Számlaváltozások


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Módosultak a számlanyomtatványok nyomdai előállításával, forgalmazásával, valamint az elektronikus számlázással kapcsolatos előírások.

Az új áfatörvény szerint, ha a felek az elektronikus úton kibocsátott számlát elektronikus adatcsererendszerben (EDI) elektronikus adatként kívánják létrehozni és továbbítani, kötelesek az EDI alkalmazására és használatára előzetesen írásos megállapodást kötni. A megállapodás megkötésével kapcsolatos kötelezettség a 46/2007. (XII. 29.) PM rendelet mellékletében szereplő mintaszerződés alkalmazásával is teljesíthető. A jogszabály rögzíti az úgynevezett kiegészítő összesítő jelentés részletes tartalmát is, amelyet legkésőbb a tárgyhónapot követő hónap huszadik napjáig kell megküldeni a termék beszerzőjének, szolgáltatás igénybevevőjének.

47/2007. (XII. 29.) PM rendelet módosította a számla, egyszerűsített számla és nyugta adóigazgatási azonosításáról, valamint a nyugta adását biztosító pénztárgép és taxaméter alkalmazásáról szóló 24/1995. (XI. 22.) PM rendelet szabályait. A módosítás a számlanyomtatványok nyomdai előállításának és forgalmazásának a kérdéskörét, a szigorú számadás alá vonás szabályait érintette. Eddig is ismert volt már, hogy kizárólag olyan számlanyomtatvány hozható forgalomba, amely az adóhatóság által kijelölt sorszámtartományba illeszkedik. Az új szabályok közül kiemelendő, hogy az APEH a kijelölt sorszámtartományokat a jövőben időszakos rendszerességgel – nyomtatvány-előállítónkénti és nyomtatványfajtánkénti bontásban – köteles a honlapján közzétenni.


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 28.

A forrásbevonásban segíti a vállalkozásokat egy új alkalmazás

Elkészült a Vállalkozói Információs Portállal (VALI) integráltan működő Forrástérkép elnevezésű alkalmazás, amely a finanszírozási lehetőségek bemutatásával segíti a vállalkozásokat, azon belül főként a mikro- és kisvállalkozásokat – közölte az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft.

2023. szeptember 28.

Kell-e sírnia Argentínának?

A XIX. század végétől a nagy gazdasági válságig (1930) tartott Argentína igazi aranykora: ekkor az egy főre jutó GDP még az Egyesült Államokat is megelőzte és Argentína a világ 7. leggazdagabb országa volt. A nagy gazdasági válság súlyosan érintette az országot, amely kis túlzással ebből a sokkból a mai napig nem tudott feltápászkodni. Argentína adórendszere bonyolult és nem befektetőbarát.