Orbán az EU-t bírálta áfaügyben


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Mindenki tud a komoly áfacsalásokról, a kormány lépett is ellenük, de az EU több helyen nem engedte a fordított áfázás bevezetését – nyilatkozta a miniszterelnök a közrádiónak.


Magyarországon mindenki tud arról, hogy komoly áfacsalások történnek – mondta a Kossuth Rádió reggeli műsorában Orbán Viktor miniszterelnök. A kormány válaszolt is erre a fordított áfa bevezetésével a gabonakereskedelemben, a sertésáfa csökkentésével, a cukornál is fordított áfafizetés szeretne, és az online pénztárgépekkel is az adócsalást próbálják visszaszorítani – tette hozzá.

Az állítólagos áfacsalási ügyben egyetlen tény vagy dokumentum sem ismert. „Várom, hogy valaki konkrétumokat mondjon, azzal tudunk mit kezdeni, mert azonnal megindítjuk a bűnvádi eljárásokat” – mondta a kormányfő, hangsúlyozva, hogy az adócsalóknak a börtönben a helye.

Az általánosságban felvetődő problémákra viszont csak törvénymódosításokkal tudnak válaszolni, ahogy az a már említett ügyekben történt – mondta. Megjegyezte, hogy szerinte az Európai Unió rossz politikát folytat, amikor nem engedi, hogy az egyes területeken már bevált fordított áfát kiterjesszék.

(Forrás: MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. július 23.

eÁFA: duplázódik az adatszolgáltatási hiba büntetésének felső határa

A NAV eÁFA rendszerében július 1-jétől elérhető az önellenőrzés funkció, míg adatszolgáltatási hibák esetén augusztus 1-jétől a mulasztási bírság felső határa megduplázódik. A PwC közleménye az eÁFA bevezetésének tapasztalatairól, kihívásairól, valamint a rendszer fejlesztésének további elemeiről.