Újratöltenék a Tobin-adót


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ha nem mindenütt vezetik be, a bankok oda helyezik át az ügyleteket, ahol nem sújtja őket ez az adó – írja a Világgazdaság.

A nemzetközi pénzügyi spekuláció töredékére csökkenését várják azok, akik a Tobin-adó bevezetésével akarják megakadályozni az egyes országok gazdaságát immár rendszeresen, visszatérően megrendítő spekulációs rohamokat. Az Európai Unióban is egyre többen szorgalmaznak ilyen vagy hasonló lépéseket.

A mai javaslatok a nemzetközi pénzügyi tranzakciókra általában kivetett elvonás bevezetését szorgalmazzák, ráadásul nem is a James Tobin által 1971-ben javasolt egyszázalékos, hanem inkább 0,25 vagy 0,1 százalékos mértékben. A Tobin-adó újraéledése a 2008-ban robbant globális válsághoz köthető. Miután az azt kísérő spekuláció jelentősen hozzájárult több ország pénzügyi stabilitásának megrendüléséhez, az Európai Unióban felvetették – igaz, új formában – a Tobin-adó bevezetésének gondolatát. Abból indultak ki, hogy önmagában a nemzetközi devizaátutalások megadóztatása csak részben hozná meg a kívánt eredmény, hiszen a tőzsdei futures ügyletek spekulációs devizavételei és -eladásai nem szükségképpen járnak ilyen pénzmozgással, valójában többnyire ki sem lépnek a börzék falai közül, mégis közvetlen hatással vannak a devizaárfolyamokra. Arra azonban még így is alkalmasnak látszik ez az adófajta, hogy mérsékeljék az állampapírok kamatkülönbségeit kihasználó spekulációt – amelyet valóban a pénz gyors nemzetközi áramlása kísér, és amely így szintén hat a devizaárfolyamokra –, s ezzel csökkentsék a deviza- és a szuverénadósság-válságok veszélyét.

A cikk teljes terjedelemben a Világgazdaság Online-on olvasható.

Forrás: Világgazdaság Online


Kapcsolódó cikkek

2023. október 3.

Uniós biztosjelölt: meg kell fontolni a kerozinadó és a fosszilis üzemanyagadó bevezetését

Mivel az Európai Uniónak vezető szerepet kell vállalnia a környezetvédelem területén, meg kell fontolnia a repülőgépek üzemanyagának megadóztatását, azaz a kerozinadó, illetve a fosszilis üzemanyagadó, azaz a karbonadó bevetésének lehetőségeit – jelentette ki Wopke Hoekstra holland külügyminiszter, új uniós biztosjelölt Strasbourgban, az Európai Parlament környezetvédelmi, közegészségügyi és élelmiszer-biztonsági bizottságának (ENVI) meghallgatásán hétfőn.

2023. október 2.

Könnyebb lesz a KKV-k élete

Az ETAF (European Tax Adviser Federation) tájékoztatása szerint az Európai Bizottság 2023. szeptember 12-én elfogadott egy jelentős mérföldkőnek számító KKV javaslatcsomagot az EU-ban működő határon átnyúló mikro-, kis- és középvállalatok támogatására, mely az adózással kapcsolatos adminisztratív kötelezettségek drasztikus könnyítésére irányul – hívta fel a figyelmet a Niveus Consulting Group.