Új Széchenyi Terv: a pályázatok előkészítése


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az Adó Kódex 2011/6-7. száma az Új Széchenyi Terv pályázataival foglalkozik. Nemcsak a pályázatokat ismerteti, hanem a pályázat előkészítésével kapcsolatos gyakorlati tudnivalókra is figyelmeztet, és az elszámolási tudnivalókat is összefoglalja.

A pályázatot előkészítő dokumentumok

A következő dokumentumokat kell előkészíteni:

1. A megvalósítandó program/beruházás felvázolása koncepcionális szinten, azaz a hosszú távú jövőkép papírra vetése méghozzá abban a formában, ahogyan azt a pályázati kiírás elvárja.

2. Megvalósíthatósági tanulmány (műszaki és gazdasági megvalósíthatóság egyaránt).

3. Építési engedélyezési szintű műszaki terv és építési engedély beszerzése (beruházás esetén) vagy a tevékenység lefolytatásának részletes terve (tevékenység esetén).

4. Üzleti és marketing terv.

5.Környezeti hatástanulmány.

Mindezekkel kapcsolatosan fontos lehet tudatosítani magunkban, hogy nem hiábavaló munkát végzünk, hiszen, ezeket a dokumentumokat a pályázatunkhoz már konkrétan be is kell nyújtani, ebben a szakaszban tehát már nemcsak „ötletelünk”, hanem konkrétan előkészítjük az értékelés alapját képező dokumentumokat.

E munka során fontos az alapos, mindenre kiterjedő információszerzés, illetve ezen túlmenően a jogszabályok, eljárási előírások pontos ismerete, az esetleges változások nyomon követése, amihez a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapja (www.nfu.hu) és ügyfélszolgálata segítséget nyújt. Elengedhetetlen a pályázati csomag legfrissebb verziójának használata!

Amennyiben a megpályázandó kiírás alapos áttanulmányozását követően úgy ítéljük meg, hogy önállóan nem tudjuk elkészíteni a pályázatot, nem biztos, hogy megfelelően tudjuk értelmezni a kiírás szerinti elvárásokat, vagy éppen nem látjuk át egyértelműen a pályázathoz benyújtandó dokumentumok körét, azok tartalmát, akkor mindenképpen forduljunk pályázati szakértőhöz (akár pályázatíróhoz).

A pályázati kiírások áttanulmányozása során célszerű fokozott figyelmet fordítani a kizáró okok alapos áttanulmányozására, így fontos tudni, például, hogy rendezetlen munkaügyi kapcsolatok esetén pályázat benyújtása nem lehetséges. Legalább ennyire fontos persze annak megállapítása is, hogy az adott kiírás miként rendelkezik a pályázói körről, tehát, biztosan beleférünk-e a kiírás célcsoportjába.

Támogatható tevékenységek

Az egyes pályázati kiírások esetében a konkrét támogatható tevékenységeket a Pályázati Felhívás és a vonatkozó Pályázati Útmutató tartalmazza, melyben szerepelhetnek önállóan támogatható és önállóan nem támogatható tevékenységek is.

A Pályázati Felhívás eltérő rendelkezése hiányában az önállóan támogatható tevékenység úgy értelmezendő, hogy elegendő a Pályázati Felhívásban ilyen kategóriába sorolt tevékenységek közül egynek a megvalósítása, és a projekt keretében nem szükséges megvalósítani önállóan nem támogatható tevékenységet.

Az önállóan nem támogatható tevékenység esetén a projekt keretében nem elegendő a Pályázati Felhívásban ilyen kategóriába sorolt tevékenységek kizárólagos megvalósítása, hanem szükséges legalább egy, az önállóan támogatható tevékenységek között felsorolt tevékenység megvalósítása is.
A kellemetlen meglepetések elkerülése érdekében még ebben a szakaszban célszerű tájékozódnunk arról is, hogy a kiírás alapján mikor is kezdhetjük meg a projektünk megvalósítását.

A projekt megkezdésével kapcsolatos tudnivalók:

Támogatás a pályázat benyújtását megelőzően megkezdett projekthez nem igényelhető.

A pályázó a beruházást a pályázat benyújtását követően saját felelősségére azonnal megkezdheti, de a beruházás megkezdése nincs befolyással a pályázat értékelésére és nem jelent előnyt annak elbírálása során, továbbá nem garantálja az igényelt támogatás elnyerését. KIVÉTELT képeznek ez alól azon pályázati kiírások, melyek kifejezetten a támogatói döntés kézhezvételéhez kötik a projekt legkorábbi megkezdésének időpontját.

A projekt-előkészítési tevékenység megvalósítása nem jelenti a projekt megkezdését.

Amennyiben mindezekkel elkészültünk, azt gondolhatnánk, hogy csak egy lépés választ el bennünket a pályázat konkrét megírásától. Ugyanakkor még ekkor is óvatosságra intjük a potenciális pályázókat, hiszen nem elég megfelelni a kiírás fenti elemeinek, a siker azon is múlhat, hogy a projekt végrehajtása során, és azt követően a fenntartási időszakban várhatóan valóban teljesíteni tudjuk-e a pályázattal együtt megvalósítandó további feltételeket.

További részletek az Adó-kódex 2011/6-7. számában.

Forrás: Adó-kódex 2011/6-7. szám


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 21.

Hamis mosószert terjesztő céget buktatott le a NAV

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) budapesti pénzügyi nyomozói egy több ezer tonna mosószerrel „ügyeskedő” elkövető felelősségre vonását kezdték meg iparjogvédelmi jogok megsértése miatt, és egy börtön elől bujkáló nőt is megtaláltak.

2023. szeptember 21.

NAV: érkeznek az adószámla-értesítők

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) október végéig megküldi az adószámla-értesítőket magánszemély és egyéni vállalkozó ügyfeleinek, az adószámla-egyenlegéről csak az kap értesítést, akinek ötezer forintnál több tartozása, vagy ezer forintnál több túlfizetése van, illetve 2022-re késedelmi pótléka keletkezett – közölte az adóhatóság csütörtökön.