehozott egyéni cégeket nem is kívánják megújítani a jelenlegi szabályozásnak megfelelően. Napjainkig a korábbiak közül csupán 170 vállalkozás „igazolt át” az új törvény szerint. A 2010. január elsején nyilvántartott 3678 egyéni cégből eddig 1784-et töröltek.

Szakértők szerint az egyéni vállalkozók nem ismerik az új törvény előnyeit, de az érdektelenség fakadhat a gazdasági bizonytalanságból is. A januártól hatályos szabályozás a korábbihoz képest lényegesen megkönnyítette azok dolgát, akik egyéni vállalkozóként esetleg egyéni céget is alapítva igyekeznek helytállni az üzleti életben. Az egyéni vállalkozók elektronikus és ingyenes regisztrációja nélkülöz mindenféle adminisztratív procedúrát. Nem szükséges kiváltani egyéni vállalkozói igazolványt sem (ám aki igényt tart rá, kérhet a nyilvántartó hivataltól). Az egyéni vállalkozó pedig egyéni céget alapíthat, amely a közjegyző által készített vagy ügyvédi ellenjegyzéssel ellátott alapító okirattal és cégbírósági bejegyzéssel jön létre.

Az alapító maga szabhatja meg a vállalkozás jegyzett tőkéjét és a felelősség korlátait. A cég vagyona elkülönül a vállalkozó magánvagyonától. Jogi személyiség nélküli jogalany azonban más vállalkozásokkal egyenrangú részvevője az üzleti forgalomnak. Jogokat és tulajdont szerezhet, kötelezettségeket vállalhat, szerződést köthet, pert indíthat és perelhető. Érvényesülnek rá a gazdasági társaságokra, a cégeljárásra, a végelszámolási, csőd- és felszámolási eljárásra vonatkozó szabályok, valamint a számviteli törvény rendelkezései. A cég átruházható, örökölhető, és átalakulhat például kft.-vé.

A cikk teljes terjedelemben a Világgazdaság Online-on olvasható.

Forrás: Világgazgaság Online


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 21.

Hamis mosószert terjesztő céget buktatott le a NAV

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) budapesti pénzügyi nyomozói egy több ezer tonna mosószerrel „ügyeskedő” elkövető felelősségre vonását kezdték meg iparjogvédelmi jogok megsértése miatt, és egy börtön elől bujkáló nőt is megtaláltak.

2023. szeptember 21.

NAV: érkeznek az adószámla-értesítők

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) október végéig megküldi az adószámla-értesítőket magánszemély és egyéni vállalkozó ügyfeleinek, az adószámla-egyenlegéről csak az kap értesítést, akinek ötezer forintnál több tartozása, vagy ezer forintnál több túlfizetése van, illetve 2022-re késedelmi pótléka keletkezett – közölte az adóhatóság csütörtökön.