Vida följelentette Goodfriendet


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nagy nyilvánosság előtt, jelentős érdeksérelmet okozó rágalmazás miatt jelentette föl.


Vida Ildikó feljelentetést és keresetet nyújtott be André Goodfriend, a budapesti amerikai nagykövetség ügyvivője ellen – mondta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnökének ügyvédje.

A Központi Nyomozó Főügyészségen nagy nyilvánosság előtt, jelentős érdeksérelmet okozó rágalmazás miatt jelentették föl az amerikai ügyvivőt. Ugyanis – mint az ügyvéd kiemelte – André Goodfriend hivatalos személyi minőségében sértette meg a NAV elnökét. A Fővárosi Törvényszéken jó hírnév megsértése miatt nyújtottak be keresetet – tette hozzá.

A NAV elnökének ügyvédje elmondta: konkrétan a múlt csütörtökön megjelent, a Heti Válasznak adott interjúban tett sértő kijelentése miatt tettek feljelentés.

Értelmezhető utalás

A budapesti amerikai nagykövetség ügyvivője a Heti Válasz múlt heti interjújában arról beszélt, hogy az Egyesült Államoknak tudomása van a magyar adóhatóságon belüli csalásokról, és információi szerint ezekben az ügyekben nem indult nyomozás. André Goodfriend a lap kérdésére, hogy vannak-e bizonyítékaik, azt mondta: „azok a bizonyítékaink vannak, amelyeket megkapott a magyar kormány is”. Arra a kérdésre, hogy arra a két lapra gondol-e, amelyet átadtak a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak, azt válaszolta, hogy „nem, az a két papírlap nem bizonyíték”.

Az, hogy egyeseket nem engednek be az Egyesült Államokba, annyit jelent, „úgy hisszük, vannak olyan kormányalkalmazottak, akik korrupt cselekményekben vesznek részt” – mondta. 

Az ügyvivő a kitiltási ügy konkrét érintettjeiről nem beszélt, de azt mondta: az az információ, amelyre a beutazási tilalmat alapozták, nem pusztán arra vonatkozik, hogy az érintettek keveset tettek a csalások ellen. Ha valaki jó szándékú, de nem tesz eleget a csalás megakadályozásáért, az természetesen nem minősül korrupt cselekménynek – jegyezte meg.

Hétfőn Orbán Viktor miniszterelnök az Országgyűlésben azt mondta: az amerikai ügyvivő azt állítja, a NAV elnöke személyesen követett el korrupciót. „Ezt az állítást a magyar jogrendszer tudja értelmezni, és ezért pert kell indítani. Ez az elvárásom a NAV elnökével szemben. Ha nem indít haladéktalanul pert az amerikai ügyvivővel szemben, le fogom váltani” – közölte Orbán Viktor.

Diplomáciai mentesség

Reagálásában az MSZP-s Bárándy Gergely arra hívta fel a figyelmet, hogy az Orbán Viktor által emlegetett pert nem lehet Magyarországon megindítani. Az egyetlen megoldás szerinte az, hogy a NAV elnöke vízumkérelmet nyújt be az Egyesült Államok nagykövetségénél. 

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője hétfőn az MTI-nek viszont azt mondta: van jogi lehetőség arra, hogy a budapesti amerikai nagykövetség ügyvivője bíróság előtt bizonyítsa a beutazási tilalom ügyében tett állításait.

André Goodfriend Twitter-bejegyzésében azt írta, az Egyesült Államok és Magyarország között kiváló a jogi együttműködés, beleértve a kölcsönös jogsegélyegyezményt.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az M1 Ma Reggel című műsorában azt mondta: ha egy magyar nagykövet nyíltan, nyilvánosan súlyos gyanúba keverné, fogalmazna meg súlyos vádat fogadó államának egy kormányzati tisztségviselőjével szemben, arra bíztatná, hogy – lemondva a diplomáciai mentességről – a fogadó ország szervei, bíróságai előtt bizonyítsa be igazát. Megjegyezte: volna rá lehetőség, hogy André Goodfriend Magyarországon, magyar bíróság előtt tárja fel bizonyítékait és védje meg álláspontját.

A miniszter kifejtette: a Bécsben 1961-ben aláírt nemzetközi szerződés rendelkezik a diplomáciai mentességről. Ez azt jelenti, hogy a diplomaták mentesek a fogadó ország joghatósága alól – mondta a külügyi tárca vezetője, de hozzátette: a küldő állam lemondhat bizonyos ügyekben a diplomácia mentességről.

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének égisze alatt született bécsi szerződés, amelynek Magyarország is részese, a diplomáciai képviselő fogalma alatt a képviselet vezetőjét és a képviselet diplomáciai személyzetének tagjait érti. Az egyezmény egyebek mellett kimondja, hogy a diplomáciai képviselő személye sérthetetlen, és nem tartozik a fogadó állam büntető joghatósága alá.

A küldő állam lemondhat a diplomáciai képviselőnek a fogadó ország joghatósága alóli mentességéről.

Az egyezmény kitér arra is, hogy a fogadó állam bármikor indoklás nélkül „persona non grata” (vagyis nemkívánatos személy) minősítést adhat a diplomáciai képviselet bármely tagjának. Ez esetben a küldő állam az érintettet visszahívja vagy a képviseletnél betöltött tisztségét megszünteti.

A kiváltságok és mentességek mindaddig fennállnak, amíg a diplomata – akár megbízatása lejárta után is, meghatározott ideig – a fogadó ország területén tartózkodik.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2024. július 23.

eÁFA: duplázódik az adatszolgáltatási hiba büntetésének felső határa

A NAV eÁFA rendszerében július 1-jétől elérhető az önellenőrzés funkció, míg adatszolgáltatási hibák esetén augusztus 1-jétől a mulasztási bírság felső határa megduplázódik. A PwC közleménye az eÁFA bevezetésének tapasztalatairól, kihívásairól, valamint a rendszer fejlesztésének további elemeiről.