Rögzíti az APEH, ki használ vagyonadó-kalkulátort


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az adóhatóság bekéri és az elévülési időn belül megőrzi a vagyonadó-kalkulátor használóinak adatait. Erre azonban nem az adózók előzetes regisztrálása vagy ellenőrzésre kijelölése, hanem a joghátrányok elkerülésének garantálása érdekében van szükség.

Az APEH november közepe óta teszteli a vagyonadó-kalkulátort, amely várhatóan december közepétől válik hozzáférhetővé. A használata nem lesz kötelező, segítséget jelent azoknak, akik nem tudják eldönteni, ingatlanuk után kell-e vagyonadót fizetni. A kalkulátor használatakor a tulajdonos közli az ingatlan paramétereit, amelyek alapján az APEH megbecsüli a forgalmi értéket.

A kormányrendelet szerint ha az adózó a kalkulátor használatakor valós adatokat adott meg és az APEH által azok alapján becsült értéket tünteti fel bevallásában, de kiderül, hogy a tényleges forgalmi érték a becsültnél mégis magasabb, akkor az adóhatóság nem szabhat ki bírságot vagy pótlékot.

Mivel ez a garancia csak úgy érvényesíthető, ha az adóhatóság naplózza, ki és milyen adatok alapján kért értékbecslést, a kalkulátort igénybe vevő adózó adatait szükségszerűen bekérik a becslés kérésekor, és azokat elévülési időn belül megőrzik – írja a Napi Gazdaság.

Forrás: Index


Kapcsolódó cikkek

2024. július 23.

eÁFA: duplázódik az adatszolgáltatási hiba büntetésének felső határa

A NAV eÁFA rendszerében július 1-jétől elérhető az önellenőrzés funkció, míg adatszolgáltatási hibák esetén augusztus 1-jétől a mulasztási bírság felső határa megduplázódik. A PwC közleménye az eÁFA bevezetésének tapasztalatairól, kihívásairól, valamint a rendszer fejlesztésének további elemeiről.