Játék a kulcsokkal


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Talán több vállalkozó is kiszámolta már, mennyivel kell kevesebbet fizetni annak köszönhetően, hogy júliustól 500 millió forint adóalapig csak tíz százalék társasági adót kell fizetni 19 helyett. Már ha az országgyűlés sort kerít a zárószavazásra, és a szöveget aláírja a köztársasági elnök.

A tíz százalékos kulcs egyáltalán nem újdonság a társasági adóban. Kedvezményes adózásra eddig is volt lehetőség, ám azt egyrészt csak 50 millió forint adóalapig lehetett igénybe venni, másrészt egy sor feltételnek is eleget kellett tenni. Júliustól azonban ezek a korlátok megszűnnek, az adórendszer így sávossá alakul.

A Napi által összeállított kalkulátor ebben nyújt segítséget azzal a kiegészítéssel, hogy azt legfeljebb játék gyanánt lehet használni. Mivel a cél az volt, hogy nagyságrendben megmutassuk, adott adóalap mellett mekkora az adóterhelés az idén és ez mekkora csökkenést jelent 2009-hez képest, jelentős egyszerűsítésekkel éltünk. A rendszer nem vesz figyelembe például adókedvezményeket, nem számolja ki a vállalkozás helyett az adóalapot. Ezek a plusz elemek ugyanis átláthatatlanná tennék a kalkulátort.

A megspórolható adóról annyit, hogy annak minimum összege nulla forint is lehet: ha egy 50 millió forint éves adóalapú cég eddig is igénybe vette a kedvezményt, nem nyer semmit a módosításon. Ezeket a cégeket ugyanakkor valószínűleg egy kezünkön meg tudnánk számolni. Szintén nem nyer az a cég, amelyiknek nincs pozitív adóalapja.

A lehető legtöbbet az a cég nyerhet, amelynek adóalapja 500 millió forint felett van – az már mindegy, mennyivel – és eddig nem vette igénybe a kedvezményes kulcsot. Ezek a cégek 22,5 millió forintot nyernek – az adókedvezményeket az egyszerűség kedvéért nem számítjuk ide.

Forrás: http://www.napi.hu/default.asp?cCenter=article.asp&nID=452312&place=legordulo


Kapcsolódó cikkek

2024. június 20.

Mi történhet még idén a forinttal és a magyar kamattal?

A napokban látott forintgyengülés ellenére az euró jegyzése a 385 és 400 forint közötti sávban maradhat az idén. Legalábbis erre számít Németh Dávid, a K&H vezető elemzője alapesetben, azaz akkor, ha nem történik jelentős változás az év hátralévő hónapjaiban a világ- és a magyar gazdaságban. A szakember beszélt a magyar inflációról, a várható kamatpályáról és a szükséges kiigazításról, valamint az uniós kilátásokról is.

2024. június 20.

Illeték: cserét pótló vétel

Életünk során adunk-veszünk dolgokat, akár ingatlanokat is. Változunk is változtatunk. Abban az esetben, ha ingatlant szerzünk ellenérték fejében, általában vagyonszerzési illetéket kell fizetni. Az ingatlan szerzése, átruházása, hasznosítása jogi esemény is, mely akár csere formájában is megvalósulhat. Jelen cikkben az illetéktörvényben szereplő csere, illetve cserét pótló vétel szabályait, érdekességeit mutatjuk be.

2024. június 19.

Varga Mihály: Magyarország élen jár a gazdaságfehérítésben az uniós országok között

Az Európai Unión belül Magyarország hajtotta végre az egyik legnagyobb gazdaságfehérítést 2010 óta: az áfarés mértéke 22 százalékról 4,4 százalékra, a GDP-arányos adóelvonás mértéke pedig 40 százalékról 35 százalékra csökkent – jelentette ki Varga Mihály az Adóigazgatások Európai Szervezete (IOTA) éves közgyűlésének szerdai nyitó napján Budapesten.