Bezárhatják az éttermek felét


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A szakmai szervezetek szerint komoly válságban vannak a hazai éttermek. Van olyan igen neves étterem, amely az „új igényeknek megfelelően” bezárt, sokan egyik napról a másikra működnek, de a gasztronómiai szervezetek szerint nem is a pénzügyi válság okozza az igazi gondot.

Decemberben jól látható volt, hogy a multicégek itteni képviseletei 80 százalékban lemondták karácsonyi partijaikat. Ez minden bizonnyal a pénzügyi válságnak volt tulajdonítható. Ezek alapján feltételezhető, hogy az előttünk álló válság egyik vesztesei a cégekre építő éttermek, a rendezvényekre szállító catering cégek lehetnek – mondta lapunknak a Bock Bisztró séfje és tulajdonosa, Bíró Lajos.

A vendéglők harmada szűnhet meg

Gazdasági szakemberekkel konzultálva a vendéglátós pesszimista számításai alapján arra lyukadt ki: májusig a jelenlegi éttermek harmada húzhatja le a redőnyt. A szakmában 1969 óta dolgozó vendéglős úgy véli, hogy a rendezvényes vendéglátók mellett a nagy 100-200 fős vendégszámra berendezkedett éttermek lehetnek majd még bukóágban, míg a 30-40 vendégre építő helyek könnyebben átvészelhetik a nehezebb időszakot. Ezek az éttermek a költségek megfogásával, leépítéssel ugyanis áramvonalasabbá tehetik az üzleteiket az ellenszélben.

A munkanélküliek számának növekedése egyébként már érzékelhető az ágazatban. Míg korábban három-négy hét alatt volt négy-öt jelentkező, addig manapság két nap alatt lehet 40-50 aspiráns közül válogatni.

Forrás: Figyelőnet


Kapcsolódó cikkek

2023. szeptember 29.

Banktudós egyetemisták kerestetnek!

Az elmúlt egy évtized alatt a bankok világában jelentős fejlődés volt megfigyelhető a modernizációt tekintve, a fiókokból és a papírokból az okostelefonokra és a digitális térbe költözött a banki szolgáltatások egy része, ami jelentős átalakulást és új szolgáltatások garmadáját hozta. A DUE Médiahálózat és az MBH Bank keresi az új generációs Banktudósokat, azokat az egyetemistákat, akik banki és pénzügyi kérdésekben a legtájékozottabbak. A Nagy Diák Banktudós Teszt egy vadonatúj vetélkedő, amely egyszerre tesztel és tanít. Az MBH Bank támogatásával megvalósuló játékban bárki részt vehet, ám az egyetemisták értékes nyereményekért mérhetik össze tudásukat.

2023. szeptember 29.

Iskolakezdéskor érdemes a zsebpénzkérdést is átgondolni – online megoldás is akad

Az iskolakezdéssel együtt érdemes az új tanévre szóló kiadásokat a diákoknak megtervezni, lehetőleg a szülőkkel közösen. Érdemes ösztönözni a gyerekeket arra, hogy a zsebpénzükből megmaradt összeget tegyék félre jövőbeni célokra, készpénz helyett pedig környezetbarát, biztonságosabb elektromos megoldásokat használjanak. Ebben segíthetnek a különféle okoseszközök, azokon keresztül pedig például a Google Pay vagy az Apple Pay applikáció.

2023. szeptember 29.

A Duna Takarék Bank is csatlakozott az MBH Csoporthoz

Lezárult a Duna Takarék Bank Zrt. 98,46%-os közvetlen részesedésének megvásárlása. A győri központú pénzintézet ezentúl az MBH Bank Nyrt. 98,46%-os közvetlen tulajdonát képezi – tette közzé az MBH Bank Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde honlapján. Az ügylet a Magyar Nemzeti Bank szeptember 15-i engedélye alapján, a mai napon sikeresen megvalósult.