1,8 milliárd forinttal támogatta a magyar állam a Márkát


Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra. A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Márka Üdítőgyártó Kft. 3,6 milliárd forintból újabb palackozó gyártósort telepített és egy raktárral bővítette telephelyét Felsőlajoson, amit a kormány a Nagyvállalati Beruházási Támogatási Program keretében 1,81 milliárd forinttal segített – jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter kedden Felsőlajoson.

A politikus elmondta: a támogatási programot 2015-ben azért hozták létre, mert egyre több az olyan magyar cég, amely kiszorul az európai uniós támogatásokból, viszont ha nem kapnak segítséget a magyar gazdaságpolitikától, akkor lemaradnak a versenyben.

A múlt év végéig 240 támogatási szerződés révén, a magyar adófizetőknek köszönhetően jelentős összeggel, több mint 200 milliárd forinttal támogatta a kormány a vállalkozások fejlesztéseit, aminek nyomán mintegy négyezer új munkahely is létrejöhetett – tette hozzá.


A Márka megtalálta azokat a kitörési pontokat, amelyek hozzájárultak a versenyképesség és a fenntarthatóság növeléséhez, és törekszik az innovatív termékek előállítására – tette hozzá.
Pécskövi Tibor, a Márka Üdítőgyártó Kft. ügyvezetője emlékeztetett: a vállalat 2017 októberében kezdte meg a saját gyártást felsőlajosi zöldmezős beruházása révén, amelynek harmadik etapját fejezik most be.

A sajtó számára átadott előzetes közlemény szerint a Márka eddigi legnagyobb beruházását valósítja meg a nagyvállalati beruházási támogatással. A cég bővíti raktárkapacitását, telepítette harmadik gyártósorát, amellyel tartósítószermentesen, teljes mértékben újrahasznosított palackokba töltik az üdítőt. A cég gépparkja 180 millió palack üdítő gyártását teszi lehetővé, raktározási területe pedig eléri a 15 ezer négyzetmétert, amelytől további növekedést várnak, mind a belföldi, mind az export értékesítésükben. Piaci részesedésük 2021-ben megközelítette a 9 százalékot, a Bács-Kiskun-megyei gyárban előállított 112 millió  üdítővel.

A több mint 80 féle Márka üdítőital palackozása kizárólag ásványvízkútból történik, a legmodernebb technológiával. Termékeik jelenleg 11 ország polcain találhatók meg, például Olaszországban és Litvániában. A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a több mint 140 főt foglalkoztató felsőlajosi Márka Üdítőgyártó Kft. értékesítésből származó nettó árbevétele mintegy 5,5 milliárd forint volt a 2019-es üzleti évben, 2020-ban pedig 7,4 milliárd forintot tett ki. A cég árbevételének mintegy 95 százaléka belföldi értékesítésből származik. A vállalat adózott profitja 2019-ben 800 millió forint, 2020-ban pedig 996 millió forint volt.

(MTI)


Kapcsolódó cikkek

2021. szeptember 14.

120 új munkahelyet teremt a Mars gigaberuházása

Közel 15 milliárd forint értékű beruházással bővíti magyarországi kisállateledel-gyárát a Mars élelmiszeripari világcég, a fejlesztéssel 120 új munkahely létesül – közölte a vállalat.