Számlaváltozások


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Módosultak a számlanyomtatványok nyomdai előállításával, forgalmazásával, valamint az elektronikus számlázással kapcsolatos előírások.

Az új áfatörvény szerint, ha a felek az elektronikus úton kibocsátott számlát elektronikus adatcsererendszerben (EDI) elektronikus adatként kívánják létrehozni és továbbítani, kötelesek az EDI alkalmazására és használatára előzetesen írásos megállapodást kötni. A megállapodás megkötésével kapcsolatos kötelezettség a 46/2007. (XII. 29.) PM rendelet mellékletében szereplő mintaszerződés alkalmazásával is teljesíthető. A jogszabály rögzíti az úgynevezett kiegészítő összesítő jelentés részletes tartalmát is, amelyet legkésőbb a tárgyhónapot követő hónap huszadik napjáig kell megküldeni a termék beszerzőjének, szolgáltatás igénybevevőjének.

47/2007. (XII. 29.) PM rendelet módosította a számla, egyszerűsített számla és nyugta adóigazgatási azonosításáról, valamint a nyugta adását biztosító pénztárgép és taxaméter alkalmazásáról szóló 24/1995. (XI. 22.) PM rendelet szabályait. A módosítás a számlanyomtatványok nyomdai előállításának és forgalmazásának a kérdéskörét, a szigorú számadás alá vonás szabályait érintette. Eddig is ismert volt már, hogy kizárólag olyan számlanyomtatvány hozható forgalomba, amely az adóhatóság által kijelölt sorszámtartományba illeszkedik. Az új szabályok közül kiemelendő, hogy az APEH a kijelölt sorszámtartományokat a jövőben időszakos rendszerességgel – nyomtatvány-előállítónkénti és nyomtatványfajtánkénti bontásban – köteles a honlapján közzétenni.


Kapcsolódó cikkek

2024. július 12.

Megújították a magyar-svájci kettős adóztatás elkerüléséről szóló dokumentumot

A magyar-svájci gazdasági kapcsolatok további erősítése kiemelt fontosságú mindkét fél számára – hangsúlyozta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyi államtitkára, miután aláírta Jean-François Parozzal, a Svájci Államszövetség magyarországi nagykövetével a két ország közötti, a kettős adóztatás elkerüléséről szóló, egyezmény módosító jegyzőkönyvét a Pénzügyminisztérium (PM) pénteki közleménye szerint.

2024. július 12.

NAV: elindult a dohány-kontroll

Elindult a dohány-kontroll: július elején megkezdődött a dohánylevelek betakarításának szezonja, az úgynevezett „törés”, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatósága kiemelt figyelmet fordít a feketekereskedelem megakadályozására – közölte a NAV pénteken.