1400 milliárdos csomag kisvállalkozásoknak


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A pénzügyi világból a gazdaságba begyűrűző válság olyan krízishelyzet, amely az ország egészét érinti. A válságot nem lehet elkerülni, annak hatásait kell mérsékelni. A következő időszakban kevesebb pénzre, kisebb számú megrendelésekre, illetve megszűnő munkahelyekre számíthatunk.

Mivel a magyar munkahelyek 65-70 százalékát a kis- és középvállalkozások adják, illetve gazdasági szempontból ez a réteg a legsérülékenyebb, ezért a kormányzati intézkedések elsősorban részükre kívánnak támogatást nyújtani.

A legégetőbb feladat a pénzügyi problémák enyhítése, ezért a Kormány a következő két évben 1400 milliárd forintot tesz közvetlenül elérhetővé a hazai vállalkozások számára. A Kormány válságkezelő csomagja a piaci, vállalkozói igényeknek megfelelően többféle konstrukcióban kínál megoldást a forráshiány enyhítésére: a vissza nem térítendő támogatásoktól és a hitelektől kezdődően, a kamattámogatáson keresztül a garanciavállalásig. A minél hatékonyabb válságkezelés érdekében a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium arra törekszik, hogy ezek a lehetőségek az ország minden pontján egyre könnyebben és gyorsabban hozzáférhetővé váljanak.

A gazdaságélénkítő csomag eszközeinek hatására várakozásaink szerint százezres nagyságrendben leszünk képesek megőrizni munkahelyeket, és a csomag elemei összességében a GDP 1-2%-nak megtermeléséhez járulhatnak hozzá évente.

Forrás: Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium


Kapcsolódó cikkek

2024. június 14.

Még mindig sokan mondanak le a nyaralásról

Nagyon vegyes a kép az utazási tervek terén. Összességében javult a középkorúak utazási helyzete, és akik terveznek nyaralást, azok többet szánnak erre a K&H biztos jövő index szerint, de a koronavírus járvány utáni időszakhoz képest még mindig visszafogottnak mondható az utazási kedv. Ráadásul még mindig sokan vannak, akik a pénzhiány miatt nem tudnak hosszabb vakációt beiktatni: a válaszadók 71 százalékánál ez az indok. Ez az arány nem sokkal alacsonyabb a tavalyi 77 százaléknál, viszont még mindig jóval meghaladja a tavalyelőtti 58 százalékos arányt.

2024. június 14.

Májusban minden termékcsoportban nőtt az építőanyag-értékesítés volumene

Az építőanyag-piacon minden termékcsoportban nőtt az értékesítés volumene májusban, az árak azonban csökkentek, ami kedvező jel az otthonfelújítási program júniusi indulása előtt és a lakásépítési szegmens lassú, de biztos felpörgésére utal – erről Juhász Attila, az Újház Zrt. és az ÉVOSZ Építőanyag-kereskedelmi elnöke tájékoztatott pénteken.