Fideszesek, MDF-esek, függetlenek és egy KDNP-s is az adócsomag mellé állt


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Hosszas huzavona után a parlament ma elfogadta a valójában két törvényjavaslatból álló, 2009-es adócsomagot. Sok bírságemelés, valamivel kisebb egyszerűsítés, egy adókulcs csökkentése, egy másik közteher átalakítása – így néz ki a jövő évi adópakk, amelynek elemei januárban és februárban lépnek hatályba. Ha nem áll át összesen tíz ellenzéki, illetve független képviselő a kormányoldalhoz a zárószavazáskor, akkor elbukott volna az adócsomag.

Az utolsó pillanatban is finomítottak a jövő évi adócsomagon, amelynek ma tartották a zárószavazását a parlamentben.

Korrekciók

A valójában két törvényből összeálló 2009-es adópakkhoz a hagyományoknak megfelelően a kormány nyújtott be összesen három, zárószavazás előtti mini-csomagot, amelyben csupán kisebb, alapvetően technikai, szövegpontosító módosítások kaptak helyet. Egyetlen kivétel van ez alól: a múlt heti voksoláson a képviselők egyszer megtréfálták a kabinetet és beszavaztak olyan változtatást is az adójogszabályaink közé, amelyet a kormány nem akart: megengedte a honatyák többsége, hogy a bt-k és kkt-k mellett a kft-k is egyszerűsített beszámolót készíthessen 2009-től. Ez azonban ellentétes lenne az uniós irányelvekkel, ami megengedhetetlen – ezzel az indokkal veszi ki mégis a kormány az adócsomagból ezt az ominózus passzust, voltképpen így korrigálja a képviselői hibát. A képviselők végül a kabinetnek adtak igazat a mai voksolásnál.

A kabinet módosító indítványain kívül még további három zárószavazás előtti indítványt terjesztettek be az Országgyűlés elé, ezeket a Fidesz és a KDNP képviselői jegyzik. Utóbbiak közül egy tekinthető érdeminek, egy másikkal pedig ugyanazt a cirkuszt igyekezett eljátszani a két ellenzéki párt, amelyet egy héttel ezelőtt, az adócsomaghoz benyújtott többtucatnyi módosító indítványokról tartott voksoláson egyszer már eljátszott.

Az előbbi úgy rendelkezik, hogy a valójában az MDF-hez köthető könnyítés, az öröklési illetékmentesség a 20 millió forint alatti vagyon közeli hozzátartozó általi (házastárs, szülő, gyerek) öröklése esetén már idén is életbe léphessen, a még el nem bírált esetekre is vonatkozzon már idén.

A Fidesz-KDNP a múlt heti szavazáson név szerinti voksolást kért arról, hogy a kormány maximálná és korhatárhoz kötné a 13. havi nyugdíjat. Akkor a kormány akarata érvényesült, a két szóban forgó párt pedig nem tudta ezt megakadályozni. Most egy újabb módosító indítvány keretében még egyszer szavazást kezdeményeztek róla, de most is ugyanaz a végeredmény született: a nyugdíjasok plusz egyhavi juttatását szigorítani fogják jövőre.

Fideszesek, MDF-esek, függetlenek és egy KDNP-s
A parlament többsége végül rábólintott a jövő évi adócsomagra, így annak egyes rendelkezései januártól, míg az új passzusok nagyobb része februártól életbe léphetnek.

A zárószavazás érdekességgel szolgált. Az adócsomag gerincét adó törvényjavaslatot ugyanis a kormánypárti szocialistákon kívül megszavazta a Fidesz két (Horváth János és Hörcsik Richard), a KDNP egy (Molnár Béla), az MDF öt (Lengyel Zoltán, Herényi Károly, Pettkó András, Csapody Miklós és Karsai Péter) képviselője is, és persze az a két független (Gyenesei István, Császár Antal) honatya is, akik kormányzati szerepet kaptak, illetve kapnak a közeljövőben. Az adócsomag gerincét adó törvény 198-181 arányban kapott többséget, ami azt is jelenti egyúttal: ha a fent említett tíz képviselő a nem gombot nyomta volna meg (sőt, elég lett volna kilenc így eljáró honatya is), akkor elbukott volna a kormány adócsomagja.

A pakk azon részei élnek már januártól, amelyek az egyszerűsítést szolgálják. Ilyen például, hogy jövőre már csak kétféle járulékalap lesz a mai öt helyett, vagy hogy a személyi jövedelemadóban a kedvezmények egységesen 30 százalékos mértékkel élnek, vagy hogy jövőre már kérhető lesz az egyszerűsített adóbevallás. Egyetlen adócsökkentés lesz, éspedig az osztalékadó 35 százalékos kulcsa megszűnik és csak a 25 százalékos kulcs marad – ez a változtatás is januártól hatályos.

A februártól hatályba lépő módosítások javarészt a feketegazdaság elleni harc jegyében születtek és főként a szankciók – mulasztási bírságok, adóbírság – szigorítását takarják. Egyetlen új adónemünk lesz: a cégautóadó kikerül a személyijövedelemadó-törvényből és vagyonadóvá alakul át: havonta 1600 köbcentiméteres hengerűrtartalom alatt 7, afelett 15 ezer forintot kell majd leszurkolni.

Forrás: Index


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 25.

A magyarok több mint háromnegyede rendszeresen adományoz

A magyarok több mint háromnegyede rendszeresen adományoz, csaknem egyharmaduk fél évente, 17 százalékuk havonta egyszer jótékonykodik – mondta a Visa Magyarországért felelős területi vezetője hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.

2023. szeptember 25.

A Booking-botrány mélyére ás a Gazdasági Versenyhivatal

Még korántsem került pont a Booking-ügy végére. A Gazdasági Versenyhivatal augusztus 24-én indította el gyorsított ágazati vizsgálatát az online szálláshelyfoglalás és a szálláshely-szolgáltatás hazai piacán. A vizsgálati jelentéstervezet elkészítésének eredeti határideje 2023. szeptember 24-én járt volna le, de a hatóság ezt egy hónappal meghosszabbította, mivel a piaci folyamatok teljes feltárásához és értékeléséhez további időre van szükség.