Adóztatni a családi pótlékot? Az Alkotmánybíróság dönthet


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Több szakember is alkotmányellenesnek tartja azt a jogszabályt, amivel az átmeneti kormány lényegében megadóztatja a családi pótlékot – írja a Magyar Nemzet.

Két hónap alatt két alkotmánybírósági beadványt is megszövegeztek a hozzáértők. Ezzel a szakma már ítéletet mondott, most a bírák következnek – jegyzi meg a lap.

Korábban a Világgazdaságnak nyilatkozó szakemberek is elismerték, a rendelkezés minden bizonnyal az Alkotmánybíróság elé kerül, és jó esély van a passzus hatályon kívül helyezésére is.

A járandóság után adót nem kell fizetni ugyan, ám az így kapott összegek beleszámítanak az szja alapjába. Az adózó jövedelmének nagyobb része esik a magasabb, 36 százalékos adókulcs alá – feltéve, ha eléri a 18 százalékos sáv felső határát, ez az idén 1,7 millióról 1,9 millió forintos éves bruttó jövedelemre változik.

Forrás: Világgazdaság Online


Kapcsolódó cikkek

2024. május 29.

NAV: 2025-től lesz teljes az eÁFA rendszer

Számos új funkció bevezetésén van már túl a Nemzeti Adó- és Vámhivatal eÁFA rendszere, melynek fejlesztése egészen 2025-ig el fog tartani. A könyvelőszoftverekre ezen a téren is egyre nagyobb szerep hárulhat, a hagyományos nyomtatványkitöltő rendszer, az ÁNYK kivezetése ugyanis már napirenden van – derült ki a Kulcs-Soft által szervezett kerekasztal-beszélgetésen.

2024. május 29.

Értesítést küld a NAV-Mobil a jogviszonyváltozásokról

A foglalkoztatási adatok bármikor ellenőrizhetők a NAV-Mobilban, májustól pedig már push üzenetet is küld az alkalmazás a biztosítotti jogviszony változásairól – közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) kedden.