Megjelent az első gazdaságfejlesztési pályázat


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A kabinet újra meghirdeti a GOP-Komplex vállalati technológia fejlesztés című pályázati kiírást, hatmilliárdos keretösszeggel, módosított, a kkv-kat preferáló feltételekkel – írja a Napi Gazdaság.

Az idén ismét meghirdetik – az Új Széchenyi Terv irányaival összhangban – a Gazdaságfejlesztési Operatív Program harmadik legmagasabb támogatási összegű támogatását kínáló GOP-2010-2.1.1/C „Komplex vállalati technológia fejlesztés” című pályázati kiírást – közölte a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ).

A támogatási konstrukció keretében legalább 150 millió, de legfeljebb 400 millió forint igényelhető, és a megítélt támogatás 25 százaléka vehető igénybe előlegként. A pályázat meghirdetésekor a támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 6 milliárd forint a 2010. évre.

A kiírás célja, hogy támogatást nyújtson a magyar vállalkozásoknak ahhoz, hogy meglévő termelőkapacitásuk fejlesztésével, vagy új tevékenységek indításával stabilizálhassák a helyüket a válság után újrarendeződött piacokon, növeljék az árbevételüket és exportteljesítményüket, egyúttal megrendeléseikkel segítsék mindebben a beszállítói körükben tevékenykedő vállalkozásokat is – fogalmaz a közlemény.

A pályázati kiírás keretében a modern eszközök és berendezések mellett informatikai fejlesztés, gyártási licenc és know-how vásárlása során felmerült kiadások, piacra jutási, infrastrukturális és ingatlanfejlesztési, tanácsadási, valamint minőség- és egyéb irányítási rendszerek bevezetési költségei számolhatóak el.

A támogatás mértéke a vállalkozás méretétől függ: a mikro-, kis- és középvállalkozások az összes elszámolható költség 40 százalékát, a nagyvállalkozások legfeljebb 30 százalékát nyerhetik el. A pályázat keretében olyan induló vállalkozások is pályázhatnak, amelyek partner vagy kapcsolt vállalkozásaik révén felelnek meg a kiválasztási és támogathatósági feltételeknek.

A cikk teljes terjedelemben a Napi Gazdaság Online-on olvasható.

Forrás: Napi Gazdaság Online


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 22.

Matolcsy az inflációról: a kormány olajjal oltotta a tüzet

Egyetértve és együttműködve a jegybanki törekvésekkel a kormány az infláció letörését tekinti legfontosabb gazdaságpolitikai feladatának – jelentette ki a pénzügyminiszter csütörtökön, a 61. Közgazdász-vándorgyűlés nyitónapján, Egerben. A jegybankelnök ugyanakkor úgy vélte: az „inflációs sokk” mélyén az ország gazdasági-pénzügyi függése rejlik, mely 2014 óta nőtt a meghatározó területeken.

2023. szeptember 22.

A magánszálláshely-szolgáltatás adózása – az áfa-szabályok (3. rész)

A kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás az általános forgalmi adó rendszerében ingatlan bérbeadásnak minősül. Az ingatlan bérbeadás az Áfa tv. 86. § (1) bekezdés l) pontja értelmében adómentes szolgáltatás, ugyanakkor ez az adómentesség az ingatlanok idegenforgalmi, turisztikai célú hasznosítására már nem terjed ki. Tisztázzuk még az ingatlan-bérbeadás és a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás közötti különbséget.