Sorsdöntő bér- és adókérdések az Alkotmánybíróság előtt


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A tevékenységre jellemző keresettel kapcsolatos indítvány tárgyalásával ma kezdi az őszi ülésszakot a nyári szünetről visszatérő Alkotmánybíróság (AB). Most kerül másodszorra a testület elé az indítvány, így akár az is elképzelhető, hogy döntést hoznak az ügyben – írja a Napi Gazdaság.

A vállalkozóknak az idéntől kell fő tevékenységük esetében a piaci viszonyoknak megfelelő díjazást megállapítaniuk a korábban megszokott minimálbér helyett. A szabályozás azonban nem adott minden kérdésre megfelelő választ. A kifogások leginkább arra irányultak, hogy a gyakorlatban lehetetlen lesz megállapítani, mely tevékenységhez milyen díjazás tartozik. Földrajzilag nem homogén egy-egy tevékenység piaci értéke, Budapesten nyilván magasabb tarifával dolgozik akár egy ügyvéd vagy tanácsadó, mint például Csengerben. Ez azonban még a könnyebben megoldható kérdés. Főleg a szolgáltató szektorban jelent majd gondot a piaci díjazás megállapítása, hiszen – érveltek az indítványozók – itt a munka minősége megdobhatja az árat. A fodrászok díja között például akár tízszeres eltérés is lehet.

A jogszabály emellett nem ad semmilyen támpontot, hogy a hatóság egyáltalán mi alapján állapítja meg egy-egy tevékenység piaci értékét. Eredetileg szerepelt ugyan a szövegben, hogy az Állami Foglalkoztatási Szolgálat (ÁFSZ) listájára lehet majd támaszkodni, ám ez végül kikerült a hatályos törvényből. Márpedig bármiféle mankó nélkül roppant kockázattal jár meghatározni egy olyan keresetet, amelyet reálisnak tart majd az adóhatóság egy ellenőrzés során.

A cikk teljes terjedelemben a Napi Gazdaság Online-on olvasható.

Forrás: Napi Gazdaság


Kapcsolódó cikkek

2024. július 23.

eÁFA: duplázódik az adatszolgáltatási hiba büntetésének felső határa

A NAV eÁFA rendszerében július 1-jétől elérhető az önellenőrzés funkció, míg adatszolgáltatási hibák esetén augusztus 1-jétől a mulasztási bírság felső határa megduplázódik. A PwC közleménye az eÁFA bevezetésének tapasztalatairól, kihívásairól, valamint a rendszer fejlesztésének további elemeiről.