Sajátos földadót vetne ki Románia


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A bukaresti pénzügyminisztérium közleménye szerint a román kormány fontolóra veszi, hogy a földjüket elhanyagoló gazdákat büntetőadókkal sújtja, a jól karbantartott földekre viszont adókedvezményt biztosít – írja az agroinform.hu a topagrar.com-ra hivatkozva.


A román pénzügyminisztérium által augusztus elején előterjesztett tervezet szerint büntetőadót vethetnek ki azokra a gazdákra, akik a földjüket két egymást követő évben műveletlenül hagyják, a mezőgazdasági terület három évig tartó elhanyagolása után pedig a helyi tanács további büntető intézkedéseket alkalmazhat a tulajdonossal szemben.

 

Jelenleg a lakott területen kívül eső szántóföldek után hektáronként átlagosan évi 50 lej (kb. 3500 Ft) adót kell fizetni – olvasható az agroinform.hu szemléjében.


Kapcsolódó cikkek

2024. július 25.

A közvetett adózás rendszere Nigériában (1. rész)

Nigéria Afrika legnépesebb országa, több mint 250 etnikai népcsoporttal; hivatalos nyelve az angol. A legtöbben a mezőgazdaságból élnek, a gazdaság motorja a kőolaj-kitermelés. A kormány az elmúlt időszakban a közvetett adóztatásra fókuszált, így az áfa kulcsa 5%-ról 7,5%-ra nőtt. Következnek az érdekes részletek.