Parlament előtt az átdolgozott költségvetés


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az egész világra kiterjedő hitelválság nagyon hamar éreztette a hatását Magyarországon is. Ennek az első jelei között szerepelt, hogy a kormány visszavonta a 2009-es költségvetés tervezetét, illetve az adómódosításokat is. Rövid időn belül elkészült és a parlament elé került a jövő évi büdzsé módosított változata.

A járulékfizetési felső határ egy naptári napra jutó összege 21 000 forint lesz. Ez évi 7 665 000 forintot jelent. A nyugdíjemelés számításánál 3,9 százalékos országos nettó átlagkeresetnövekedést, illetve 3,9 százalékos fogyasztói árnövekedést fognak figyelembe venni. A jogi segítői óradíjként és kirendelt ügyvédi óradíjként 3000 forinttal kell számolni 2009-ben.

Közbeszerzési értékhatárok
A közbeszerzési törvény (Kbt.) VI. fejezete szerinti nemzeti közbeszerzési értékhatár 2009. január 1-jétől december 31-éig árubeszerzés esetében 30,0 millió forint, építési beruházás esetében 90,0 millió forint, építési koncesszió esetében 100,0 millió forint, szolgáltatás megrendelése esetében 25,0 millió forint, szolgáltatási koncesszió esetében pedig 25,0 millió forint lesz. A Kbt. VII. Fejezete alkalmazásában a nemzeti közbeszerzési értékhatár árubeszerzés esetében 50,0 millió forint, építési beruházás esetében 100,0 millió forint, szolgáltatás megrendelése esetében 50,0 millió forint lesz, míg a Kbt. negyedik része alkalmazásában az egyszerű közbeszerzési eljárás értékhatára árubeszerzés esetében 8,0 millió forint, építési beruházás esetében 15,0 millió forint, szolgáltatás megrendelése esetében pedig 8,0 millió forint lesz.


Kapcsolódó cikkek

2023. október 3.

Uniós biztosjelölt: meg kell fontolni a kerozinadó és a fosszilis üzemanyagadó bevezetését

Mivel az Európai Uniónak vezető szerepet kell vállalnia a környezetvédelem területén, meg kell fontolnia a repülőgépek üzemanyagának megadóztatását, azaz a kerozinadó, illetve a fosszilis üzemanyagadó, azaz a karbonadó bevetésének lehetőségeit – jelentette ki Wopke Hoekstra holland külügyminiszter, új uniós biztosjelölt Strasbourgban, az Európai Parlament környezetvédelmi, közegészségügyi és élelmiszer-biztonsági bizottságának (ENVI) meghallgatásán hétfőn.

2023. október 2.

Könnyebb lesz a KKV-k élete

Az ETAF (European Tax Adviser Federation) tájékoztatása szerint az Európai Bizottság 2023. szeptember 12-én elfogadott egy jelentős mérföldkőnek számító KKV javaslatcsomagot az EU-ban működő határon átnyúló mikro-, kis- és középvállalatok támogatására, mely az adózással kapcsolatos adminisztratív kötelezettségek drasztikus könnyítésére irányul – hívta fel a figyelmet a Niveus Consulting Group.