Több pihenőnapot kaphatunk


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Megmentené Dávid Ibolya a szombatra eső ünnepnapok méltóságát. A politikus szerint nem lehet elvenni a munkavállalóktól a pihenést, ezért a hétvégi ünnepnapokat hétközbeni szabadnapok pótolhatnák, ezért a Munka Törvénykönyvének módosítását javasolta az országgyűlés első őszi ülésnapján.

A javaslat megmentené azokat az ünnepnapokat, amelyek szombatra vagy vasárnapra esnek. A munkavállalóknak a Munka törvénykönyve szerint ugyanis az ünnepnap munkaszüneti nap formájában jár, vagyis azt nem lehet arra hivatkozva elvenni, hogy május elseje szombatra esik.

A politikus azt javasolja, hogy ilyen esetekben az ünnepnapot megelőző vagy azt követő hétköznap legyen pihenőnap, amelyet adott esetben le is lehetne dolgozni. A javaslat azonban sietve teszi hozzá: az így kiesett napokat nem lehet szombati napon pótolni. Vagyis a szombat helyett vasárnap jelölhető ki a pihenőnapok pótlására.

A rendelkezés a kihirdetést követő nyolcadik napon lépne hatályba. Ez azt jelenti, hogy az idén azért nagy valószínűséggel még elveszítenénk a november elsejét, hiszen mindenszentek vasárnapra esik. Jövőre azonban május elseje, október 23-a és karácsony is hétvégére esik, ezeket – ha a parlament is egyetért Dávid javaslatával – megkaphatnák a munkavállalók.

Nem ez az egyetlen módosítási javaslat az ünnepnapok kezelésével kapcsolatban. A Szociális és Munkaügyi Minisztérium rendelettervezetében ugyanis – amellett hogy felsorolja a 2010. évi ünnepnapokat érintő munkarendet – kitér arra, hogy a munkanap-áthelyezéseket előbb-utóbb meg kell szüntetni. Vagyis ha egy ünnepnap például csütörtökre esik, akkor nem lehet a pénteket pihenőnappá, egy tetszőleges szombatot pedig munkanappá nyilvánítani.

Általában nem szokás az efféle munkanap-tologatás, akár zavart is okozhat a nemzetközi elszámolások során az ilyen típusú rendszer. Míg ugyanis Magyarországon a szombatra áttett pótnap egyszerű munkanapnak minősül, más államokban hétvégének. Ez pedig sok esetben eltérő tarifákat feltételez, s nemcsak a munkabérek kiszámításakor. Elképzelhető, hogy az euró majdani bevezetésével együtt a négynapos hétvégéktől is el kell búcsúzni.

Forrás: Napi Gazdaság Online


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 22.

Matolcsy az inflációról: a kormány olajjal oltotta a tüzet

Egyetértve és együttműködve a jegybanki törekvésekkel a kormány az infláció letörését tekinti legfontosabb gazdaságpolitikai feladatának – jelentette ki a pénzügyminiszter csütörtökön, a 61. Közgazdász-vándorgyűlés nyitónapján, Egerben. A jegybankelnök ugyanakkor úgy vélte: az „inflációs sokk” mélyén az ország gazdasági-pénzügyi függése rejlik, mely 2014 óta nőtt a meghatározó területeken.

2023. szeptember 22.

A magánszálláshely-szolgáltatás adózása – az áfa-szabályok (3. rész)

A kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás az általános forgalmi adó rendszerében ingatlan bérbeadásnak minősül. Az ingatlan bérbeadás az Áfa tv. 86. § (1) bekezdés l) pontja értelmében adómentes szolgáltatás, ugyanakkor ez az adómentesség az ingatlanok idegenforgalmi, turisztikai célú hasznosítására már nem terjed ki. Tisztázzuk még az ingatlan-bérbeadás és a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás közötti különbséget.