Sok munka, kevés eredmény


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az EU-átlag alatti, de lendületes – így jellemzi a magyar gazdaság állapotát az európai munkaadói szervezeteket tömörítő Business Europe most közzétett jelentése.

Az EU-átlag alatti, de lendületes – így jellemzi a magyar gazdaság állapotát az európai munkaadói szervezeteket tömörítő Business Europe most közzétett jelentése. Az Európai reformbarométer (European Reform Barometer) címet viselő anyag a 27 uniós tagország, valamint Norvégia és Svájc helyzetét tekinti át bő tucatnyi makrogazdasági és versenyképességi mutatószám 2009-es értéke alapján. Hazánk – Bulgária és Franciaország társaságában – az alsó középkategóriába került, leszakadva az átlag felettinek minősülő többi visegrádi országtól.

Csekély vigasz, hogy a vizsgált tényezők között mindössze egy van, amelyik alapján Magyarország jobb helyezést kapott 2008-ban, mint 2009. Egyes esetekben – így a vállalati beruházások, illetve az államháztartási hiány alapján – kifejezetten látványos a rangsorbeli előrelépés, és az évente ledolgozott munkaórák számát illetően például csak Görögország előzött meg bennünket. Sokat dolgozunk tehát, de ez sajnos nem elég a sikerhez: a termelékenység, a munkanélküliség vagy éppen a munkaerőköltségek változása alapján a sereghajtók között van Magyarország.

Az új EU-tagállamok közül egyértelmű elismeréssel ír a jelentés Lengyelországról, amely 2009-ben rendkívül jól teljesített, és a jelentésben vizsgált területek szinte mindegyikén jó helyezést ért el. A „régi EU-ban” Svédország, Ausztria, Németország és Hollandia helyzetét értékelik kiemelkedőnek az elemzők hozzátéve, hogy azért mindegyiküknek van egy vagy több Achilles-sarka (például az éves munkaórák alacsony száma vagy a magas adóterhelés). Franciaországnak mind a versenyképesség, mind az államháztartás terén sok teendője van, Nagy-Britanniában pedig egyenesen drámai mértékben romlottak ezek a mutatók.

A Business Europe – amelyben az MGYOSZ képviseli Magyarországot – nem meglepő módon az államháztartási konszolidációt tartja a legfontosabb és legsürgetőbb reformiránynak Európa-szerte. Ez azonban nem azonos lépéseket jelent az egyes államokban. Hazánkban például a túlzottan sok szintből álló önkormányzati szféra áramvonalasítását (a helyi önkormányzatok számának csökkentését és a régiók befolyásának erősítését) emeli ki a jelentés, Lengyelországban viszont a hárompillérű nyugdíjrendszerre való áttérés és az euróövezeti csatlakozás realisztikus menetrendjének felvázolása tűnik kívánatosnak a munkaadók szerint. A második fő cél a pénzügyi szféra erősítése és a finanszírozási helyzet javítása. Ennek érdekében Magyarországon magatartási kódexet kellene bevezetni a bankok vállalati hitelezési gyakorlatára nézve – szorgalmazza a Business Europe.

Forrás: Világgazdaság Online


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 21.

Hamis mosószert terjesztő céget buktatott le a NAV

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) budapesti pénzügyi nyomozói egy több ezer tonna mosószerrel „ügyeskedő” elkövető felelősségre vonását kezdték meg iparjogvédelmi jogok megsértése miatt, és egy börtön elől bujkáló nőt is megtaláltak.

2023. szeptember 21.

NAV: érkeznek az adószámla-értesítők

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) október végéig megküldi az adószámla-értesítőket magánszemély és egyéni vállalkozó ügyfeleinek, az adószámla-egyenlegéről csak az kap értesítést, akinek ötezer forintnál több tartozása, vagy ezer forintnál több túlfizetése van, illetve 2022-re késedelmi pótléka keletkezett – közölte az adóhatóság csütörtökön.