1,1 millióan kapják a lehető legkisebb bért


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Összesen 1,1 millióan kapnak hivatalosan minimálbért vagy garantált bérminimumot munkájukért – írja a Pénzügyminisztérium adataira támaszkodva a Portfolio.

A Pénzügyminisztérium KSH-adatok alapján végzett becslése szerint a vállalatok körében az alkalmazottak 42,4%-át érintette 2018-ban a minimálbér vagy a garantált bérminimum emelése: 21,4%-ot, vagyis 443 ezer dolgozót érintett a minimálbér-emelés, 21%-ot, vagyis 436 ezer munkavállalót a bérminimum növelése. Munkaerő-piaci szakértők szerint az állami szektorban további 230-250 ezer főt érinthet a legkisebb bérek emelése, így a teljes nemzetgazdaságban 1,1 millió fő kapja a törvényben meghatározott legkisebb bért.

A lehető legalacsonyabb bért fizető ágazatok közül kiemelkedik a mezőgazdaság, az építőipar, a vendéglátás, a szociális ellátás, valamint az adminisztratív és szolgáltatást támogató tevékenység – a szektorok többségére igencsak jellemző a feketegazdaság – értékel a lap.

A keleti országrészben sokkal többen dolgoznak minimálbérért, mint a nyugati megyékben vagy Budapesten. A termelékenységi adatokat tekintve pedig nem meglepő, hogy a magyar tulajdonú cégeknél a dolgozók közel fele, míg a külföldieknél a munkavállalók negyede dolgozik a legkisebb bérekért – írja a Portfolio.

További részleteket itt talál.


Kapcsolódó cikkek

2019. január 7.

Minimálbér 2019: az összes adat egy helyen

2018 utolsó előtti napján jelent meg az idei minimálbérről és a garantált bérminimumról szóló kormányrendelet. Cikkünkben összegyűjtöttük, hogy a minimálbér változása milyen egyéb ellátásokat és kötelezettségeket érint.