Pórul járt evások


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

12,5 százalékkal kevesebb bevétel maradt a fordítottan áfázó evásoknál. Nem tévedés történt, viszont súlyos jogszabályi probléma áll fönn – mondta a FigyelőNetnek Ruszin Zsolt adószakértő, a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének budapesti elnöke. Kiskapu van, kérdés, megéri-e használni.

Az evás válalkozónak összes bevétele után 25 százalék adót kell fizetnie, vagyis a kiszámlázott (áfával megfejelt) összegből (példának okáért 120 forintból) a vállalkozónál 90 forint maradt. Január elsejétől azonban ha a vállalkozás fordítottan áfázik, nem számíthatja fel az áfát. Vagyis bevételei csökkennek 20 százalékkal (100 forint), amik után ha kifizeti a 25 százalékos adót, marad neki a korábbi 90 helyett 75 forint.

Ekkora különbség akár tönkre is tehet egy vállalkozást, főleg ha egy lábon áll. A változás nem pusztán az építőiparban tevékenykedő evásokat érinti, hanem például a takarítókat, a villanyszerelőket, de még a kéményseprőket is.

Tévedésben reménykedett
K. István takarítóvállalkozó figyelmét könyvvizsgáló ismerőse hívta fel még decemberben arra, hogy számoljon a jelentős bevételkieséssel, ő azonban nem akarta elhinni, hogy valóban ilyen feltételekkel kell majd gazdálkodnia az idén. Reménykedtek, hátha valami tévedés történt, amit majd korrigálnak, de nem így lett.

Nemcsak arról van szó, hogy marad-e ilyen feltételek mellett valaki továbbra is evás, hanem arról, hogy ez mindenképpen újabb adóterhet jelent. Ha evás marad, akkor azért, ha nem, akkor pedig azért, mert kényszerből megszüntette ezt a számára mégiscsak az átlagosnál kedvezőbb adózási lehetőséget – mondta a vállalkozó.

Nem tévedés
Valóban arról van-e szó, hogy nem lett „összeolvasva” az áfatörvény az egyszerűsített vállalkozási adóról szólóval, vagyis nem lett figyelembe véve a jogalkotó részéről minden lehetséges verzió? Tévedés lenne?

Ruszin Zsolt adószakértő, a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének budapesti elnöke szerint nincs szó tévedésről: az eva alanyaira vetül az a gyanú, hogy az ágazatban elterjedt színlelt szerződés nem szűnt meg, és nem csökkent a feketefoglalkoztatás, adóelkerülés sem. Az építési vállalkozók evaalanyiságát ugyanis eddig sem nézte jó szemmel az adóhatóság, hiszen elviekben itt lennie kellene jelentős mértékű anyag- és egyéb költségnek. Ha nincs, akkor az rendre színlelt szerződéses foglalkoztatást takarhatott.

Ritka volt az olyan eset, hogy az építési vállalkozó valósan tudott alacsony költséghányad mellett működni, és az eva megérte a számára (ilyen például a villanyszerelő, a földmérő). Az ő számukra azonban a jogalkotó „alaposan betette az ajtót”, és jelenleg nem mutat kiutat, kivéve ha a jogszabályt módosítják.

A cikk teljes terjedelemben elolvasható a Figyelőnet-en.

Forrás: Figyelőnet


Kapcsolódó cikkek

2023. október 3.

Uniós biztosjelölt: meg kell fontolni a kerozinadó és a fosszilis üzemanyagadó bevezetését

Mivel az Európai Uniónak vezető szerepet kell vállalnia a környezetvédelem területén, meg kell fontolnia a repülőgépek üzemanyagának megadóztatását, azaz a kerozinadó, illetve a fosszilis üzemanyagadó, azaz a karbonadó bevetésének lehetőségeit – jelentette ki Wopke Hoekstra holland külügyminiszter, új uniós biztosjelölt Strasbourgban, az Európai Parlament környezetvédelmi, közegészségügyi és élelmiszer-biztonsági bizottságának (ENVI) meghallgatásán hétfőn.

2023. október 2.

Könnyebb lesz a KKV-k élete

Az ETAF (European Tax Adviser Federation) tájékoztatása szerint az Európai Bizottság 2023. szeptember 12-én elfogadott egy jelentős mérföldkőnek számító KKV javaslatcsomagot az EU-ban működő határon átnyúló mikro-, kis- és középvállalatok támogatására, mely az adózással kapcsolatos adminisztratív kötelezettségek drasztikus könnyítésére irányul – hívta fel a figyelmet a Niveus Consulting Group.