Vallanak a revizorok


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Jövőre bevezetik az egyszerűsített adóbevallás lehetőségét

Döntés. Jövőre új lehetőség lép az adóhatósági adómegállapítás (adam) helyébe: az idén alig 14 ezer adózó által választott adamot 2009-től az adóhatóság közreműködésével történő egyszerűsített adóbevallás váltja fel, a módosító javaslatokról szóló keddi szavazás után ugyanis már nem várhatók érdemi változások a jövő évi adócsomagban. Igaz, a jogszabálytervezet zárószavazása csak ma lesz, ám a keddi voksolások fényében borítékolhatónak tűnik a javaslat elfogadása.

Az új szabályok szerint az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) segítségével számolhatják el adójukat azok a magánszemélyek, akik kizárólag kifizetőtől, vagy ingóságok, ingatlanok, netán vagyoni értékű jogok átruházásából szereznek jövedelmet. Az egyéni vállalkozók és az őstermelők nem kérhetik ezt az elszámolási formát, pontosabban utóbbi esetben csak akkor van erre lehetőség, ha a mezőgazdasági őstermelő az e tevékenységéből származó bevételéből a jövedelmére nemleges nyilatkozatot ad, vagy e bevételéből amúgy sem kell jövedelmet megállapítani. Nem kizáró tényező ugyanakkor az adókedvezmények érvényesítése, ám az APEH az erről szóló jogszabály szerinti sorrend alapján veszi figyelembe a kedvezményeket.

Az adóhatóság az szja-csomagok részeként egy nyilatkozatot juttat el az adófizetőknek, amelyben jelezhetik azon kérésüket, hogy az adóhivatal számítsa ki – a nála meglévő adatok alapján – a fizetendő adó mértékét. A nyilatkozatot február 15-ig kell visszajuttatni az adóhatóságnak – ez megegyezik az adam igénybevételéről szóló nyilatkozat benyújtásának határidejével. Ezek után az APEH elkészíti a bevallást, ám ahhoz kiegészítő lapokat is mellékel, hogy az adózók ezek segítségével adhassanak számot olyan adatokról, amelyekről az adóhivatalnak nincs tudomása. Az adatok és a bevallási ívek a tervek szerint április 30-ig futnak be a magánszemélyekhez, akik azokat május 20-ig küldik vissza az APEH-nek. Mindemellett természetesen jövőre is megmarad a munkáltatói adómegállapítás és az önbevallás lehetősége, ám az egyszerűsített bevallást már a 2008-as jövedelmek után is igényelni lehet.

KR

Az adókedvezmények sorrendje

a lakáscélú hiteltörlesztés áthúzódó kedvezménye
személyi kedvezmény
az alkalmi foglalkoztatás kedvezménye
összevont adókedvezmény
őstermelői kedvezmény
családi kedvezmény
egyéb

Összevont kedvezményalapon belül

a háztartással kapcsolatos szolgáltatások számlázott ellenértéke
tb-befizetések
magán-nyugdíjpénztári tagdíjak
magán-nyugdíjpénztári tagdíj-kiegészítés
foglalkoztatói nyugdíjszolgáltatóhoz történő befizetés
képzési költség (tandíj, költségtérítés, egyéb térítés)
a képzési költség halasztott kedvezményalapja
közcélú adomány, tartós adományozás céljára
biztosításra történő befizetés

Forrás: Világgazdaság


Kapcsolódó cikkek

2024. július 12.

Megújították a magyar-svájci kettős adóztatás elkerüléséről szóló dokumentumot

A magyar-svájci gazdasági kapcsolatok további erősítése kiemelt fontosságú mindkét fél számára – hangsúlyozta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyi államtitkára, miután aláírta Jean-François Parozzal, a Svájci Államszövetség magyarországi nagykövetével a két ország közötti, a kettős adóztatás elkerüléséről szóló, egyezmény módosító jegyzőkönyvét a Pénzügyminisztérium (PM) pénteki közleménye szerint.

2024. július 12.

NAV: elindult a dohány-kontroll

Elindult a dohány-kontroll: július elején megkezdődött a dohánylevelek betakarításának szezonja, az úgynevezett „törés”, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatósága kiemelt figyelmet fordít a feketekereskedelem megakadályozására – közölte a NAV pénteken.