Rövidített áfa-visszaigénylés szankciókkal


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

2012. február 1-től jelentősen megváltoztak az adózás rendjéről szóló törvénynek az áfa-visszaigénylésre vonatkozó előírásai, így főszabály szerint a cégeknek 75 napig kell várniuk arra, hogy az adóhatóságtól megkapják a visszaigényelt áfa összegét. Bizonyos feltételek mellett azonban továbbra is életben marad a korábbi 30, illetve 45 napos határidő, ám az ehhez szükséges feltételek fennállásáról az adózónak nyilatkoznia kell a bevallásban.

Aki valótlan tartalmú nyilatkozatot tesz, az szigorú szankciókkal számolhat, ezért érdemes körültekintően eljárni.

A 30, illetve 45 napos kiutalás kérelmezésére akkor van lehetősége az adózónak, amennyiben az adólevonással érintett minden egyes számla kiegyenlítése megtörténik a bevallás benyújtásáig. Amennyiben tehát az adózó akár csak egy olyan számlát is szerepeltet a bevallásában, amely nincs teljesen kiegyenlítve, akkor az adózó csak a főszabály szerinti 75 napos határidőt figyelembe véve számíthat a visszaigényelt összeg kiutalására.

Akár megoldást jelenthet az adózó számára a 30, illetve 45 napos kiutalási határidő érvényesítésére, amennyiben a még ki nem fizetett számlákat egyszerűen nem állítja be az aktuális bevallásába, hanem ezeket a tételeket egy későbbi bevallásában szerepelteti, akkor él levonási jogával.

Itt azért már fontos lehet mérlegelni azt, hogy nyerünk-e azzal, ha hamarabb kapjuk meg a pénzünk egy részét, vagy érdemes-e kivárni a 75 napot, ekkor ugyanis a teljes összeget visszakapjuk. Itt a számla kiegyenlítésének időpontjára, illetve a kifizetett és még nyitott szállítók arányára is érdemes tekintettel lenni.

A fentiek eldöntése a negyedéves bevallók számára még nagyobb fejtörést okozhat, hiszen ha a ki nem fizetett számlák áfáját nem állítják be levonható tételként az aktuális bevallásukba, akkor nekik további 90 napot kell várniuk arra, hogy azt az adóhatóságtól visszakapják.

További részletek az RSM DTM blogbejegyzésében.

Forrás: RSM DTM blog


Kapcsolódó cikkek

2024. július 17.

Szponzori támogatások a sportban – társasági adó szemmel

2024 nyarán több olyan rangos sportesemény is megrendezésre kerül, amely nemcsak a sportközvetítések nézőit hozza lázba, hanem az esetleges támogatók, szponzorok számára is érdeklődésre tarthat számot. A jelentős marketingérték, amelyet ezek a rendezvények magukban hordoznak, azzal jár, hogy a gazdasági élet szereplői előszeretettel támogatják az adott sportág keretein belül működő sportszervezeteket, illetve sportköztestületet. Mindez természetesen adóvonzattal is jár – ennek kérdéskörét járjuk körül a társasági adó tekintetében.

2024. július 15.

Egy percig se vegyük be, hogy a tranzakciós illeték emelése nem érinti az ügyfeleket

A hétfői kormányinfón Gulyás Gergely miniszter bejelentette, hogy a kormány megemeli a pénzügyi tranzakciós illetéket. Az állami elvonás mértéke 2024. augusztus 1-től a nem készpénzes tranzakcióknál 0,45 százalékra, de maximum 20 ezer forintra emelkedik (eddig 0,3 százalék és maximum 10 ezer forint volt), míg a készpénzt érintő tranzakciók esetében a korábbi 0,6-ról 0,9 százalékra nő.