Változik az egyszerűsített foglalkoztatás


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Zárószavazásra vár az egyszerűsített foglalkoztatás szabályozásának módosítása. A törvényt azért módosítják már röviddel a hatályba lépését követően, hogy a gyakorlati alkalmazása egyszerűbb legyen a munkáltatóknak, és a közterhek alacsonyabbak legyenek.

A törvénytervezet szerint a foglalkoztatottat továbbra is a munkavégzés megkezdése előtt kell bejelenteni. Az eddigiekhez képest azonban újdonság, hogy nemcsak elektronikusan vagy sms-ben teheti meg a munkáltató a bejelentést, hanem postán is eljuttathatja az egyszerűsített munkaszerződést az APEH-hoz. Így a jövőben a foglalkoztatási jogviszony a munkáltató bejelentési kötelezettségének teljesítésével, és nem a munkaszerződés megkötésével jön majd létre. Egyszerűsíti az ügyintézést, hogy nem feltétlenül kell írásbeli szerződést kötni, de ha a munkavállaló kéri, a munkafeltételeket írásba kell foglalni.

A háztartási alkalmazottakra a jövőben nem fog vonatkozni törvény.

A közteher mezőgazdasági-, valamint az idegenforgalmi idénymunka esetén napi 500, míg alkalmi munka esetén napi 1000 forint lesz, ami a munkáltatót terheli.
A munkavállalónak továbbra sem lesz egészségbiztosítása, de nyugellátásra, baleseti egészségügyi szolgáltatásra, valamint álláskeresési ellátásra jogosultságot szerez. A munkavállalónak nem kell adóbevallást benyújtania az egyszerűsített foglalkoztatásból származó jövedelme után.

A módosítás még júliusban hatályba lép, így már a nyári idénymunkák idején az új szabályokat kell alkalmazni.

Forrás: Parlament


Kapcsolódó cikkek

2024. július 12.

Megújították a magyar-svájci kettős adóztatás elkerüléséről szóló dokumentumot

A magyar-svájci gazdasági kapcsolatok további erősítése kiemelt fontosságú mindkét fél számára – hangsúlyozta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyi államtitkára, miután aláírta Jean-François Parozzal, a Svájci Államszövetség magyarországi nagykövetével a két ország közötti, a kettős adóztatás elkerüléséről szóló, egyezmény módosító jegyzőkönyvét a Pénzügyminisztérium (PM) pénteki közleménye szerint.

2024. július 12.

NAV: elindult a dohány-kontroll

Elindult a dohány-kontroll: július elején megkezdődött a dohánylevelek betakarításának szezonja, az úgynevezett „törés”, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Bevetési Igazgatósága kiemelt figyelmet fordít a feketekereskedelem megakadályozására – közölte a NAV pénteken.