Szeptembertől adóköteles a családi pótlék


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A májusban elfogadott adómódosítások alapján a családi pótlék és az anyasági támogatás is adóterhet nem viselő járandósággá válik, s mint ilyen, az adóalaphoz hozzászámítva adókötelessé válik.

Szeptembertől a családi pótlékra jogosult, gyermeket nevelő együttélő házastársak (élettársak) után a jogosultak fele-fele arányban adóznak, akkor is, ha a családi pótlékot ténylegesen csak egyikőjüknek folyósítják. Az egyedülálló szülőnek is csak a családi pótlék felét kell beszámítania az adóalapjába.

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 2009. szeptember 1-jétől hatályos 48. § (2) és (6) bekezdései szerint a magánszemély köteles nyilatkozatot adni a munkáltatójának, a bér kifizetőjének akkor, ha 2009. augusztus 31-ét követően adóterhet nem viselő járandóság címén – ideértve különösen a családi pótlék egyéb jövedelemnek minősülő megosztott részét – van nem a munkáltatótól, a bér kifizetőjétől származó rendszeres vagy nem rendszeres bevétele. Az ehhez szükséges formanyomtatvány már elkészült az adóhatóságnál.

Ha a magánszemély nyilatkozatában nem tünteti fel a járandóság összegét, akkor a munkáltatónak a teljes jövedelméből a legmagasabb adókulcsot alkalmazva, azaz 36% adóelőleget kell levonnia.

Az adóterhet nem viselő járandóságokra továbbra is igaz, hogy ha mellette más adóköteles jövedelmet nem szerez a magánszemély, akkor ezt önállóan bevallani nem kell.

Az új szabályozás alkotmányosságának vizsgálata várható, miután két beadvány is érkezett az Alkotmánybírósághoz.


Kapcsolódó cikkek

2024. július 23.

eÁFA: duplázódik az adatszolgáltatási hiba büntetésének felső határa

A NAV eÁFA rendszerében július 1-jétől elérhető az önellenőrzés funkció, míg adatszolgáltatási hibák esetén augusztus 1-jétől a mulasztási bírság felső határa megduplázódik. A PwC közleménye az eÁFA bevezetésének tapasztalatairól, kihívásairól, valamint a rendszer fejlesztésének további elemeiről.