Változik az egyszerűsített foglalkoztatás


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Zárószavazásra vár az egyszerűsített foglalkoztatás szabályozásának módosítása. A törvényt azért módosítják már röviddel a hatályba lépését követően, hogy a gyakorlati alkalmazása egyszerűbb legyen a munkáltatóknak, és a közterhek alacsonyabbak legyenek.

A törvénytervezet szerint a foglalkoztatottat továbbra is a munkavégzés megkezdése előtt kell bejelenteni. Az eddigiekhez képest azonban újdonság, hogy nemcsak elektronikusan vagy sms-ben teheti meg a munkáltató a bejelentést, hanem postán is eljuttathatja az egyszerűsített munkaszerződést az APEH-hoz. Így a jövőben a foglalkoztatási jogviszony a munkáltató bejelentési kötelezettségének teljesítésével, és nem a munkaszerződés megkötésével jön majd létre. Egyszerűsíti az ügyintézést, hogy nem feltétlenül kell írásbeli szerződést kötni, de ha a munkavállaló kéri, a munkafeltételeket írásba kell foglalni.

A háztartási alkalmazottakra a jövőben nem fog vonatkozni törvény.

A közteher mezőgazdasági-, valamint az idegenforgalmi idénymunka esetén napi 500, míg alkalmi munka esetén napi 1000 forint lesz, ami a munkáltatót terheli.
A munkavállalónak továbbra sem lesz egészségbiztosítása, de nyugellátásra, baleseti egészségügyi szolgáltatásra, valamint álláskeresési ellátásra jogosultságot szerez. A munkavállalónak nem kell adóbevallást benyújtania az egyszerűsített foglalkoztatásból származó jövedelme után.

A módosítás még júliusban hatályba lép, így már a nyári idénymunkák idején az új szabályokat kell alkalmazni.

Forrás: Parlament


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 22.

Matolcsy az inflációról: a kormány olajjal oltotta a tüzet

Egyetértve és együttműködve a jegybanki törekvésekkel a kormány az infláció letörését tekinti legfontosabb gazdaságpolitikai feladatának – jelentette ki a pénzügyminiszter csütörtökön, a 61. Közgazdász-vándorgyűlés nyitónapján, Egerben. A jegybankelnök ugyanakkor úgy vélte: az „inflációs sokk” mélyén az ország gazdasági-pénzügyi függése rejlik, mely 2014 óta nőtt a meghatározó területeken.

2023. szeptember 22.

A magánszálláshely-szolgáltatás adózása – az áfa-szabályok (3. rész)

A kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás az általános forgalmi adó rendszerében ingatlan bérbeadásnak minősül. Az ingatlan bérbeadás az Áfa tv. 86. § (1) bekezdés l) pontja értelmében adómentes szolgáltatás, ugyanakkor ez az adómentesség az ingatlanok idegenforgalmi, turisztikai célú hasznosítására már nem terjed ki. Tisztázzuk még az ingatlan-bérbeadás és a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás közötti különbséget.