Megtört a jég: mi is lecserélhetjük az Internet Explorert


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Magyarországon is felkínálja a Microsoft a Windows operációs rendszerein a szabad böngészőválasztást, ami Lerch Attila, a cég magyarországi üzletfejlesztési igazgatója szerint összesen mintegy 1 millió számítógépen jelenik meg folyamatosan, heti 5 százalékos arányban növekedve.

A Microsoft az Európai Bizottság nyomására, a kiegyensúlyozottabb piaci verseny érdekében döntött Európában a rendszerfrissítésekkel érkező böngészőválasztó ablak megjelenítéséről, amelyen keresztül az Internet Explorerrel együtt összesen 12 különböző szoftver közül választhat a felhasználó.

Lerch Attila elmondta, mindez nemcsak konkurenciát jelent számukra, hanem lehetőséget is arra, hogy a felhasználókat meggyőzzék arról, térjenek át az Internet Explorer legújabb, 8-as változatára, ami az amerikai, független elemző cég, az NSS Labs szerint a világ legbiztonságosabb böngészője.

Az igazgató szerint a magyarországi pc-k 30-40 százalékát érinti a választási lehetőség, mivel csak azoknak a gépén jelenik meg a lehetőség, akik Internet Explorert használnak, s a Windows automatikus frissítési szolgáltatását engedélyezték a gépükön.

Az MTI érdeklődésére elmondta, érdemi hatása még nincs Magyarországon a választásnak, részben azért, mert heti 5 százalékkal nő azon gépek aránya, amelyek ilyen lehetőséget kapnak, részben pedig azért, mert már nem az Internet Explorer, hanem a Firefox a domináns böngésző a magyar piacon.

Ettől függetlenül azonban bizonyosan verseny lesz a böngészők között, már csak azért is, mert a számítógép előtt ülők idejük 60 százalékát böngészéssel töltik, s a böngésző választása befolyásolja a keresőprogramok használatát is, ezen keresztül pedig azt, hogy a felhasználók milyen hirdetéseket látnak az interneten.

A frissítés megérkezésekor a képernyőn az öt jelenleg legelterjedtebb böngésző, az Internet Explorer 8, a Firefox, a Chrome, a Safari és az Opera közül lehet választani. Akinek azonban ez az öt nem elég, az további hét böngésző, például a Flock, a Maxthon vagy a Sleipnir közül is válogathat.

A fejlesztők szerint igazi áttörés akkor várható, ha mind a 200 millió európai Windows-alapú gép kijelzőjén megjelenik majd a böngészőválasztás. Lerch Attila elmondta: azok, akik meg vannak elégedve eddig használt böngészőjükkel, a jobb felső sarokban található jól ismert X-re kattintva bezárhatják az ablakot, s az többet nem fog felugrani nekik, ám ha mégis elő szeretnék hívni, az asztalon található ikon segítségével elindíthatják a programot.

Forrás: Menedzsment Fórum


Kapcsolódó cikkek

2024. május 21.

NAV: éjfélkor jár le az szja-bevallási határidő

Éjfélig lehet kiegészíteni, illetve elfogadni az szja-bevallási tervezetet, de nem éri meg az utolsó percekre hagyni hívta fel a figyelmet kedden a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).